Riscăm să rămânem în frig

Riscăm să rămânem în frig
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De două săptămâni, SC Apaterm are contul escrow, în care se adună toţi banii din încasările de la cetăţeni şi ajutoarele de la stat, blocat de Electrocentrale * La finele lunii, nu vor mai exista bani de salarii pentru cei 1.090 de salariaţi * Decât să-i sară instalaţiile în aer din cauza avariilor la care n-are cu ce interveni, Apaterm va trebui să-şi sisteze activitatea *

Situaţia în care se află societatea locală Apaterm este tot mai sumbră. Despre riscurile care există am discutat cu directorul general George Cubasa (FOTO), directorul tehnic Adriana Stratulat şi directorul economic Anişoara Cosmiuc.

Contul blocat

Pe 3 noiembrie, imediat după ce Consiliul Local şi Primăria s-au angajat către Romgaz Mediaş să depună toate eforturile pentru achitarea, în funcţie de încasări, a contravalorii gazelor naturale furnizate pentru energie termică, Electrocentrale a blocat contul escrow al Apaterm.

Este contul în care se adună toţi banii şi din care se împart 72 la sută la Electrocentrale, 28 la sută la Apaterm. Conform legii nu poate exista decât un cont escrow şi, în afară de el, Apaterm mai are, spune directorul Cubasa, un cont de salarii şi un subcont pe relaţia cu furnizorii, alimentat tot de contul escrow.

„Ne judecăm în instanţă cu Electrocentrale exact pe motivul pentru care ei au blocat contul – penalităţile. Deşi nu s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, au blocat contul”.

„Penalităţile vin din întârzierea unor plăţi ale populaţiei către noi, ale subvenţiei şi Guvernului, dar ni se calculează nouă. Garanţia cerută pentru suspendarea blocajului, un miliard de lei vechi, n-o avem ca s-o plătim”, ne-a explicat Cubasa.

Perspectiva cruntă

Conducerea societăţii ne-a explicat şi de ce Electrocentrale susţine cu atâta îndârjire că banii din cont i se cuvin sută la sută! O aberaţie legislativă:

„În 90 la sută din oraşele din ţară, primăriile au preluat controalele şi există sume pe care le dă Guvernul pentru creşterile neprevizionate ale preţurilor combustibililor. La Galaţi, având producător şi distribuitor de energie termică, ni s-a spus să ia banii Primăria, să-i dea la Apaterm, care să-i dea la Electrocentrale”.

„Dar relaţia noastră cu Electrocentrale se face prin contul escrow, unde regula e 72 la sută la ei, 28 la sută la noi! Dacă statul ar fi avut creier, le trimitea sută la sută banii direct la Electrocentrale. Banii trec pe la mine ca expresul printr-o haltă pustie”.

„Ei au blocat contul obligându-ne să le dăm tot, şi 28 la sută, partea noastră, ignorând că şi noi suntem o societate comercială, nu una fantomă, avem şi noi cheltuieli de producţie, cheltuieli cu furnizorii, reparaţii capitale. Perspectiva este cruntă pentru noi”, ne-a declarat supărat Cubasa.

Supărarea lui este accentuată şi de faptul că Electrocentrale nici măcar nu s-a ostenit nici să verifice sumele intrate în cont – luni erau 4,173 miliarde de lei vechi cărora li se va adăuga subvenţia de la Primărie – şi nici consecinţele blocajului: faptul că timp de 15 zile nimeni nu s-a putut atinge de bani. Singura care a ajutat societatea a fost Primăria, spune Cubasa

Funcţionare în regim de avarie

Directorul tehnic Adriana Stratulat ne confirmă că, după ce banii din contul escrow vor intra forţat în contul Electrocentrale, Apaterm nu va mai avea din ce să funcţioneze. Va urma o perioadă de funcţionare în regim de avarie, apoi, când va veni cu adevărat frigul, sistemul nu va mai putea fi menţinut.

