La Ţevi Sudate continuă greva pentru salarii decente

La Ţevi Sudate continuă greva pentru salarii decente

Reprezentanţii salariaţilor de la Ţevi Sudate Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
23 comentarii

"Salarii decente". Scrise pe un banner amplasat la prezidiul sălii "Ateneu" a Casei de Cultură a Sindicatelor, cuvintele explicau limpede prezenţa celor câteva zeci de oameni din încăpere, grevişti de la ArcelorMittal Tubular Products Galaţi. Aflaţi la primul dialog cu mass-media de la începerea protestului, ei aveau un singur mesaj de transmis: "Mergem până la capăt".

"Noi vrem bani, nu promovări"
Întâlnirea cu presa a protestatarilor de la fabrica de ţevi sudate a avut loc miercuri, la zece zile de startul grevei iscate de oferta salarială săracă a patronatului. Reprezentanţii salariaţilor au ţinut să clarifice, cu acest prilej, unele elemente ale conflictului care au fost relatate inexact în presă, în lipsa dialogului direct. "Cerem 200 de lei în plus la salarii, dar la primele de Paşti şi de Crăciun vrem o creştere de 100 de lei, nu de 50 de lei", a declarat unul dintre reprezentanţii angajaţilor, Ioviţă Lungu.

"După atâtea luni de negocieri, oferta patronatului este aceeaşi: un bonus de 2 la sută în aprilie, necondiţionat, unul de 2,5 la sută în decembrie, condiţionat de un rezultat financiar pozitiv, 50 de lei în plus la prima de Crăciun şi un procent mai mare de promovare", a afirmat Lungu. "Noi vrem bani, nu promovări", a sărit un salariat.

"Greva este pe termen nelimitat"
L-am întrebat pe Ioviţă Lungu cum şi-a argumentat patronatul oferta. "Asta e politica companiei. Se consolidează locurile de muncă. Asta a fost justificarea oferită de conducere", a răspuns liderul greviştilor.

"Dar societatea şi-a făcut business planul în 2011", a adăugat el, subliniind că, şi din acest motiv, protestul va continua. "Acţiunea noastră este pe termen nelimitat. Ea continuă până când primim ceea ce solicităm", a spus acesta.

"Se fac presiuni foarte mari să încetăm protestul"
Potrivit lui Lungu, 93 dintre cei 180 de salariaţi ai fabricii sunt în grevă. Protestul generează pierderi "destul de mari", a admis el, de aceea patronatul face presiuni ca acţiunea să înceteze. "Se fac presiuni foarte mari. De exemplu, greviştii nu au încasat prima de fidelizare, corespunzătoare bonusului de performanţă, în timp ce salariaţii care nu sunt în grevă au încasat bonificaţia", a afirmat liderul protestatarilor. "Cu toate astea, noi ne înmulţim", a adăugat el.

"Continuăm dialogul cu angajaţii"
"ArcelorMittal Tubular Products Galaţi îşi reafirmă deschiderea de a acţiona în vederea încheierii acestei greve cu o soluţie care ţină cont deopotrivă de interesul muncitorilor, cât şi de cel al companiei. Vom continua dialogul cu reprezentanţii angajaţilor", a comunicat compania.

Citit 2629 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2012 23:35

23 comentarii

 • postat de C.P. Joi, 12 Aprilie 2012 23:56 Link la comentariu
  0
  0

  Fanfan ...accept provocarea !dar te intreb...cind esti reprezentat de o echipa pentru care nu ai semnat ...o echipa care incepe prost negocierea , o echipa care nici macar nu s-a gindit sa pastreze(prin protocol ) vechiul contract pina la inchiderea negocierilor , o echipa care are un lider care stii sigur ca e patat . si condus de oameni din umbra care nu au facut nimic nici pentru AMTP nici pentru AMG ......ai incredere sa mergi pe mina lor ? Pentru cei 93 ...scuze nu pot avea respect ...turma ma deranjeaza ...

