Romgaz a reziliat contractul cu Electrocentrale

Romgaz a reziliat contractul cu Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Datoriile vechi,  garantate cu bunuri ale Electrocentrale * În prezent, gazele sunt furnizate doar cu banii înainte * Căldura, extremă urgenţă *

Blocajul în plata datoriilor pe filiera Apaterm – Electrocentrale – Romgaz Mediaş a dus la rezilierea contractului de furnizare de gaze pentru centrala gălăţeană.

„Rezilierea contractului s-a făcut în baza unui articol din contract pe care puteau să-l folosească demult, respectiv pentru depăşirea datei scadente pentru plata facturilor”, ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul general al Electrocentrale Galaţi.

Acesta a precizat că Romgaz ar accepta un nou grafic de reeşalonare a datoriilor doar cu condiţia ca cei care la rândul lor au datorii la plata facturilor, respectiv Apaterm sau, prin extensie, Primăria Galaţi, să prezinte o serie de garanţii.

„Acest lucru nu s-a întâmplat şi am ajuns în situaţia să garantăm pentru datoriile acumulate cu bunuri ale Electrocentrale. Astfel, dacă datoriile către Electrocentrale nu vor fi plătite, Electrocentrale va ajunge, pe bucăţi, în proprietatea Romgaz. Iar ei nu vor avea nicio ezitare în a opri energia termică furnizată Apaterm”, a arătat directorul Electrocentrale.

În prezent, gazele naturale sunt furnizate către Electrocentrale doar pe bază de comandă, cu banii înainte.

„Banii pe care îi avem noi ne-au ajuns pentru a da comandă doar până vineri. Încercăm să acoperim din costuri şi prin ce obţinem din energia electrică, dar acest lucru nu poate să ţină la nesfârşit. Practic, suntem ca la magazin: dai banii, primeşti gazul, dacă nu, nu”, a precizat directorul Electrocentrale.

Prin urmare, căldura şi apa caldă furnizată în sistem centralizat sunt puse sub semnul întrebării. Apaterm figurează la Electrocentrale cu o datorie de 200 milioane lei, la care se adaugă penalităţi de 100 milioane lei.

Dar, Apaterm, la rândul ei, are de recuperat aceste datorii de la populaţie. Astfel, acest lanţ al slăbiciunilor ar putea aduce Galaţiul pe lista oraşelor în care căldura şi apa caldă furnizate în sistem centralizat au devenit „istorie”.

Citit 1854 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.