"A mai trecut o zi... și tot fără bani", "Nu credeam că apuc asemenea zile în combinat", "Am ajuns să ne rugăm de ei să ne dea salariile" - sunt câteva reacții de pe unul din grupurile de dialog ale siderurgiștilor gălățeni, care au "bifat” încă o zi în care nu le-au intrat banii în cont. Miercuri, 12 martie, au ajuns să fie restante atât lichidarea pe luna februarie, cât și avansul pe martie. Mai mult de atât, bonurile de masă nu s-au mai dat de la începutul anului 2025, iar norma de efort, din iunie 2024.
La cele de mai sus se adaugă nesiguranța locurilor de muncă, în contextul în care combinatul Liberty Galați a intrat, săptămâna trecută, în procedura de concordat preventiv, având astfel la dispoziție patru luni pentru a evita falimentul, cerut în instanță de mai mulți creditori și furnizori.
Siderurgiștii se plâng că nimeni din administrație nu le spune absolut nimic despre ce va urma, tot ce primesc fiind numai promisiuni deșarte. Li s-a spus de mai multe ori că „în câteva zile” li se vor plăti salariile restante, dar nimic nu s-a întâmplat. Nici în presă administrația Liberty Galați nu a fost mai „vorbăreață”, singura declarație dată în această perioadă tulbure pentru combinat fiind anunțul de intrare în concordat preventiv, în care s-a menționat, oare pentru a câta oară, și planul de repornire a producției. Sindicatul reprezentativ de pe platformă nu comunică nici el nimic oficial, dar asta deja nu mai este o noutate.
Încă o amânare
În acest context, miercuri, 12 martie, câțiva siderurgiști nemulțumiți s-au adunat, într-un timid protest spontan, pe platforma din fața turnului administrativ al combinatului. Nu au fost deloc mulți, doar vreo 10-15 oameni, conform estimărilor participanților la „protest”. Au plecat știind la fel de multe ca atunci când au venit, adică nimic, chiar dacă au vorbit cu directorul general Radu Ionescu.
„Nu pot spune că ne-a liniștit prea mult. Doar încă o amânare, cu promisiunea de a ne comunica prin șefii de departament noutăți legate de salarii”, afirmă un siderurgist pe grupul de dialog.
Surse din cadrul combinatului au declarat pentru „Viața liberă” că două convenții din Micro 19 deja nu mai circulă, iar cele care vin din centru nu se știe cât vor mai avea motorină. Unii spun că patronii indieni nu sunt de găsit, iar în lipsa lor, românii din management nu pot decide dacă să dea bani pentru salarii sau să repornească producția. Alții se arată mirați că, inclusiv în aceste condiții, combinatul se pare că face în continuare angajări.
Să mai spunem că europarlamentarul Dan Nica a anunțat că Planul European de Acțiune pentru Oțel va fi adoptat în zilele următoare de către Comisia Europeană. Unul dintre principalii beneficiari ai acestui plan ar putea fi chiar combinatul siderurgic de la Galați.