  Raportează
 • postat de fanfan Joi, 12 Aprilie 2012 23:16 Link la comentariu
  0
  0

  C.P. Imi pare rau sa aflu ca ai vechime in societate si sa nu constientizezi ceea ce se intimpla in aceste zile.Respectul care il arati pentru 2-3 grevisti ,ar trebui sa-l arati si celor 93 de MUNCITORI participanti in adevaratul sens al cuvintului, care si-au adus contributia la bunastarea tuturor din AMTP. Te poti apleca in fata lor doar datorita faptului ca au avut curajul sa ridice ochii din pamant ,si sa realizezi ca, fara aportul lor in activitatea de productie , nimeni din aceasta societate nu ar fi prosperat {unii mai mult .....,altii mai putin.....} .Faptul ca la capitolul mate. stii doar adunare si scadere ma lasa rece. Voi incerca sa contactez un grevist si o persoana cu C.I.M. activ si cu acordul lor sa facem o comparatie intre veniturile din aceasta perioada tulbure.Daca mi se va permite le voi face publice ,si atunci am sa te rog sa-mi arati care este REALITATEA si care FICTIUNEA .

  Raportează
 • postat de un anonim Joi, 12 Aprilie 2012 22:23 Link la comentariu
  0
  0

  De acord cu S l . Foarte mare dreptate.....asa este din maistru ai devenit mare manager,...si lingau si pupicurist,....fara examen,....sau cel putin, MACAR, cel putin un curs care sa ii arate "arta" de a fi manager...peste noapte am devenit manager ,...dar oare de ce??? pentru ca am mancat putin r....t la director si s-a aflat ca X face ceva iar Y nu merita, cu toata facultatea o promovare. NUUUU, ....MAISTRUL,,.......care are mai putina scoala (a se lua in considerare numai cazul tevilor sudate) trebuie promovat ptr ca a mancat R.....T

  Raportează
 • postat de Olie Joi, 12 Aprilie 2012 22:10 Link la comentariu
  0
  0

  Fotogenici domle' ce mai ... putina pulicitate face bine la imagine.

  Raportează
 • postat de marchidan Joi, 12 Aprilie 2012 22:01 Link la comentariu
  0
  0

  inainte de 89, la acele cozi infernale la tacamuri sau adidasi de porc, cand cineva aducea vorba ca este mizerie si greu, auzeai cate o voce : lasa, bine ca e pace" . Indobitocire, lipsa de demnitate. La fel si acum, vine cate un lingau gen Moromete si arata voalat ca daca oamenii astia cer venituri decente, tiganii astia se supara si pleaca. Asa , si? Drum bun ! Ce inseamna asta? Ca acesti oameni sa inghita magariile lor, sa traga la saiba pe un salariu de cofetar sau vanzator la taraba? Uitati-va in curtea AMG acum. au facut un RK la furnalul 5 cu marii "specialisti" adusi de ei si furnalul gafaie, are probleme. Cand aceste RK-uri erau facute de cei ce au construit aceste furnale se mergea nonstop cate 15 ani. Asa cu toate tarele sistemului, combinatul a avut specialisti de exceptie. Cati oare din toti veneticii astia veniti de peste tari si mari se pot compara ca meserie cu un inginer Banu, Ungureanu si multi altii? Daca acesti oameni cer salarii decente, daca s-a ajuns aici, este si "meritul" oportunistilor si asazisilor lideri de sindicat, fragmentarii miscarii sindicale, dezbinarii. Sa mai amintim de Maricel Oancea, Scantei, Tiber, Miron, Baicu, Beltic si altii si altii care au avut un singur interes, buzunarul si propasirea lor si a familiilor lor?

