IMM-urile, nemulţumite de Poliţia Locală

IMM-urile, nemulţumite de Poliţia Locală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform unui sondaj de opinie, marea majoritate a întreprinzătorilor mici şi mijlocii din România se declară nemulţumiţi de controalele economice făcute de Poliţia Locală * „Sunt atribuţii de control suprapuse pe cele ale instituţiilor deja existente”, spune şeful PIMM Galaţi, Marian Filimon * „Cei care ne acuză să citească mai întâi legea”, răspunde Cristian Gîscă, directorul Poliţiei Locale Galaţi * 

Întreprinzătorii dau de pământ cu Poliţia Locală. Asta ar putea fi una dintre concluziile unui sondaj de opinie realizat pe portalul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, www.immromania.ro, în legătură cu atribuţiile de control ale Poliţiei Locale în ceea ce priveşte activităţile de comerţ ale IMM-urilor. Cei mai mulţi dintre repondenţi s-au declarat nemulţumiţi de activitatea Poliţiei Locale şi au afirmat că atribuţiile acesteia de control pe linia activităţilor economice nu sunt oportune şi nici adecvate.

În linii mari, răspunsurile la întrebările sondajului confirmă ceea ce declara şi preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu: „Există deja patru organisme care controlează firmele: Garda Financiară, Direcţia de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, din cadrul ANAF. Poliţiştii locali nu au ce căuta să controleze activitatea firmelor, deoarece nu au pregătirea necesară”.

„Este pur şi simplu aberant”, ne-a declarat la rândul său preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, adăugând că nu se justifică înfiinţarea unui nou organism de control cu atribuţii suprapuse pe cele ale instituţiilor deja existente.

Nemulţumire în ansamblu

Iată câteva date statistice din sondajul IMM-iştilor, realizat în perioada 8-27 septembrie 2011, cu menţiunea că la întrebări au răspuns oameni de afaceri din întreaga ţară, nu numai din Galaţi: 60 la sută dintre repondenţi s-au declarat nemulţumiţi de activitatea în ansamblu a Poliţiei Locale, iar 85 la sută consideră că Poliţia Locală nu e un sprijin real în slujba cetăţeanului.

Majoritatea repondenţilor (65 la sută) au avut contacte cu Poliţia Locală în activitatea desfăşurată, iar 55 la sută dintre aceştia au apreciat experienţa avută ca fiind negativă.

70 la sută afirmă că nu sunt oportune şi adecvate competenţele Poliţiei Locale pe linia activităţilor economice, aceste atribuţii aparţinând şi altor autorităţi de control.

Doar 5 la sută dintre oamenii de afaceri chestionaţi au spus că s-au confruntat cu situaţia unor controale multiple (printre care şi al Poliţiei Locale), iar 65 la sută au spus contrariul. În schimb, 70 la sută dintre răspunsuri au fost că poliţiştii locali nu au o pregătire adecvată, raportată la competenţele lor sporite.

„De bine” este faptul că, în proporţie covârşitoare (80 la sută), repondenţii au afirmat că nu au cunoştinţă de existenţa unor cazuri de acţiuni excesive din partea Poliţiei Locale determinate de apartenenţa politică a întreprinzătorilor. De asemenea, 25 la sută au răspuns că gradul de exces de zel şi abuz în funcţie din partea poliţiştilor locali este „ridicat” şi „foarte mare”, 35 la sută au spus „mediu”, iar 40 la sută - „foarte redus” şi „redus”.

„Noi facem controlul conform legii”

„Toţi cei care ne critică vorbesc fără să citească legea. Şi vorbesc mai ales cei nemulţumiţi că au fost prinşi fără să aibă acte doveditoare pentru marfă, licenţă sau certificat de producător, preţurile afişate sau acordul Primăriei pentru desfăşurarea activităţii. 20 la sută dintre cei pe care i-am controlat nu au avut acordul primarului şi nici nu le-am dat amenzi, ci doar avertisment şi le-am pus în vedere să obţină acordul. Legea spune că toate aceste acte pe care le-am enumerat trebuie avute în momentul controlului. Dacă sunt nemulţumiri sau cineva crede că a fost nedreptăţit se poate adresa instanţei. Până acum, nimeni nu a făcut acest lucru”, ne-a declarat directorul Poliţiei Locale Galaţi, Cristian Gîscă.

IMM-urile cer transparenţă şi corectitudine

Există şi o parte bună a acestui sondaj, în sensul că IMM-urile propun o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea relaţiei cu Poliţia Locală. „Printre propunerile noastre legislative, se numără eliminarea suprapunerilor de competenţe în controalele întreprinzătorilor, responsabilizarea mai puternică a Poliţiei Locale, creşterea transparenţei şi corectitudinii acţiunilor de control. De asemenea, cerem o pregătire intensă de specialitate şi etică a poliţiştilor locali, dar şi asigurarea unei autonomii a acestei instituţii faţă de autorităţile administrative locale. Mai propunem informări publice periodice ale Poliţiei Locale privind activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute, precum şi campanii naţionale şi locale de informare destinate IMM-urilor privind competenţele şi obligaţiile Poliţiei Locale, modalităţile de acţiune şi drepturile IMM-urilor controlate”, ne-a mai declarat preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon.

Citit 3116 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2011 08:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.