Milioane de euro neaccesaţi în Regiunea Sud-Est

Milioane de euro neaccesaţi în Regiunea Sud-Est
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma reluării plăţilor UE către România, alte 200 de milioane de euro vor intra în conturile diferitelor autorităţi contractante până la finele anului, la nivelul întregii ţări. În acest context, la final de an, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, prin coordonatorul biroului judeţean Galaţi, Cristian Ochiu (foto), a făcut un bilanţ al stadiului implementării programelor operaţionale în regiune.

Am aflat astfel că doar 68 la sută din banii ce puteau fi cheltuiţi au fost alocaţi. 364 de milioane de euro sunt în prezent distribuiţi pe diferite proiecte în judeţele Galaţi, Brăila, Buzău, Constanţa, Tulcea şi Vrancea. Pentru Galaţi şi Brăila laolaltă, consideraţi ca „poli de dezvoltare urbană”, s-au alocat 36 de milioane de euro, împărţiţi în mod egal.

La nivelul municipiului Galaţi, după aprobarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, proiectele depuse au depăşit valoarea repartizată, de 18 milioane de euro, unele fiind trecute pe lista de rezervă. A fost modernizată strada Basarabiei, urmând să fie reabilitate în viitor bulevardul Oţelarilor şi alte trei străzi. În cinci contracte, municipiul Galaţi a absorbit deja 16,26 de milioane de euro, fiind primul dintre municipiile regiunii SE în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie.

La nivelul judeţului, investiţii majore în infrastructură sunt cele două porţiuni de drumuri judeţene, 29 de km pe DJ 251, drumul dintre Galaţi şi Tecuci, respectiv 14 km pe DJ 253, între Cuca şi Băleni, totalizând împreună aproximativ 18 milioane de euro. Tot cu bani europeni au fost extinse două centre socio-medicale din Galaţi şi Pechea, un cămin de bătrâni şi a fost reabilitat şi dotat ambulatoriul de specialitate al Spitalului clinic de urgenţă pentru copii "Sfântul Ioan" Galaţi. Au mai câştigat fonduri europene nerambursabile şi proiectul de extindere a unui centru pentru recuperarea persoanelor adulte cu handicap, dar şi cel de reabilitare a Casei de Cultură a municipiului Tecuci. Şi învăţământul local are de câştigat de pe urma banilor obţinuţi de la Uniunea Europeană, fiind finanţate reabilitarea şi modernizarea infrastructurii universitare la „Dunărea de Jos” şi modernizarea Grupului Şcolar "Gheorghe Asachi".

Din păcate, acolo unde este vorba de bani mulţi, apar şi nereguli, Galaţiul nefiind o excepţie. Cele două reabilitări de drumuri judeţene, împreună cu cea a străzii Basarabiei, în urma reverificărilor, au dat naştere la corecţii de aproape 11 milioane de lei, aproximativ 12 la sută din valoarea tuturor celor 13 contracte de achiziţii reverificate, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.

Citit 2376 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 15:22

6 comentarii

 • postat de laur doha
  Duminică, 08 Ianuarie 2012 12:47
  Ar fi interesanta o ancheta jurnalistica. Sa fie aratate cu des'tul firmele contractoare si responsabilii din cadrul Autoritatii Locale pentru proiectele care au suferit cele mai mari deviatii de la contract (valoric si tehnic).
  Nu pot sa uit ca Primaria tocmai ce a luat anul trecut cateva milioane bune imprumut pentru reabilitarea strazilor distruse de ISPA Canalizare. Putem extinde pe dezvoltarea zonei libere si a parcului de soft.
  Sunt departe de GL dar as fi curios: a informat Primaria amarasteanul de cetatean galatenesc despre programele de dezvoltare urbana? Presupun ca din 1000 de locuitori ai pseudo-urbei nu gasesti 2 care sa aibe habar de ce o sa se intample pe strazi in urmatorul an.
  Si iarasi, nu pot sa uit ultima vizita in Gl facuta in toamna, cand, pe langa strazile desfundate, rahatii de caini si gunoaiele neridicate din mai tot orasul, se observau rasarind had dintre putinii copaci ramasi teferi pe margina strazilor toate casele din centrul vechi cu tencuiala cazuta si geamuri lipite cu scotch, trotuarele cu asfaltul spart, aleile cu marmura/granitul ciobit daca nu cu bucati intregi scoase, chioscurile (utile dintr-un pdv) darapanate la fiece colt de strada...... nu mai continui ca n-are rost. Cunoasteti cu totii situatia. Pacat ca nu aveti pe cine pune in locul ticalosilor de acum.
  0
  0
  Raportează
 • postat de scarbit
  Duminică, 01 Ianuarie 2012 14:51
  Promovarea pupincuristilor incompetenti.....politica de partid in PSD.....Sunt surprins cum un om cu care m-am intalnit si care a dat dovada de un exces de neseriozitate si incompetenta in mica noastra tentativa de a colabora a ajuns prim vicepresedinte al tineretului PSD si i s-a oferit o functie esentiala pentru dezvoltarea judetului.
  Din pacate se pare ca noua generatie politica este formata doar de cei care au avut timp pentru pupat dosurile comunistilor din generatia veche datorita faptului ca au fost prea lenesi sau incompetenti sa gaseasca ceva de facut in economia reala!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Florin
  Sâmbătă, 31 Decembrie 2011 16:49
  Oare Casa Balș (Str. Domnească nr. 67), Casa N.N. Dariu (Str. Domnească nr. 52), Casa R.M.S. (Str. Fraternității nr. 9), Casa (Str. Portului nr. 6-8), Vila Mon Caprice (Str. Domnească nr. 87), Palatul Simion Gheorghiu (Str. Domnească nr. 24), Casa Memorială Nicolae Mantu (Str. Alexandru Ioan Cuza nr. 44), Casa (Str. Universității nr. 5), Casa Ștefan H. Ștefan (Str. Dogăriei nr. 88) nu puteau fi refacute/consolidate si redate ca obiective turistice ? (ca doar sunt ale noastre ale galatenilor).

  Pentru Viorel, Domnul Ochiu e la tinereii din psd, asa ca n-ai nimerit-o de data asta :)))

  Un an mai bun pentru toti !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Sâmbătă, 31 Decembrie 2011 11:23
  si daca noi vrem o investitie, un pod, un aeroport, un drum...raspunsul e mereu acelasi: nu sunt bani!
  UITE CA SUNT! DAR DIN ASTIA NU SE PREA POATE FURA, ASA CA PE CINE INTERESEAZA!!!??
  0
  0
  Raportează
 • postat de primarul
  Sâmbătă, 31 Decembrie 2011 10:24
  Bun si care este meritul sau contributia ta mai loaza, ai scris vreo silaba ai intocmit vreun plan ai indrumat vreo primarie ca de luat 80 de milioane lei salariu pe luna ai stiut sa iei. jigodiile naibii nu va mai satura naiba de bani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de VIOREL
  Vineri, 30 Decembrie 2011 20:44
  Bai tovarase ”ochiu” pdl-ist incapabil nu cumva crezi ca noi suntem vinovati ca voi sunteti niste indivizi care mancati niste bani pe seama contribuabilor fara sa fiti capabili sa va indepliniti atributiile functiilor pentru care luati retributitii enorme.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.