  Raportează
 • postat de S I Joi, 12 Aprilie 2012 22:01 Link la comentariu
  0
  0

  "Prostul nu-i fudul pana nu-i prost destul " o vorba din batrani care se muleaza ca o manusa la o parte din conducerea AMT.Cum se poate finaliza o asemenea actiune cand in top- managentului AMT de acum , participa maistrii, lingaii si "geniile" tevilor sudate de altadata.Sunt incompatibili moral si profesional pentru functiile ce le detin .Probabil promovarile s-au facut pe criterii numai de ei stiute (de evaluari nu s-a auzit ??!!).Strategia lor e clara :cat puteti rezista fara bani , dupa care urmeaza vanatoarea ..............(doar au experienta)

  Raportează
 • postat de C.P. Joi, 12 Aprilie 2012 21:56 Link la comentariu
  0
  0

  ,, fanfan '' probabil ca ce vor cistiga ( spun asta din respect pentru cei 2, 3 - care sunt de 20 de ani in AMTP ), va fi nesemnificativ fata de ce se pierde ! Deci nu am nici de ce sa ma bucur ...nici de ce sa plec capul !Aritmetica simpla - adunare si scadere - arata exact cistigul si pierderea ...Cu un pic de calm si detasare se vede cu ochiul liber ca cei 200 de roni nu compenseaza pierderea si nu umfla cardul celor care nu fac greva ! Adunare si Scadere ! Realitate si nu Fabulatie !

  va fi nesemnificativ in functie cu ce se pierde !

  Raportează
 • postat de un anonim Joi, 12 Aprilie 2012 21:55 Link la comentariu
  0
  0

  E greu tare cu noi......nu zic sa nu faci greva si sa iti ceri dreptul dar gandeste-te ca NU TRAIM BINE, dupa vorba unui bine cunoscut presedinte, si ca trecem printr-o criza de mai bine de 3 ani....daca nu sunt comenzi ,....daca nu produci,....de unde sa iti dea fratica tie bani,.....in conditiile in care tu nu mai produci tevi de mai bine de 10 zile,.....si cine stie de cand nu ai mai produs teava de diametru 1219. Sa fim seriosi,....de ce nu ti-ai cerut acest drept in 2007 - 2008 cand aveai 95 % BP realizat?....aaaa....nuuuu,...stai ca atunci traiai din ore suplimentare si-ti ajungea erai tare.....eee....acum,....nici ore suplimentare si nici 4 schimburi.....te intrebi de unde stiu atatea?......ei bine,....am lucrat acolo si am plekt ptr ca erau o multime de pupincuristi (scuzaTI-MI EXPRESIA).....si daca ma enervez le dau si numele ca sa CEARA in continuare in plus la salar pe langa tel smechere, laptopuri si ce le mai dadea "celor de sus" ca cei de jos tot acolo ramaneau.....SA LE FIE RUSINE

  Peace Man,

  Raportează
 • postat de Iov Joi, 12 Aprilie 2012 21:41 Link la comentariu
  0
  0

  permite-mi te rog sa te contrazic. Nu exista "prostime" la AMTP sunt numai unii care au frustrari personale si ies ca " paduchele in frunte" .... in rest gloata de supusi.

  Raportează
 • postat de C.P. Joi, 12 Aprilie 2012 21:39 Link la comentariu
  0
  0

  ,,delael ''...alaturi de ,,noi '' ...cei obligati ? cei prostiti ? cei mintiti ? cei manipulati ? fii seriossss ! daca ai putea sa ma combati ...ai scrie decent , si mi-ai aduce argumente pro greva ! dar eu te intreb ...nu cumva faci parte din cei care au plins pentru o treapta la salar ? sau pui ? sau esti venit de 3 ani si crezi ca mai gasesti un loc de munca ?explica-mi concret ...de ce greva ?
  daca faceam parte din ,, lingai '' probabil eram la greva ! scuze celor 2 - 3 colegi grevisti care cred intr-adevar in greva !

