S-a deschis sezonul la noile subvenţii

S-a deschis sezonul la noile subvenţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii gălăţeni sunt aşteptaţi la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Galaţi pentru a depune cererile de plată pentru schemele sau măsurile de sprijin pe suprafaţă 2012. La nivelul judeţului Galaţi este vorba de aproape 24.000 de fermieri, pentru o suprafaţă de aproape 249.600 de hectare. „Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la centrele APIA, până la 15 mai, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse după 15 mai se vor aplica penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, iar după 11 iunie solicitarea nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs”, a explicat directorul executiv al APIA Galaţi, Violeta Nanu. De măsurile de sprijin pe suprafaţă pot beneficia persoanele fizice şi firmele care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari sau administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Pentru plată sunt eligibile exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare pe toată suprafaţa fermei. Schemele şi măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii. Pentru a se evita îmbulzeala la ghişeele APIA Galaţi, fermierii au primit înştiinţări privind ziua şi ora la care sunt aşteptaţi pentru a depune cererile în cauză. Până în prezent au depus cererile de subvenţii pe suprafaţă 5.300 de fermieri, pentru o suprafaţă de 16.300 hectare.

Renta şi hectarul

O altă acţiune importantă demarată în această lună la APIA Galaţi este vizarea carnetelor de rentă viageră, operaţiune care se desfăşura până la sfârşitul lunii august. Beneficiarii acestor rente, persoane în vârstă, primesc 50 de euro pe hectar în cazul în care au dat în arendă terenul pe care îl deţineau sau 100 de euro pe hectar pentru terenurile care au fost vândute. „În legătură cu aceste rente se cuvine făcută o specificare. Aceste carnete de rentă viageră au fost eliberate doar până în anul 2009. În prezent, legea prin care s-au acordat aceste rente este abrogată şi prin urmare, chiar dacă mai sunt acum şi alte persoane care teoretic se încadrau în criteriile stabilite de legea în cauză, aceste nu pot beneficia de aceste rente”, a explicat directorul APIA Galaţi, Violeta Nanu.

La nivelul judeţului Galaţi sunt înregistraţi aproximativ 4.700 de rentieri. Până în prezent, în campania demarată în această lună, la APIA Galaţi au fost vizate 1.294 de carnete de rentier, corespunzătoare unei suprafeţe arendate de 2.623 de hectare şi unei suprafeţe vândute de 1.723 de hectare. Pentru aceste terenuri, valoarea rentelor ce urmează a fi virate este de 291.550 euro, banii urmând a intra în conturile beneficiarilor începând din luna noiembrie. „În mod normal, pentru vizarea carnetelor de rentier trebuie să se prezinte personal deţinătorul acestuia. În cazul în care, din diverse motive, deţinătorul nu se poate prezenta la centrul APIA, atunci trebuie să trimită pe cineva apropiat cu o procură notarială”, a precizat directoarea APIA Galaţi. Documentele necesare la obţinerea vizei anuale sunt carnetul de rentier agricol, actul de identitate în original, documentul ce conţine coordonatele bancare şi contractul de arendare.

Atenţie la supraproducţie

Următoarea acţiune de amploare din planul APIA Galaţi este înregistrarea cotelor de lapte anuale corespunzătoare atât producătorilor axaţi pe vânzarea directă, cât pentru procesatorii de lapte. Declararea cotelor de lapte se va face în perioada 1 aprilie – 14 mai, urmând ca în baza datelor colectate de la fermieri de APIA să se stabilească cota de lapte la nivel naţional ce va fi comunicată Comisiei Europene.

„Este nevoie de exactitate în declararea acestor cote, pentru că, în cazul în care cota de lapte transmisă la Uniunea Europeană este depăşită, atunci atunci România plăteşte câte 27,83 euro pentru fiecare 100 kg de lapte vândute în plus, urmând ca ulterior fermierii care au depăşit cotele de lapte să fie penalizaţi într-un mod proporţional cu depăşirea înregistrată”, a arătat directoarea APIA Galaţi. În prezent, la nivelul judeţului Galaţi sunt înregistraţi 4.254 de producători deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe şi şapte cumpărători de lapte în vederea procesării.

Citit 3203 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2012 09:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.