Milioane de euro neaccesaţi în Regiunea Sud-Est

Milioane  de euro neaccesaţi în Regiunea  Sud-Est
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma reluării plăţilor UE către România, alte 200 de milioane de euro vor intra în conturile diferitelor autorităţi contractante până la finele anului, la nivelul întregii ţări. În acest context, la final de an, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, prin coordonatorul biroului judeţean Galaţi, Cristian Ochiu (foto), a făcut un bilanţ al stadiului implementării programelor operaţionale în regiune.

Am aflat astfel că doar 68 la sută din banii ce puteau fi cheltuiţi au fost alocaţi. 364 de milioane de euro sunt în prezent distribuiţi pe diferite proiecte în judeţele Galaţi, Brăila, Buzău, Constanţa, Tulcea şi Vrancea. Pentru Galaţi şi Brăila laolaltă, consideraţi ca „poli de dezvoltare urbană”, s-au alocat 36 de milioane de euro, împărţiţi în mod egal.

La nivelul municipiului Galaţi, după aprobarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, proiectele depuse au depăşit valoarea repartizată, de 18 milioane de euro, unele fiind trecute pe lista de rezervă. A fost modernizată strada Basarabiei, urmând să fie reabilitate în viitor bulevardul Oţelarilor şi alte trei străzi. În cinci contracte, municipiul Galaţi a absorbit deja 16,26 de milioane de euro, fiind primul dintre municipiile regiunii SE în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie.

La nivelul judeţului, investiţii majore în infrastructură sunt cele două porţiuni de drumuri judeţene, 29 de km pe DJ 251, drumul dintre Galaţi şi Tecuci, respectiv 14 km pe DJ 253, între Cuca şi Băleni, totalizând împreună aproximativ 18 milioane de euro. Tot cu bani europeni au fost extinse două centre socio-medicale din Galaţi şi Pechea, un cămin de bătrâni şi a fost reabilitat şi dotat ambulatoriul de specialitate al Spitalului clinic de urgenţă pentru copii "Sfântul Ioan" Galaţi. Au mai câştigat fonduri europene nerambursabile şi proiectul de extindere a unui centru pentru recuperarea persoanelor adulte cu handicap, dar şi cel de reabilitare a Casei de Cultură a municipiului Tecuci. Şi învăţământul local are de câştigat de pe urma banilor obţinuţi de la Uniunea Europeană, fiind finanţate reabilitarea şi modernizarea infrastructurii universitare la „Dunărea de Jos” şi modernizarea Grupului Şcolar "Gheorghe Asachi".

Din păcate, acolo unde este vorba de bani mulţi, apar şi nereguli, Galaţiul nefiind o excepţie. Cele două reabilitări de drumuri judeţene, împreună cu cea a străzii Basarabiei, în urma reverificărilor, au dat naştere la corecţii de aproape 11 milioane de lei, aproximativ 12 la sută din valoarea tuturor celor 13 contracte de achiziţii reverificate, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.

Citit 2452 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 15:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.