  Raportează
 • postat de fanfan Joi, 12 Aprilie 2012 21:31 Link la comentariu
  0
  0

  MOROMETE, dupa cum te-ai exprimat mai devreme:" Probabil cand o sa va hotarati sa va intoarceti la munca nu o sa mai aveti pentru ce" ma duce la gandul ca faci parte din STAFF-ul AMTP. Probabil ar fi fost mai corect : "nu o sa mai aveti unde". Dar in acest caz , aceasta probabilitate se va aplica si asupra persoanei tale . In acest context care este solutia ta de dezamorsare a acestei probleme ,care iata devine una matematica : (40 x ?+140 x1.100) / 180 = 1.400 .Acest mic semn de intrebare reprezinta pentru mine media salariala a celor din STAFF.Diferenta dintre cele doua medii este destul de semnificativa.
  Pentru C.P. am o intrebare : Presupunand ca salariatii aflati in greva vor avea castig de cauza , ce vei face? Vei refuza castigul salarial obtinut de acestia cu un efort financiar destul de semnificativ ,sau, vei rade in barba ca ai fost mai smecher decat toti si ti-ai pastrat imaginea de salariat "FIDEL "in acelasi timp cu"ingrosarea " cardului?

  Raportează
 • postat de delael Joi, 12 Aprilie 2012 21:29 Link la comentariu
  0
  0

  tot ce sa cladit sa cladit pe munca ,,prostimii'' si nu am intrat in somaj ca avem un om competent[singurul] care a avut grija sa avem contracte .restu cum am mai zis lingai bine pusi

  Raportează
 • postat de AO Joi, 12 Aprilie 2012 21:17 Link la comentariu
  0
  0

  delael, ai intrat in somaj tehnic la sf. anului 2010 inceput de 2011 odata cu AMG .... parca nu!

  Raportează
 • postat de AO Joi, 12 Aprilie 2012 21:09 Link la comentariu
  0
  0

  Si totusi pana nu demult am fost cu totii o echipa care a pus domnule osul la treaba nu gluma. Incet incet se va cerne neghina de malai.

  Raportează
 • postat de delael Joi, 12 Aprilie 2012 21:04 Link la comentariu
  0
  0

  C.P.ne taraim din contract in contract zici .''. esti varza omule;ori sigur esti vrun lingau ca toti ceilalti care nu sunt alaturi de noi'SA-TI FIE RUSINE

  Raportează
 • postat de C.P. Joi, 12 Aprilie 2012 20:24 Link la comentariu
  0
  0

  ,,Moromete '' si cei care nu fac greva au pareri...doar ca le spunem deschis in fata oamenilor ...
  Nu pot fi ,,parerea ''tuturor dar , in numele meu , sustin ca nu este timpul sa tulburi apele , nu este timpul sa renunti la un loc de munca . Daca te uiti in Romania sigur nu gasesti un loc de munca , iar peste hotare ...sa fim seriosi , doar daca stii sa furi sau alte meserii vechi - poti sa-ti achiti ratele la banca !avind o pregatire medie...
  Lucrez la AMTP de 20 de ani , cu noua conducere am inceput cu contracte de 20 de tone , ne tiriiam din contract in contract , nu se punea problema sa lucram simbata , multumeam Celui de Sus ca nu intram in somaj alaturi de AMG, iar acum ? Dam cu piciorul la tot ce s-a cladit ! ne calcam in picioare munca si frica de ani de zile ! Sunt oameni care au intrat in greva de teama celui de alaturi ! Sunt oameni care stau in greva de teama celui de alaturi !Astea sunt adevaruri ! De ce asa? De ce nu am fost in greva acum 2,3 ani ...cind erau lichiditati , cind ne sprijineam pe noi si inca pe citiva din AMG? eu ma intreb sincer ...jocul cui se face ?
  Cu respect pentru oameni ...
  Paste plin de Lumina !

  Raportează
 • postat de cobra Joi, 12 Aprilie 2012 14:12 Link la comentariu
  0
  0

  -Care esti IUDA?Cine dintre voi!Care chip este o masca!
  -Unul dintre voi TRADEAZA.

