1 iunie vine cu PREŢURI MAI MICI la alimente. La ce produse se aplică COTA REDUSĂ DE TVA

1 iunie vine cu PREŢURI MAI MICI la alimente. La ce produse se aplică COTA REDUSĂ DE TVA
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De astăzi, aşa cum prevede legea, fiecare comerciant de produse alimentare are obligaţia să scadă taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru mărfurile sale, de la 24 la sută la 9 la sută.

Multe dintre magazinele alimentare sau supermaketuri au scăzut deja preţurile, de zilele trecute, pentru a-şi atrage clienţii cu preţuri reduse, ca şi cum acestea nu ar mai fi cuprins cota de TVA.

Pentru a le facilita tuturor existenţa, noile dispoziţii legale prevăd că TVA scade de la 24 la 9 la sută pe întreg lanţul de producţie. Spre exemplu, un ţăran care are livadă vinde mere cu TVA de 9 la sută către o firmă care comercializează fructe. Această societatea va vinde merele tot cu TVA de 9 la sută către un alt cumpărător, fie el comerciant, fabrică de conserve sau consumator privat.

Cota redusă de TVA se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal, sau destinate producerii de alimente: carne şi organe comestibile, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, cu excepţia peştilor ornamentali vii, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

Mai greu se apreciază scăderea TVA în cazul produselor care se vând în comun. Spre exemplu, coşurile cu alimente de sărbători, care conţin atât alimente cât şi băuturi alcoolice. În acest caz, pentru a se stabili preţul final al coşului, se calculează diferit cota de TVA: 9 la sută pentru alimente şi 24 la sută pentru băuturile alcoolice.

Un alt exemplu este livrarea în cadrul activităţilor de catering. Mâncărurilor li se aplică o cotă de TVA de 9 la sută, iar băuturilor o cotă de 24 la sută. Pentru pahare şi caserolele din plastic, se plăteşte tot TVA de 9 la sută, având în vedere că scopul principal al livrării nu este cel de a vinde produsele din plastic, ci de a vinde produse alimentare.        

Citit 3756 ori Ultima modificare Marți, 02 Iunie 2015 07:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.