Priza Dunării este un obiectiv strategic al Galațiului, de ea depinzând alimentarea cu apă a mai mult de jumătate din populația orașului. Sunt mai bine de zece ani de când administrațiile Galațiului, începând cu cea condusă de Dumitru Nicolae, au încercat, cu mai mult sau mai puțin efort, să preia în administrare stația de captare de apă de Dunăre, însă aceasta a rămas a combinatului siderurgic, așa cum s-a decis încă de la înființarea ei. Și se pare că tot a combinatului va rămâne și de acum încolo.
„Priza Dunării este la fel de importantă și pentru combinat. Nu au fost sincope, nu vor fi sincope, este un obiectiv strategic care va rămâne la combinat. Știți cum e, «nu-ți vinde vatra părintească», cum zice o melodie pe care am auzit-o de curând. Bun, suntem săraci, suntem vai de steaua noastră, vindem ce nu avem nevoie, dar nu vom vinde obiective de care avem nevoie”, ne-a spus Remus Borza, administratorul EuroInsol, unul dintre cei doi administratori concordatari ai combinatului Liberty Galați.
Priza Dunării a fost pusă în funcțiune la începutul anilor '70 și a fost concepută pentru alimentarea în comun a Combinatului siderurgic gălățean și a populației municipiului Galați. Priza de apă de tip cheson este situată pe malul stâng al Dunării, în amonte de punctul de confluență cu Siretul. Acest obiectiv a devenit proprietate a Combinatului, după privatizarea lui. Liberty livrează apa brută din Dunăre către oraș pe baza unui contract semnat cu operatorul Apă Canal SA, care o tratează, o filtrează, o dezinfectează și apoi o trimite spre robinetele a peste 60% dintre gălățeni.
Reamintim că, în luna martie a acestui an, primarul Ionuț Pucheanu a declarat că Primăria Galați vrea să preia Baza sportivă "Oțelul" și Priza Dunării, pentru stingerea măcar a unei părți din creanța pe care Liberty Galați o are față de bugetul local al municipiului Galați, în valoare de peste 40 milioane de lei.
Cel puțin până acum, se pare că Primăria va primi doar stadionul "Oțelul". „Stadionul Oțelul îl dăm, Clubul Sidex îl dăm, campingul de la Priza de apă îl dăm. Sunt active non-core, pe care le vom valorifica, sunt deja scoase la vânzare”, a spus Remus Borza.
19 oferte pentru „Blocul indienilor”
Unul din activele deja vândute în ultimele săptămâni este complexul rezidențial Răchita, de pe Faleza Dunării, cunoscut de gălățeni ca „Blocul indienilor”. „Înainte, se intenționa să se vândă unui băiat de aici din Galați cu un preț undeva la vreo două milioane de euro. Am făcut licitație, au fost 19 oferte, s-a vândut la 3,7 milioane de euro. În 31 de ani de activitate n-am vândut nimic, nicio scamă, pe sub masă sau prin negociere directă. Tot ce am vândut a fost în cadrul unor proceduri competitive, adică la licitație și în baza unor evaluări prealabile făcute de companii reputate. Încercăm să vindem activele non-core tocmai ca să finanțăm materiile prime”, a mai spus administratorul concordatar al Liberty Galați.