Negocierile salariale de la ArcelorMittal Galaţi - Patru noi propuneri de la sindicalişti

Negocierile salariale de la ArcelorMittal Galaţi - Patru noi propuneri de la sindicalişti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele trei federaţii sindicale din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi au făcut front comun şi i-au înaintat, miercuri, managementului noi variante de creştere a salariilor din unitate în 2012. Astfel, la ultima ofertă a patronatului - un bonus de 2 la sută din venitul anual în iulie şi unul de 2,5 la sută în decembrie, dacă ArcelorMittal Galaţi nu încheie anul 2012 pe minus - FSS Metarom, Solidaritatea Metal şi Solidaritatea Virgil Săhleanu au răspuns cu patru variante de creştere a veniturilor celor peste 8.200 de salariaţi. Două dintre variantele propuse de federaţii conţin exclusiv bonusuri, preferate de patronat, care a respins din start cererile de creştere a salariilor de bază în 2012. „Două variante de creştere sunt şi pe parte fixă, şi pe parte variabilă. Celelalte două variante sunt cu bonusuri răsfirate”, a declarat liderul Solidaritate Virgil Săhleanu, Gheorghe Tiber, la finalul şedinţei de negocieri de miercuri.

A fost şedinţa cu numărul 13, de la startul negocierilor salariale din combinat, pe 17 noiembrie 2011. Dacă a fost una cu noroc sau cu ghinion siderurgiştii vor afla abia săptămâna viitoare, când administraţia ArcelorMittal Galaţi este aşteptată să se pronunţe asupra noilor propuneri ale partenerilor de dialog. Întâlnirea se va desfăşura marţi, pe 17 ianuarie. Dacă cele două părţi nu vor ajunge la un acord şi nu vor semna contractul colectiv de muncă atunci sau imediat după acea dată, federaţiile sindicale vor putea declanşa conflictul de muncă în combinat. Potrivit legii, conflictul va putea fi aplanat de reprezentanţii Ministerului Muncii, care au rol de conciliatori, mediatori şi arbitri.

Şedinţa de pe 17 ianuarie va fi una aglomerată. Pe lângă salariile siderurgiştilor, patronatul şi liderii sindicali din combinat vor mai negocia compensaţiile financiare acordate în caz de concedieri colective, indemnizaţia plătită în perioadele de şomaj tehnic şi contribuţia salariaţilor la plata transportului către şi dinspre platforma industrială, potrivit purtătorului de cuvând al FSS Metarom, Vasile Crişan.

Citit 2915 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2012 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.