Portarea numerelor de telefon, revăzută şi adăugită

Portarea numerelor de telefon, revăzută şi adăugită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Durata maximă a procedurilor administrative aferente portării numerelor de telefon se va reduce de la 10 la 3 zile lucrătoare, potrivit unui proiect de decizie lansat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). "Reducerea acestui termen va permite ca portarea să fie realizată mai rapid, chiar şi în cazurile în care furnizorul donor identifică probleme la completarea cererii şi este necesară reintroducerea acesteia" se arată într-un comunicat al ANCOM.

După validarea cererii de portare, abonaţilor care solicită portarea li se va activa numărul de telefon în cel mult o zi lucrătoare. Durata maximă potenţială de întrerupere a serviciului în cursul procesului de portare a fost de asemenea redusă la patru ore în loc de cinci (în cazul portării numerelor de telefonie fixă) şi la trei ore în loc de patru ore (în cazul portării numerelor de telefonie mobilă). În practică, durata întreruperii serviciului este de aproximativ o oră. Totodată, proiectul ANCOM urmăreşte să asigure abonaţilor posibilitatea de a refuza asignarea de către furnizorul acceptor a unui număr de telefon cu caracter provizoriu, spre a fi utilizat până la momentul realizării portării.

De asemenea, proiectul de decizie propune în sarcina furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice obligaţii suplimentare menite să evite portările abuzive. "Nu în ultimul rând, proiectul ANCOM propune impunerea obligaţiei de avertizare a utilizatorilor finali prin intermediul tonului distinctiv asupra faptului că aceştia au apelat un număr portat, în toate situaţiile în care li s-ar putea aplica un tarif mai mare decât cel pe care, în mod legitim, l-ar fi aşteptat", se mai arată în comunicatul instituţiei. Portarea se face doar în cadrul aceleaşi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil în România din octombrie 2008. De la lansare şi până la 31 decembrie 2011 au fost portate 677.395 de numere, din care 456.334 sunt numere de telefonie mobilă şi 221.061 numere de telefonie fixă.

Citit 2140 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2012 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.