  Raportează
 • postat de cobra Joi, 12 Aprilie 2012 13:24 Link la comentariu
  0
  0

  -Privesc pe cei patru reprezentanti din fotografie,stau si ma intreb CARE DIN CEI 4 TRADEAZA?
  -Intotdeauna unul din cei alesi TRADEAZA.
  -Nu o zic gratuit,asta este REGULA.
  -Face parte din planul A.MG.
  -TOTDEAUNA UNUL DUCE INFORMATIA MAI DEPARTE,ADICA LA URECHEA AMG.

  Raportează
 • postat de cobra Joi, 12 Aprilie 2012 13:18 Link la comentariu
  0
  0

  -Laminoristule iti inteleg nelamurirea cu privire la "NEGOCIERILE continua!"Este adevarat negocierile continua.Par exeample =MOROMETE.Vezi ce face acest individ?!Negociaza asta face el.Citeste-i comentariul si vei observa stilul sau de negociere.Administratia AMG NEGOCIAZA.Negocierea lor este egala cu PRESIUNEA.Si ce face MOROMETE aici este putin,altii fac mai mult.Cit priveste nemultumirea oamenilor ca nu au unde protesta,eu nu ii inteleg!In aceste conditii nu iti mai trebuie nici o autorizatie.Pur si simplu iesi.Iesi impins de foame,de familie de nevoi si de nedreptatile produse.Iesi ,nu stai,nu te rogi!Ai dreptate,atunci IESI.Daca nu ai dreptate ,nu iesi.SIMPLU.

  Raportează
 • postat de Mi1234 Joi, 12 Aprilie 2012 13:16 Link la comentariu
  0
  0

  In perioadele de criza toata conducerea sa renunte la 80% din salariu, sa vina cu conventia la munca, sa renunte la telefoanele si Laptop-urile scumpe, la plimbarile pe la nu stiu ce conferinte la Paris,Luxemburg...si apoi mai discutam.

  Raportează
 • postat de si Joi, 12 Aprilie 2012 13:04 Link la comentariu
  0
  0

  "Moromete " mai bine te facea-i filosof.!!! Muncitorii lucrau pe salariu de mizerie ca tie sa-ti fie superbine.Pana cand diferentele astea enorme de salarii intre 2 nivele de competenta in aceeasi sectie .Sa vedem cum te descurci tu cu salariul ciuntit...........?!

  Raportează
 • postat de moromete Joi, 12 Aprilie 2012 12:11 Link la comentariu
  0
  0

  Ceva nu au inteles romanii , in timpul unei crize mondiale acute tine cu dintii de un loc de munca .
  Ceva ce nu stiu salariatii de la AMTP , raspunsul AMDistribution pentru cererile de oferta la teava sudata longitudinal - teava produsa de AMTP Galati a fost scoasa din fezabilitatile AMFCE ........poporul chinez va multumeste pentru cele cateva contracte in plus .
  Probabil cand o sa va hotarati sa va intoarceti la munca nu o sa mai aveti pentru ce , se vede dealtfel din interesul pe care vi-l acorda conducerea de la Luxemburg.
  Nu am vazut insa nicaieri parerea celorlati muncitori , cei care nu participa la greva ....
  PS. Pentru cei care nu stiu decat sa injure si sa jigneasca .....a se scuti .

  Raportează
 • postat de laminoristul Joi, 12 Aprilie 2012 10:13 Link la comentariu
  0
  0

  Ceva nu au inteles cei de la arcelormittal, ca romanii sunt loviti in demnitate cu salariile foarte mici.

  Sa facem o analiza. Toate preturile sunt la nivel european, numai salariile noastre sunt mai mici decat ajutorul de somaj din vest. Asa ceva nu se poate.

  Arcelormittal da comunicate ca negocierile continua. La o negociere eu inteleg ca se vine cu alta oferta. Daca compania nu are nici o oferta suplimentara, asta insemana ca nu se negociaza, ci ne mint pe toti.

  Salarii decente pentru galateni. Vrem sa vedem un pic de respect din partea strainilor.va reamintim ca nu suntem sclavi. Demnitate ne obliga sa continuam greva.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.