Nava militară "Den Helder", construită în Șantierul Naval Damen Galați, a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Vlissingen, după ce a încheiat cu succes probele de mare demarate la mijlocul lunii noiembrie. Nava a fost întâmpinată de secretarul olandez al Apărării, Gijs Tuinman, care a făcut un prim tur al navei și a apreciat capacitățile acesteia.
Nava "Den Helder", de tip Combat Support Ship (CSS), este destinată Forțelor Navale Regale Olandeze, și este una dintre cele mai mari nave militare construite vreodată în România. Ea este devansată doar de nava JSS ”Karel Doorman”, construită tot la Galați, tot pentru marina olandeză.
"Den Helder" a plecat din șantierul naval din Galați pe 16 noiembrie, iar pe traseul care a cuprins Dunărea, Marea Neagră și Marea Mediterană au fost organizate și testele de navigație, în apele teritoriale ale statelor NATO. Nava a ajuns în SN Damen Vlissingen în cursul zilei de vineri, 13 decembrie, în șantierul olandez urmând să se desfășoare etapa de instalare a senzorilor și echipamentelor militare. Această ultimă etapă ar urma să se încheie în următoare luni, astfel încât, în 2025, nava va deveni pe deplin operațională și va fi predată Forțelor Navale Olandeze.
"Este minunat să vedem nava CSS Den Helder sosită la Vlissingen", a declarat directorul general al Damen Naval, Roland Briene. "Proiectarea și colaborarea cu numeroși furnizori pentru a construi o navă mare și complexă precum CSS este un proces de ani de zile și este grozav să putem admira acum rezultatul acestor eforturi. Această navă unică este prima dintr-o serie pe care noi, în calitate de constructor naval național și partener strategic al Ministerului Olandez al Apărării, le vom livra Marinei Regale a Țărilor de Jos în următorii ani", a precizat managerul.
Directorul de proiect al Damen Naval CSS, Arjan Risseeuw, a fost la bord pentru toate probele pe mare de la Galați la Vlissingen: "Am efectuat un număr mare de teste şi am simulat diverse scenarii de urgență, pentru a vedea cum reacționează nava. Suntem foarte mulțumiți de modul în care au decurs probele pe mare și de cooperarea dintre diferitele echipe de la bord: inginerii și comisarii noștri, echipajul și COMMIT (Netherlands Ministry of Defence's Materiel & IT Command - n.r.). Este o navă grozavă, care va consolida sprijinul și aprovizionarea flotei noastre și a partenerilor noștri NATO".
Joost Meesters, managerul de proiect COMMIT, și-a exprimat încrederea că Marina Regală a Țărilor de Jos va câștiga o "navă frumoasă și robustă". "Nu am găsit probleme majore în timpul testelor pe mare și propulsia în special funcționează bine", a spus el. "CSS Den Helder este a doua navă de suport logistic, alături de HNLMS "Karel Doorman" (construită tot la Galați - n.r.) și avem mare nevoie de ea pentru asigura capacitatea de aprovizionare permanentă a Marinei Regale Olandeze. Ideea a fost să avem o navă robustă și sunt încrezător că după terminarea lucrărilor rămase vom atinge acest obiectiv".
Probele pe mare sunt o parte importantă a construcției și sunt menite în primul rând să testeze întreaga navă, spune comandantul CSS, Stefjan Veenstra: "Era imperativ să plecăm din România cu o navă robustă. Având în vedere zona prin care am navigat, nu am avut opțiunea de a ne întoarce în caz de probleme. Nava trebuia să fie capabilă să facă toată călătoria și am reușit acest lucru".
"Den Helder" va înlocui nava de aprovizionare HNLMS "Amsterdam", care a fost dezafectată în 2014. Potrivit Ministerul Apărării din Olanda, nava va juca un rol important în asigurarea mobilității și asigurarea capacitații de aprovizionare a Forțelor Navale Olandeze - combustibil pentru alte nave, mărfuri, piese de schimb, echipamente militare și muniție. Sarcina principală a navei va fi una defensivă, de apărare a teritoriului olandez și a teritoriului partenerilor NATO.
Cu o lungime de aproximativ 180 de metri, nava va avea un echipaj standard compus din 75 de membri şi va putea găzdui la bord ȋncă 85 de persoane. Pe lângă spaţiul pentru combustibil şi muniţie destinate aprovizionării altor nave, "Den Helder" dispune de spaţii suficiente pentru mai multe elicoptere şi 20 de containere.
La Damen Galați au fost finalizate până în momentul de față opt nave pentru Forţele Navale Regale Olandeze, iar în total au fost construite peste 30 de nave militare pentru diferite țări.