Patronatul şi sindicatele de la ArcelorMittal reiau tratativele
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Patronatul şi sindicatele de la ArcelorMittal reiau tratativele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Plaja de negociere: de la zero la 17 la sută indexare salarială la anul *

Întâlnire tensionată, luni, la ArcelorMittal Galaţi. Liderii sindicali dau ochii cu patronatul pentru prima dată după ce acesta le-a spus, săptămâna trecută, că nu poate mări lefurile din combinat în 2012. „Oferta” administraţiei nu a fost câtuşi de puţin apropiată de revendicările federaţiilor sindicale. FSS Metarom şi Solidaritatea Metal solicitaseră, între altele, majorarea salariilor din unitate cu 12 la sută şi acordarea unui bonus de cinci la sută, în timp ce Solidaritatea Virgil Săhleanu ceruse mărirea fondului de salarii cu 15 la sută şi împărţirea sumei suplimentare la numărul de salariaţi, astfel încât fiecare să primească circa 300 de lei în plus.

Luni, federaţiile intră la negocieri cu aceleaşi revendicări. „Noi vom rămâne la aceeaşi cerere”, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al FSS Metarom, Vasile Crişan. „Aşteptăm ca administraţia să vină cu un procent pentru că zero la sută nu e negociere”, a spus şi Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Este posibil, însă, ca liderii sindicali să-şi ajusteze solicitările. Unii luni. „Nu este exclus ca în timpul negocierilor să cerem pauză de consultări”, a afirmat reprezentantul FSS Metarom. Alţii în zilele următoare. „După-amiază, după întâlnirea cu patronatul, vom avea consultări în Consiliul Director al organizaţiei noastre şi vom fixa ziua în care, singuri sau împreună cu celelalte două federaţii, vom face adunare generală cu salariaţii la poarta combinatului pentru a le cere un mandat”, a declarat Gheorghe Tiber, de la Solidaritatea Virgil Săhleanu.

Săptămâna trecută, după anunţul şoc al patronatului că nu poate mări lefurile din combinat anul viitor, liderii sindicali au spus că îşi vor consulta membrii până la startul şedinţei de luni, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Acum, timp pentru adunări cu salariaţii nu prea mai este. Săptămâna asta, liderii sindicali se întâlnesc cu patronatul în fiecare zi, până joi inclusiv, iar rundele de negocieri durează ore întregi.

Să mai spunem că, în afara drepturilor salariale pentru 2012, administraţia ArcelorMittal Galaţi şi federaţiile sindicale mai au de negociat 47 dintre cele 133 de articole ale Contractului Colectiv de Muncă al unităţii.

Citit 2330 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2011 23:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.