Peste 4.300 de salariaţi din Galaţi au grupă şi în 2012
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Peste 4.300 de salariaţi din Galaţi au grupă şi în 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Câteva mii de gălăţeni care lucrează în combinatul siderurgic, în spitale, la Direcţia de Sănătate Publică şi la Teatrul Muzical sunt incluşi în condiţii deosebite şi în acest an, Guvernul permiţând reînnoirea avizelor de încadrare în această categorie * Ei vor ieşi la pensie mai devreme *

Reînnoirea, în 2012, a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, propusă de Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom şi de Federaţia Sindicală Automobilul Românesc în noiembrie şi avizată de Comisia de Dialog Social a Ministerului Muncii în decembrie, a fost aprobată de Guvern. „Începând cu data de 1 ianuarie 2012, avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite acordate, valabile până la data de 31 decembrie 2011 inclusiv, pot fi reînnoite potrivit metodologiei stabilite în cuprinsul prezentei hotărâri. Perioada de valabilitate a avizelor reînnoite potrivit prezentei hotărâri nu poate depăşi data de 31 decembrie 2012”, se arată în textul Hotărârii de Guvern nr. 1280, emisă în ultimele zile ale lui 2011. Actul normativ a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012.

Mai aproape de pensie

Potrivit legislaţiei în vigoare, locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite sunt acelea care, în mod permanent sau în anumite perioade, pot afecta esenţial capacitatea de muncă a angajaţilor, din cauza gradului mare de expunere la risc. Cu alte cuvinte, lucrul în aceste condiţii poate genera uzura prematură a organismului. Din acest motiv, angajaţii încadraţi în categoria condiţiilor deosebite beneficiază de reducerea cu până la opt ani a vârstei standard de pensionare.

În judeţul nostru sunt 4.312 salariaţi care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite. Mai bine de trei sferturi dintre ei lucrează pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi, relevă datele centralizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Instituţia este cea care emite avizele de încadrare a posturilor în condiţii deosebite.

La 31 decembrie 2011, în judeţul Galaţi erau 4.312 salariaţi care lucrau în 163 de locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite. Dintre aceştia, 3.240 erau salariaţi ai combinatului ArcelorMittal Galaţi. Ceilalţi lucrau la Fabrica de Var şi la Fabrica de Ţevi Sudate de pe platforma siderurgică, la Spitalul Judeţean, la Spitalul de Pneumoftiziologie, la Spitalul de Pediatrie, la Spitalul de Boli Infecţioase, la Direcţia de Sănătate Publică şi la Teatrul Muzical”, a declarat, miercuri, şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Muncile grele trebuie să devină mai uşoare

Condiţiile deosebite de muncă, la fel ca şi condiţiile speciale, care au apărut în legislaţia muncii după eliminarea grupelor a II-a şi I-a de muncă, trebuie să dispară şi ele, în timp. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru normalizarea condiţiilor de lucru. De altfel, şi HG 1280/2011, care tocmai a permis reînnoirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, reiterează această obligaţie a angajatorilor, vorbind de „planul de prevenire şi protecţie revizuit, care să asigure îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii lucrătorilor, cuprinzând măsuri tehnice, eşalonate şi distribuite uniform pe perioada 1 ianuarie - 1 decembrie 2012 astfel încât, la data de 31 decembrie 2012, locurile de muncă să se încadreze în condiţii normale”.

Posturile din condiţii speciale, reevaluate până la 30 iunie

Locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, unde salariaţii sunt expuşi unor riscuri mai ridicate decât colegii lor încadraţi în condiţii deosebite şi, de aceea, beneficiază de reduceri mai mari ale vârstei standard de pensionare, trebuie să fie evaluate de ITM până la 30 iunie, în vederea reînnoirii avizului de încadrare în categorie, anunţă FSS Metarom. Citând noua lege a pensiilor, federaţia spune că reevaluarea trebuie efectuată din doi în doi ani şi vizează doar posturile care sunt încadrate deja în condiţii speciale, nu şi cele care au fost încadrate în alte categorii până la apariţia legii. Acest ultim aspect a stârnit nemulţumirea organizaţiilor sindicale, care spun că mulţi români vor avea de pierdut din cauza prevederii restrictive.

Citit 4941 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2012 23:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.