Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați a ținut să răspundă îngrijorărilor manifestate în rândul navigatorilor privind o presupusă intenție de ”privatizare” a instituției. În cadrul unui comunicat de presă, AFDJ Galați arată că unele informații apărute în spațiul public ”au fost scoase din context” și că, în niciun caz, nu se pune problema ca ”România să piardă controlul la gurile Dunării”.
Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați are un regim unic în România, fiind instituția care are ca principală misiune asigurarea navigației pe șenalul navigabil, în conformitate cu normele prevăzute în convențiile internaționale și în cadrul Comisiei Dunăre. De aici și îngrijorarea legitimă a navigatorilor, în momentul în care, potrivit unor informații, AFDJ Galați ar fi înregistrat pierderi de 25 la sută anul trecut și că Ministerul Transporturilor ar intenționa o ”privatizare” a acesteia. Aceste informații au dus chiar la un protest al navigatorilor, eveniment prezentat și de ziarul ”Viața liberă”.
”RA AFDJ Galați nu este pe pierdere. Regia înregistrează cheltuieli în limita realizării veniturilor conform bugetelor de venituri și cheltuieli aprobate”, se precizează din start într-un comunicat transmis, în cursul zilei de luni, 24 februarie, de AFDJ Galați.
În continuare, reprezentanții instituției prezintă clarificări cu privire la discuțiile avute la nivel central: ”În data de 19 februarie, conducerea AFDJ a fost convocată de către Secretariatul General al Guvernului, la sediul Guvernului României, pentru a participa la ședința cu privire la analiza reorganizării tuturor regiilor autonome (nivel local și central), în vederea îndeplinirii jaloanelor de aderare la OCDE, așadar întâlnirea nu a avut loc la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, ci la Guvern. Discuțiile s-au axat pe posibilitatea divizării activității, în sensul separării serviciilor comerciale de cele specifice de autoritate administrativă de șenal, apărări de maluri, semnalizare, dragaj etc., precum și posibila schimbare a formei de organizare (SA sau SRL)”.
Reprezentanții AFDJ Galați au subliniat, totuși, că ”nu s-a pus în discuție nicio secundă privatizarea regiei”. Punctul de vedere asumat și susținut de MTI și AFDJ este că această regie autonomă a fost înființată prin acord internațional ca ”Administrație fluvială specială” în temeiul Convenției de la Belgrad privind regimul navigației pe Dunăre. În urma analizării adresei Secretariatului General al Guvernului privind aplicarea Legii nr.187/2023, în sensul reorganizării regiilor autonome prin divizarea activității de serviciu public, de cele comerciale, astfel de măsuri nu pot fi aplicate în cazul AFDJ Galați, întrucât:
”Statul român a delegat RA AFDJ Galați responsabilitățile ce revin din acordurile și convențiile internaționale la care România este parte;
Fiind înființată în baza Convenției de la Belgrad și având activitate continuă începând cu 1954, o eventuală reorganizare prin divizarea activităților trebuie analizată de toți semnatarii Convenției de la Belgrad (11 cu drept de vot și 7 observatori);
RA AFDJ Galași a avut și are calitatea de beneficiar în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană, proiecte ce sunt monitorizate pe baza rapoartelor de durabilitate și a vizitelor de monitorizare privind o posibilă schimbare a destinației proprietarului obiectivelor proiectelor, fiind obligatorie menținerea proprietății beneficiarului asupra rezultatelor proiectelor. Încălcarea acestor condiții și angajamente are ca și consecință returnarea tuturor fondurilor primite.
AFDJ nu derulează activități comerciale, activitățile specifice desfășurate încadrându-se în categoria de monopol reglementat, cu regim de importanță internațională strategică; AFDJ este o Administrație unică în România, în domeniul asigurării condițiilor de navigație pe sectorul românesc al Dunării și pe brațele adiacente, precum și administrarea barei Sulina; AFDJ Galați nu are activitate de tip concurențial în economia de piață din România și nici activitate generatoare de profit”, se precizează în comunicatul de presă.
În ceea ce privește selecția administratorilor și a directorilor, AFDJ precizează că a aplicat prevederile OUG 109/2011 și a trimis la timp indicatorii de performanță solicitați. ”Referitor la reducerea cu 50 la sută a tarifelor de tranzitare a canalului Sulina, aceasta a rezultat prin aplicarea formulelor de calcul reglementate de Consiliul Concurenței, dar în urma demersurilor AFDJ și a bunei colaborării cu Consiliul Director și conducerea Direcției Consiliului Concurenței aceste tarife au fost regândite.
Referitor la implicarea unor nume din conducerea MTI, facem precizarea că am avut întotdeauna susținerea MTI, în sensul păstrării identității AFDJ, a nedivizării activităților și în desfășurarea tuturor acțiunilor ce țin de politicile pe Dunăre și administrarea acestei Regii”, se mai arată în comunicatul de presă.