Mai multe arii protejate

Mai multe arii protejate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe zone din judeţul Galaţi ar putea deveni arii protejate, ca urmare a unei iniţiative oficiale ce priveşte constituirea şi consolidarea reţelei „Natura 2000”.

Noile propuneri de situri sunt, potrivit unei informări de presă a Agenţiei de Protecţia Mediului Galaţi, o suprafaţă de 1.612 hectare la Folteşti, 3.542 de hectare în zona Râul Bârlad Gura Gârbovăţului – Zorleni, 25.080 de hectare situate în Lunca Siretului Inferior, 4993 de hectare în Pădurea Buciumeni - Homocea şi o suprafaţă de 1.218 hectare în Lunca Chineja.

Acestora li se adaugă şi trei arii de protecţie specială avifaunistică în zona Lacului Brateş (15.558 ha), Lunca Prutului – Vlădeşti - Frumuşiţa (14.389 ha) şi Maţa - Cârja - Rădeanu (5.735 ha). Cele din urmă se suprapun deja pe suprafaţa intitulată Lunca Prutului Inferior.

Pentru aceste zone ar urma să fie aplicate directive speciale ale Uniunii Europene, dar şi reguli impuse în legislaţia naţională pentru ariile protejate, astfel încât să permită identificarea, menţinerea şi refacerea arealelor cheie pentru protejarea speciilor de faună şi floră sălbatică.

Care sunt avantajele comunităţii pentru desemnarea zonelor respective ca situri în cadrul programului „Natura 2000”? Cei de la Mediu susţin că prin acest demers se oferă posibilitatea unei dezvoltări mai bune a serviciilor locale.

În plus, aici ar putea fi realizate produse alimentare naturale certificate, se asigură respectarea cerinţelor privind conservarea naturii în cazul activităţilor agricole şi forestiere şi, nu în ultimul rând, se pot atrage finanţări speciale UE pentru agricultură şi silvicultură.

Rămâne de văzut dacă aceste proiecte vor transforma zonele despre care se vorbeşte în unele importante atât în plan economic, dar şi în ce priveşte protecţia mediului şi dacă nu vor ajunge să fie subiecte controversate de discuţie, aşa cum s-a întâmplat în cazul „Lunca Joasă a Prutului Inferior”.

Citit 845 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.