„În momentul în care instalaţia mea va intra în pericol de exploatare, normal că va trebui să o opresc că nu vreau să am nenorociri în Galaţi! Vom anunţa Electrocentrale şi vom închide accesul agentului termic de la ei în toate punctele termice. Şi vor produce degeaba. Vom ajunge la sistarea activităţii când se răceşte vremea”, afirmă Cubasa.

Măsura nu serveşte nimănui

„Electrocentrale produce energie electrică în măsura în care produce energie termică. Când sistemul de termoficare va pica, step by step, Electrocentrale va fi în imposibilitatea de a produce energie electrică la costuri rezonabile. Măsura aceasta nu serveşte nimănui, nici pe termen scurt, nici pe termen lung”, spune directorul tehnic Adriana Stratulat.

Directorul economic Anişoara Cosmiuc afirmă că tot ce se încasează va merge în penalităţi, Apaterm nu va mai avea din ce plăti datoria de bază la Electrocentrale, iar aceasta va produce la rândul ei alte penalităţi. Mai grav este că nu va putea fi respectat nici angajamentul luat de CL şi Primărie către Romgaz!

Solidaritate fără bani

Pe 14 noiembrie, cei 1.090 de salariaţi ai Apaterm trebuia să-şi ia salariile – lichidarea pe octombrie, dar plăţile au întârziat. Conducerea Apaterm se teme că pe 29 va fi în imposibilitatea de a le plăti avansul pe noiembrie.

Salariaţii Apaterm au primit însă o hârtie prin care sindicatul Electrocentrale manifestă solidaritatea cu ei şi dă vina pe managementul Apaterm.

Dileme

Directorul Cubasa este uimit de declaraţiile şefilor Electrocentrale, care susţin că, dacă vor prelua distribuţia, vor reduce preţul gigacaloriei la jumătate.

„Preţul unui megawatt începe să se apropie de cel al gigacaloriei. E ciudat fiindcă unul e produs de bază, altul e secundar, ca să nu spun rezidual. Ori mi-au mărit de trei ori preţul, ori au fugit cu preţul de la curent electric pe gigacalorie”.

„Cine ne poate spune şi nouă cât la sută din gazul pe care îl plăteşte gălăţeanul este folosit pentru producerea de curent electric şi cât pentru gigacalorie. Cum se calculează gigacaloria? Niciodată o întreprindere de stat nu va putea să ia o proprietate a municipalităţii cum suntem noi”, a explicat Cubasa.

Lovesc Galaţiul

L-am întrebat pe directorul Apaterm dacă blocarea contului şi implicit a activităţii este cumva o măsură politică.

„Este, cred, o ambiţie personală a cuiva. Dacă acel cineva crede că a fost jignit, sunt gata să plătesc, să fac penitenţe. Noi o să ne facem datoria până la capăt, cu orice risc. Sperăm să le dea Dumnezeu minte şi să-şi revină”.

„În situaţia în care vor continua acest joc probabil că vor exista şi alte opţiuni care să înlocuiască folosirea Electrocentrale. Nu e obligatoriu să stăm o viaţă rezemaţi în Electrocentrale. Dar să nu uite că încercând să ne lovească pe noi, vor lovi Galaţiul şi locuiesc şi ei aici”, a conchis Cubasa. 

Recuperatorii de datorii

Încasările Apaterm de la asociaţii sunt tot mai slabe. Luni după-amiază, doar 350 de milioane de lei vechi intraseră în casierie.

„Avem în teritoriu 80 de echipe de oameni care merg din uşă în uşă şi insistă pentru plata facturilor. Punem genunchiul pe gâtul gălăţeanului, facem lucruri atât de cumplite cum nu ne imaginam, dar avem de încasat de la populaţie 1.400 de miliarde de lei vechi, din care penalităţi 800 de miliarde şi bază 600 de miliarde”.

„Au fost situaţii când mi-am scos oamenii cu poliţia din blocuri, pentru că gălăţenii se supăraseră că li se cereau bani”, mai spune directorul George Cubasa.

Citit 2634 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.