Curtea de Conturi, în duel cu APDM Galaţi

Curtea de Conturi, în duel cu APDM Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Managementul defectuos al activităţii economico-financiare a lăsat în 2010 „o gaură” de jumătate de milion de lei la bugetul companiei, consideră Curtea de Conturi * Printre abateri se numără neîncasarea unor garanţii de la firmele cu activităţi portuare, necalcularea unor penalităţi, dar şi plăţi ilegale pentru comisia de privatizare * Conducerea APDM Galaţi susţine că a încercat să-i ajute pe agenţii economici să treacă peste un an de criză şi a atacat în instanţă raportul Curţii de Conturi *

 

Curtea de Conturi a constatat erori şi abateri manageriale care au provocat pierderi de 512.000 lei în bugetul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi - 148.000 lei venituri suplimentare datorate bugetului companiei de o serie de firme şi 364.000 lei prejudicii ca urmare a unor plăţi nelegale, se arată în Raportul Public pe anul 2010 al instituţiei de control financiar. În perioada supusă controlului, director general al APDM Galaţi era Mihai Ochialbescu.

El a fost director până la mijlocul anului trecut, când a fost schimbat din funcţie de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, fiind invocate, de asemenea, o serie de erori manageriale. Pe de altă parte, raportul Curţii de Conturi este contestat şi de noua conducere a APDM Galaţi, funcţia de director general fiind ocupată de George Petcu. În plus, compania consideră că în raportul CC nu se ţine cont de împrejurările economice în care o serie de sume nu au fost încasate sau au fost încasate cu întârziere de la agenţii economici portuari.

Garanţii în aşteptare

Prima neregulă majoră în ceea ce priveşte activitatea economico-financiară este, potrivit Curţii de Conturi, neconstituirea garanţiei pentru plata obligaţiilor contractuale în cazul a şapte contracte de închiriere/concesionare a terenurilor, încheiate cu agenţii economici, nerespectându-se astfel prevederile legale privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile şi utilizarea infrastructurilor de transport naval.

A doua neregulă mare evidenţiată la APDM Galaţi de Curtea de Conturi este necalcularea, neînregistrarea şi neîncasarea penalităţilor pentru nerespectarea termenelor de plată în cazul a 14 contracte de închiriere a terenului portuar şi, respectiv, contracte de prestări servicii pentru diverşi agenţi economici. Trebuie spus că APDM Galaţi gestionează întreaga infrastructură portuară situată pe Dunărea Maritimă, însemnând un teren portuar în suprafaţă de peste 1,65 milioane de mp şi un front de acostare de 12.828 mile ce include porturile din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea.

Luaţi de valul crizei

Conducerea APDM Galaţi a declarat pentru „Viaţa liberă” că operatorii şi transportatorii care nu au depus garanţia contractuală în termenul stabilit, respectiv 10 zile de la încheierea contractului, au fost notificaţi să respecte această obligaţie. În rândul agenţilor economici aflaţi în această situaţie se numără Tehnonav SA Brăila, Tremula Nav SA Constanţa, Hercules SA Brăila.

„Întrucât aceşti operatori economici nu au avut întârzieri la plata facturilor emise s-a luat măsura de a-i notifica periodic, insistând să depună garanţia, conform clauzelor contractuale”, a declarat directorul general al APDM Galaţi, George Petcu. Acesta a mai arătat că, în aprilie 2010, pe fondul unui context economic dificil, Consiliul de Administraţie al APDM Galaţi a decis ca societăţilor care agenturează nave maritime şi fluviale, societăţi care aveau o pondere importantă în volumul prestaţiilor şi acţionau ca intermediari de plată ai armatorilor, dar aveau întârzieri la plată de până la 30 de zile, să li se acorde o amânare la plată.

„În anul 2010, agenţii economici care îşi desfăşurau activitatea în porturi au parcurs o perioadă dificilă atât din cauza crizei economice, cât şi din cauza efectelor inundaţiilor din acea perioadă (ex: Port Bazinul Nou şi Portul Docuri, unde Metaltrade este principalul operator portuar - n.r.). Din aceste motive s-a constatat o creştere a volumului de creanţe restante şi o depăşire a termenelor scadente ale facturilor emise, în medie de până la 30 de zile. În vederea păstrării clienţilor şi creşterii traficului de marfă, a stimulării încasărilor lunare în scopul asigurării veniturilor necesare desfăşurării activităţii proprii, s-a amânat în anul 2010 calculul la penalităţi la facturile emise şi neachitate în termenul scadent care înregistrau întârzieri de până la 30 de zile. În situaţia agenţilor economici care au avut întârzieri mai mari de 30 de zile s-a luat măsura acţionării în instanţă pentru recuperarea sumelor datorate, cu calculul de penalităţi aferente. Mai trebuie menţionat că menirea APDM Galaţi este de a stimula activitatea în porturile pe care le administrează, ceea ce a şi dus la amânarea plăţii acestor garanţii”, a explicat directorul general George Petcu.

Acesta a precizat că APDM Galaţi i-a notificat pe toţi beneficiarii să constituie până la sfârşitul lunii septembrie 2010 garanţiile prevăzute în clauzele contractuale. „Din totalul garanţiilor contractuale în sumă de 1.294.363 lei s-au constituit garanţii în sumă de 1.128,376 lei (87 la sută), urmând să se facă în continuare demersurile necesare pentru recuperarea diferenţei de 165.987 lei (12,83 la sută)”, a arătat conducerea companiei.

Cu indemnizaţia în instanţă

Nu în ultimul rând, potrivit Curţii de Conturi, la APDM Galaţi s-au făcut plăţi nelegale ce au reprezentat indemnizaţii lunare plătite membrilor comisiei de pregătire a procesului de privatizare şi secretariatului acesteia în perioada 2009 - 2010, în condiţiile în care, potrivit legii, procedurile de admitere la tranzacţionare au avut ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2008. Astfel nu a fost respectate prevederile legale privind accelerarea procesului de privatizare şi aprobarea primei etape strategice de privatizare a unor societăţi comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Reprezentanţii APDM Galaţi susţin că plăţile au fost perfect legale şi au formulat obiecţiuni la procesul-verbal de constatare realizat de Curtea de Conturi, însă acestea au fost respinse de Comisia de soluţionare a contestaţiilor.

Drept urmare, considerând că s-a făcut o interpretare greşită a legii, APDM Galaţi s-a adresat instanţei şi în prezent există pe rol o Cerere în anulare a Încheierii emise de Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi, primul termen de judecată fiind fixat pe data de 16 ianuarie.

Citit 3830 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2012 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.