Goana după energie - Febra eoliană electrizează Galaţiul!

Goana după energie  - Febra eoliană electrizează Galaţiul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În acest an este programată realizarea a 30 de proiecte eoliene, cu o putere totală instalată de peste 387 MW * Cele mai căutate de investitori sunt zonele Frumuşiţa, Corni şi Vânători * Cel mai mare parc eolian din judeţ este anunţat de SC Corni Eolian SRL şi va avea o putere de 70 MW Vezi AICI ce firme fac afaceri cu energie eoliană în judeţul Galaţi *

 

Privite la început mai degrabă ca un fel de curiozităţi tehnice, centrale eoliene vor face parte „din peisaj” în multe dintre comunele gălăţene. Judeţul Galaţi este considerat un fel de nou „El Dorado” în materie de „energie verde”, după ce în judeţele din Dobrogea jocurile au cam fost făcute şi nu prea mai este spaţiu pentru astfel de afaceri. Potrivit datelor furnizate de FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA, judeţul Galaţi va intra în 2012 în „zodia vânturilor”, fiind programată materializarea a nu mai puţin de 30 de proiecte de parcuri eoliene pentru care au fost încheiate contracte de racordare, în total fiind vorba de o putere instalată de peste 387 MW! Trebuie însă precizat că solicitările pentru producţia de energie eoliană sunt mai numeroase, pentru puteri instalate de la 1 MW până la grupuri energetice de ordinul sutelor de MW.

Afaceri pe aripile vântului

Până în prezent, în judeţul Galaţi nu au fost puse în funcţiune decât două capacităţi de producere a energie eoliene, asta şi pentru că întreaga procedură de realizare a studiilor, proiectelor şi obţinerea tuturor avizelor poate dura în jur de trei ani. Pionieri în domeniu au fost cei de la Romstal Imex SRL, cu un grup energetic de 0,23 MW realizat la Costi şi firma Grenerg SRL, ce a instalat la Scânteieşti o turbină eoliană de 1 MW şi una de 1,5 MW. Din urmă au venit tare cei de la EOL Energy Moldova SRL, ce au deja în probe parcurile eoliene de la Smulţi (trei turbine de câte 1 MW) şi Vârlezi (trei turbine de câte 2 MW). Dar, după cum am arătat, anul 2012 va fi unul „electrizant” pentru afacerile cu centrale eoliene. Pentru mai multe centrale au fost achitate şi tarifele de racordare la reţea şi se lucrează la instalaţiile de utilizare şi montare a unor grupuri eoliene cu o putere de aproximativ 100 MW.

Energie verde în comunele gălăţene

Dacă ar fi să facă un… „top eolian” al judeţului Galaţi, în fruntea clasamentului în preferinţele investitorilor s-ar afla comuna Frumuşiţa, unde vor fi realizate trei parcuri eoliene, cu o putere totală instalată de 99 MW. Grosul va reveni proiectului de 45 MW dezvoltat chiar de Electrica SA, ce are ca obiectiv punerea în funcţiune a 15 turbine, fiecare cu o putere de 3 MW. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, compania de stat aflată în portofoliul Ministerului Economiei a anunţat deja că, pe 3 februarie, va selecta prin negociere banca de la care va contracta un împrumut de 70 milioane de euro pentru realizarea parcului eolian, lucrările fiind programate a se finaliza la mijlocul acestui an.

Un alt proiect eolian care urmează a fi realizat la Frumuşiţa este cel dezvoltat de Europp Energocons SA, ce are ca obiectiv instalarea unor turbine cu o putere totală instalată de 33 MW. Nu în ultimul rând, la Frumuşiţa se va mai realiza şi un grupul eolian de 15 MW de către Smart Breeze SRL.  

Chiar dacă ar ocupa doar locul al doilea în clasamentul eolian al judeţului, comuna Corni se poate, totuşi, lăuda cu cel mai important proiect eolian pentru care s-a întocmit până în prezent un contract de racordare. Mai exact, este vorba de parcul eolian de 70 MW ce urmează a fi realizat de firma SC Corni Eolian SRL. Ca supliment, în aceeaşi comună, Custom Line Energy SRL va realiza un grup energetic de 10 MW.

Dacă în cazurile de la Frumuşiţa şi Corni greutatea a fost dată de dimensiunea proiectelor, la Vânători şi Băleni se verifică vorba cum că „unde-s mulţi puterea creşte”, inclusiv în materie de putere instalată a turbinelor eoliene. Astfel, zona comunei Vânători a fost preferată pentru dezvoltarea unor proiecte de nu mai puţin de şapte firme. Ce-i drept, este vorba de pacuri eoliene mici, de câte 10 MW, dar în total se ajunge la 70 MW, o putere deloc de neglijat. Aceeaşi situaţie se întâlneşte la Băleni, unde se vor realiza cinci grupuri eoliene, tot de câte 10 MW. Paşi în obţinerea de energie verde pe aripile vântului se vor mai face şi prin proiecte cu puteri de 2 - 10 MW ce se vor dezvolta în comunele Folteşti, Pechea, Cudalbi, Smulţi.

Mai trebuie spus că, pe viitor, se anunţă încă doi jucători importanţi în materie de energie eoliană în judeţul Galaţi, SC Envicons Wind SRL şi SC Kelavent Alfa SRL, ce au obţinut avizele tehnice de racordare, ca fază premergătoare semnării unor contracte de racordare, pentru două parcuri eoliene de 30 MW la Bereşti Meria, respectiv 34 MW, în zona Tecuciului.

Citit 6312 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2012 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.