Perspective sumbre pentru ArcelorMittal Galaţi

Perspective sumbre pentru ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Combinatul va încheia anul pe minus, pentru a treia oară consecutiv * Compania va opri temporar Furnalul 3 * În decembrie, ar putea opri şi LTG 2, pentru câteva zile * Nu se discută de şomaj tehnic * Reducerea costurilor rămâne prioritară şi în 2012 *

„Pierdem bani, ardem bani” le-a spus, aproape obsesiv, directorul general al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Eric Remisz (FOTO), liderilor sindicali din unitate. Managerul i-a convocat pe aceştia, joi, la o şedinţă informală, pentru a le prezenta situaţia la zi a companiei şi perspectivele pentru perioada următoare. „Domnul director ne-a spus că sunt pierderi la Combinat, se cheltuiesc mai mulţi bani decât se produc. Turcia, principala noastră piaţă, rămâne o piaţă volatilă şi este nevoie să ne luăm măsuri de protecţie”, a declarat, la finalul întrevederii, liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber.

Măsurile, pentru aplicarea cărora este luat în calcul şi faptul că situaţia critică din trimestrul IV al acestui an se va prelungi în trimestul I al anului viitor, constau în principal în redimensionarea producţiei. „Furnalul 3 va fi oprit temporar în curând, existând posibilitatea de a fi reparat pe durata opririi. Încărcarea se va face pe Furnalul 5, care are o capacitate anuală de două milioane de tone. Totodată, Laminorul de Tablă Groasă 2 ar putea fi oprit în decembrie, pentru câteva zile, între Crăciun şi Revelion”, a spus Tiber. Surse apropiate discuţiilor au adăugat că, în privinţa LTG 2, nu este luată nicio decizie deocamdată, eventuala oprire temporară a laminorului depinzând de volumul de comenzi pe care compania îl va primi în perioada următoare.

Salariaţii nu vor fi trimişi acasă

Opririle de capacităţi, anunţate sau analizate, nu vor afecta siderurgiştii, le-a spus Eric Remisz sindicaliştilor. „De şomaj tenic nu s-a spus nimic, de aceea am ieşit oarecum uşuraţi de la şedinţa cu directorul general. S-a spus, în schimb, că salariaţii de la Furnalul 3, care urmează să fie oprit temporar, vor fi relocaţi în alte sectoare din combinat, pe aceleaşi posturi, ca şi cei de la Furnalul 4, care a fost oprit în septembrie, după ce şi-a epuizat durata de viaţă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.

Ţintele pentru 2012

Reducerea costurilor, măsură aplicată încă din debutul crizei pe platforma siderurgică, rămâne prioritară şi anul viitor, i-a anunţat managerul ArcelorMittal Galaţi pe liderii sindicali. Pe agenda companiei pentru 2012 se află, însă, şi alte obiective. „Îmbunătăţirea performanţelor Furnalului 5, reducerea costurilor, îmbunătăţirea calităţii produselor şi a timpilor de livrare de la laminoare, precum şi continuarea programului de transformare şi a programelor de instruire a salariaţilor sunt ţintele pentru 2012”, a spus Crişan.

Obiectivele pe care Eric Remisz le-a comunicat sindicaliştilor, în special cele legate de creşterea calităţii tablei şi de accelerarea livrărilor, sunt atent urmărite încă din mandatul predecesorului său, Thierry Le Gall, dar se pare că indicii încă nu sunt satisfăcători. „Avem probleme cu livrarea integrală şi la timp a produselor. Suntem undeva la 70 la sută acum şi, din cauza acestor probleme de calitate şi de rapiditate, clienţii ne pot aplica penalităţi”, a explicat Gheorghe Tiber, de la Solidaritatea.

Să mai spunem că ArcelorMittal Galaţi, care se pregăteşte să încheie al treilea an consecutiv pe minus, a avut o pierdere netă de 342 de milioane de lei în 2010, de patru ori mai mică decât cea înregistrată în 2009, cifrată la 1,4 miliarde de lei.

Citit 3401 ori Ultima modificare Joi, 24 Noiembrie 2011 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.