Exploatațiile agricole nu vor mai putea fi executate silit până la 1 noiembrie anul viitor, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul unei întâlniri cu o serie de producători agricoli. Măsura va fi parte a unui pachet mai amplu menit să protejeze fermierii, ce va fi depus la guvern la începutul lunii viitoare.
"Pachetul pe care vreau să mi-l asum ca ministru al Agriculturii este următorul, sunt în discuții cu băncile, cu firmele de asigurări, cu toți cei implicați în procesul de agricultură. Primul lucru pe care vreau să-l fac este să creez un mecanism, începând cu anul acesta, prin care toate cele 7 milioane de hectare de primăvară și toamnă să fie asigurate de către statul român. Atunci când veți primi decizia de plată pe subvenție, veți primi și o decizie cu o primă de asigurare la secetă, pe care statul român o face de minimum 3.000 de lei pe hectar. Prin această asigurare pe care statul român o face, deblocăm și creditarea. (…) Aceasta este prima măsură și primul program, începând cu 1 septembrie", a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, citat de agrointel.ro.
Șeful de la Agricultură a arătat că este în discuție cu băncile pentru suspendarea ratelor. "A doua măsură pe care o luăm este aceea, și sunt în discuții avansate cu băncile, ca toate ratele, ce este peste 2 la sută marjă fixă plus Robor, să fie suspendate până la 1 noiembrie 2025. A treia măsură pe care o luăm este cea de a schimba Creditul fermierului, avem un credit dat cu 1,95 la sută dobândă fixă, Robor achitat de Ministerul Agriculturii, este singurul credit în ultimii 30 de ani prin care statul subvenționează partea de Robor, schimbăm acest mecanism ca dumneavoastră să puteți achita ratele aferente anilor 2024-2025, chiar dacă ați avut zile de întârziere nu intră în rambursarea acestor rate cu o dobândă fixă de 1,95 la sută. Încercăm să dăm tot o creditare de 2 la sută plus Robor pentru cheltuielile curente să fie pe 10 ani, astfel încât să aveți o perioadă mai lungă de rambursare a acestor credite. Sunt sigur că vom trece peste această perioadă grea. În momentul de față, agricultura în România are nevoie de scheme economice, de scheme de finanțare", a mai spus Barbu.
Fermierii vor fi puși la adăpost și de executările silite, a mai declarat ministrul Agriculturii. "Până la 1 noiembrie 2025, va fi suspendată executarea silită a fermelor vegetale. Mai mult decât atât, nici cei care v-au livrat inputuri n-au voie să vă execute biletele la ordin, pentru că voi suspenda toate instrumentele financiare. Cu acest pachet mă voi prezenta Guvernului României, începând cu 1 septembrie(…). Îmi asum acest pachet, cu care voi merge, în septembrie, inclusiv cu mandatul pe masă. Mă voi lupta ca acest pachet de patru puncte esențiale să iasă în Guvernul României", a explicat ministrul.