Piaţa produselor de uz industrial, sub lupa ITM
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Piaţa produselor de uz industrial, sub lupa ITM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) se pregăteşte să demareze controale la producătorii, importatorii şi distribuitorii de maşini şi echipamente folosite în special în industrie. Inspectorii vor verifica dacă aceste produse respectă cerinţele esenţiale de securitate şi de conformitate, la introducerea pe piaţa românească.

Obligaţia României de a monitoriza produsele care circulă pe piaţa internă a apărut după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, în 2007. Inspecţia Muncii este autoritate de supraveghere a pieţei în următoarele domenii: echipamente electrice de joasă tensiune, echipamente individuale de protecţie, maşini, echipamente şi sisteme protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive, explozibili de uz civil, echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor (spărgătoare de beton, picamere etc), motoare şi articole pirotehnice.

Anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă de la Galaţi a interzis punerea în circulaţie a patru tipuri de produse de uz industrial care urmau să intre în ţară prin Vama Galaţi - Giurgiuleşti. Tot în 2011, ITM a interzis comercializarea, până la punerea în conformitate, a altor şase tipuri de astfel de produse comercializate pe piaţa gălăţeană şi a sancţionat cu avertisment cinci firme locale, dintre cele 34 controlate.

Să mai spunem că autoritate de supraveghere a pieţei este şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Spre deosebire de Inspecţia Muncii, care verifică securitatea şi conformitatea produselor de uz industrial, ANPC controlează piaţa produselor de uz casnic.

Citit 1743 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2012 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.