Ultimele negocieri pe timp de pace la combinatul siderurgic
Foto: Foto: Tudor Neacşu

Ultimele negocieri pe timp de pace la combinatul siderurgic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tratativele salariale purtate, marţi, de administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi cu federaţiile sindicale active în unitate s-au încheiat, ca şi până acum, fără un acord. Tot ce a acceptat patronatul a fost ca joi, când perioada legală de negociere a noului contract colectiv de muncă se încheie, să discute una dintre variantele aflate pe masa de lucru.

„Dintre cele patru variante de salarizare expuse de noi la şedinţa anterioară, administraţia a acceptat doar să discute varianta numărul trei”, a declarat, la finalul întâlnirii de marţi, Ilinca Diaconu, de la Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal.

Conform aceleiaşi surse, varianta presupune majorarea de la 700 la 750 de lei a salariului minim din combinat, creşterea la 200 de lei a primelor şi plata către cei peste 8.200 de siderurgişti a trei bonusuri în acest an.

„Primul bonus, de doi la sută din salariul individual anual, să fie acordat necondiţionat la 1 aprilie. Al doilea bonus, de trei la sută, să fie acordat necondiţionat la 1 septembrie. Al treilea bonus, de patru la sută, să fie acordat la 1 decembrie, însă condiţionat de rezultatul financiar al companiei în 2012”, a explicat Vasile Crişan, de la Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom. „Federaţia noastră solicită ca tot ce se obţine pe parte variabilă, prin aceste bonusuri, să devină parte fixă la sfârşitul lui 2012, astfel încât angajaţii să intre în 2013 cu un salariu de bază mai mare”, a adăugat Crişan.

Liderii celei de-a treia federaţii sindicale prezente la negocierile din combinat, Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, nu au putut fi contactaţi pentru a face publice cele susţinute la şedinţa de marţi. Surse apropiate tratativelor au precizat, însă, că această organizaţie ar fi făcut opinie separată, prezentându-i administraţiei ArcelorMittal Galaţi o solicitare cu totul nouă. Astfel, potrivit surselor citate, federaţia condusă de Gheorghe Tiber i-ar fi propus patronatului creşterea cu zece la sută a fondului de salarii în acest an şi acordarea unui pachet de avantaje conţinând bonusuri şi bilete de odihnă.

Părţile se vor reuni la masa tratativelor joi, la ora 15.00. Va fi a 15-a şi ultima întâlnire din intervalul legal de negociere a contractului colectiv de muncă. Un eventual eşec al discuţiilor le va permite federaţiilor sindicale să declanşeze conflictul de muncă în combinat.

Citit 2855 ori Ultima modificare Marți, 17 Ianuarie 2012 23:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.