Electrica a anulat licitaţia pentru parcul eolian de la Frumuşiţa !

Electrica a anulat licitaţia pentru parcul eolian de la Frumuşiţa !
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru contractul de 60 milioane de euro se „duelau” danezii de la Vestas şi chinezii de la Sinovel *

Lovitură de teatru în proiectul parcului eolian de la Frumuşiţa: Electrica a anulat licitaţia prin care intenţiona să cumpere 15 turbine eoliene, cu câte o putere instalată de 3 MW fiecare! Miza licitaţiei nu este deloc de lepădat, valoarea turbinelor fiind estimată la peste 60 milioane de euro, la care s-ar adăuga încă vreo 20 milioane de euro, reprezentând lucrările de mentenanţă. Printre motivele anulării procedurii de selecţie a furnizorului de turbine eoliene, directorul general al Electrica, Ioan Folescu, a menţionat lipsa unor prevederi din caietul de sarcini, dar şi faptul că ofertele depuse de companiile interesate "nu au avut toţi parametri pentru a putea fi comparate".

Motivaţia pare oarecum stranie, în condiţiile în care în cursa pentru realizarea parcului eolian gălăţean au intrat două companii de top. Mai exact, este vorba de compania daneză Vestas, cotată ca fiind cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, dar şi compania chineză Sinovel, de asemenea unul dintre cei mai mari producători de astfel de echipamente din lume. „Duelul” eolian de la Frumuşiţa dintre cele două companii este extrem de important, dat fiind faptul că ambii participanţi la licitaţie intenţionează să-şi multiplice contractele pe piaţa românească, iar un contract cu Electrica ar fi un punct forte în portofoliul companiilor. Oricum, cert este că lucrurile nu se vor opri aici, dat fiind faptul că directorul Electrica, Ioan Folescu, a precizat că, deşi licitaţia a fost anulată, compania de stat va merge înainte cu intenţia de a construi parcurile eoliene.

Etape parcurse
De altfel, pe data de 3 februarie, este programată selecţia băncii de la care Electrica va lua un credit de 70 milioane de euro pentru realizarea parcului eolian de la Frumuşiţa. De asemenea, până în prezent s-au făcut deja o serie de paşi importanţi în materializarea proiectului de la Frumuşiţa, precum asigurarea terenurile pe care vor fi ridicate grupurile eoliene prin încheierea unor contracte cu o valabilitate de 25 ani şi parcurgerea etapelor pentru obţinerea avizului tehnic de racordare la reţeaua naţională.

Proiecte strategice
În afară de parcul eolian din comuna gălăţeană Frumuşiţa, Electrica intenţionează să construiască un parc eolian similar şi la Chirnogeni, în judeţul Constanţa. Prin construcţia celor două parcuri eoliene, Electrica va deveni o companie energetică integrată, cu operaţiuni de producţie, distribuţie şi furnizare a electricităţii. Astfel, Electrica va deveni unul dintre jucătorii importanţi pe piaţă în materie de energie verde. Electrica îşi putea acoperi necesarul de Certificate Verzi din surse proprii, iar compania de stat contribuit la îndeplinirea angajamentelor asumate de România în a produce 20 la sută din totalul energiei electrice din surse regenerabile până în 2020.

Citit 3379 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2012 11:54

5 comentarii

 • postat de un bun samaritean
  Marți, 24 Ianuarie 2012 01:24
  problema ce cred ca apare este ceva de genul sidex sa galati.adica cistiga cel care da spaga.
  asa ca vom vedea la frumusita niste omuleti galbejiti mincind din caserole cu betigase.
  combinatul a fost cumparat cu 500 mil dolars de indiromii de la mittal sa.spaga a fost de 200 mil.
  la 70 mil euro se prevede a fi undeva pe la 15 mil ,
  s auzim numai de bine................
  0
  0
  Raportează
 • postat de Savi
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 14:43
  Cred ca e o afacere buna doar pentru unii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Savi
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 14:43
  Cred ca e o afacere buna doar pentru unii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de romeo
  Vineri, 20 Ianuarie 2012 01:03
  electrica cu litere mici ca nu merira nici asa sa le fa em publicit.niste taranoi ce au monopol si sug organul de inmultire al speciei umane cat pot.am dovezi ca au incalcat constitutia. si multe altele dovezi din 90 pana acum.un avocat cu. ...de fier sa ma contacteze si sa vada cum sa facut parcul eolian de la Dorobanti pe studiile mele dar nu am avut 1 mil euro spaga stie el cine a cerut asta. 00447404497081 romeo.. astept cereri si la mail rom_vdm62@yahoo.com
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan
  Joi, 19 Ianuarie 2012 22:15
  ar fi bine sa incheie contractul cu danezii de la Vestas... caliatea lucrarilor efectuate de ei este mai ridicata
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.