Negocierile din Combinat, pe făgaşul dorit de patronat - Bonusuri da, salarii ba
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Negocierile din Combinat, pe făgaşul dorit de patronat - Bonusuri da, salarii ba
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patronatul nu vrea să crească salariul de bază, dar îşi manifestă disponibilitatea de a negocia bonusurile deja propuse *

Zero. Acesta este bilanţul rundei de negocieri salariale desfăşurate joi în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, a 11-a de la startul tratativelor şi ultima din acest an. Deşi au analizat mai multe variante de creştere a venitului celor peste 8.200 de siderurgişti în anul următor, patronatul şi federaţiile sindicale nu au ajuns la niciun acord şi, ca atare, şi-au menţinut punctele de vedere deja exprimate.

„S-au încercat tot felul de variante, dar patronul a spus cu încăpăţânare «Nu» creşterii salariului de bază, propunând bonusurile de 2 şi 2,5 la sută din venitul anual, care să fie acordate în iulie şi în decembrie 2012”, a declarat liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber. „Este dureros că administraţia vrea ca noi, cei de la Galaţi, să rămânem cei mai prost plătiţi din Grupul ArceloMittal”, a spus şi Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom. Această organizaţie, împreună cu Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal, cere creşterea cu 10 la sută a lefurilor din combinat şi acordarea unui bonus variabil de 5 la sută în anul următor, în timp ce Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu, care tocmai şi-a mărit pretenţiile salariale, solicită o indexare de 18 la sută, alături de acelaşi bonus de 5 la sută.

Liderii sindicali au dezvăluit faptul că, în timpul şedinţei de joi, patronatul şi-a manifestat disponibilitatea de a negocia bonusurile propuse, sugerându-le să facă solicitări în această direcţie. Drept rezultat, unii dintre sindicalişti au spus deja că îşi vor concentra eforturile pe obţinerea unor bonusuri cât mai consistente. Alţii au spus, însă, că discuţii pe marginea acestor creşteri variabile au avut loc şi joi, după refuzul constant al patronatului de a vorbi de creşteri fixe, dar la un acord tot nu s-a ajuns. „Noi am prezentat mai multe variante de lucru pe bonusuri, mai mari şi altfel aranjate, dar nu au fost agreate de patron”, a afirmat Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Următoarea rundă de negocieri din combinat va avea loc pe 9 ianuarie 2012.

Citit 2800 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2011 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.