La Ţevi Sudate continuă greva pentru salarii decente
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

La Ţevi Sudate continuă greva pentru salarii decente
Reprezentanţii salariaţilor de la Ţevi Sudate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Salarii decente". Scrise pe un banner amplasat la prezidiul sălii "Ateneu" a Casei de Cultură a Sindicatelor, cuvintele explicau limpede prezenţa celor câteva zeci de oameni din încăpere, grevişti de la ArcelorMittal Tubular Products Galaţi. Aflaţi la primul dialog cu mass-media de la începerea protestului, ei aveau un singur mesaj de transmis: "Mergem până la capăt".

"Noi vrem bani, nu promovări"

Întâlnirea cu presa a protestatarilor de la fabrica de ţevi sudate a avut loc miercuri, la zece zile de startul grevei iscate de oferta salarială săracă a patronatului. Reprezentanţii salariaţilor au ţinut să clarifice, cu acest prilej, unele elemente ale conflictului care au fost relatate inexact în presă, în lipsa dialogului direct. "Cerem 200 de lei în plus la salarii, dar la primele de Paşti şi de Crăciun vrem o creştere de 100 de lei, nu de 50 de lei", a declarat unul dintre reprezentanţii angajaţilor, Ioviţă Lungu.

"După atâtea luni de negocieri, oferta patronatului este aceeaşi: un bonus de 2 la sută în aprilie, necondiţionat, unul de 2,5 la sută în decembrie, condiţionat de un rezultat financiar pozitiv, 50 de lei în plus la prima de Crăciun şi un procent mai mare de promovare", a afirmat Lungu. "Noi vrem bani, nu promovări", a sărit un salariat.

"Greva este pe termen nelimitat"

L-am întrebat pe Ioviţă Lungu cum şi-a argumentat patronatul oferta. "Asta e politica companiei. Se consolidează locurile de muncă. Asta a fost justificarea oferită de conducere", a răspuns liderul greviştilor.

"Dar societatea şi-a făcut business planul în 2011", a adăugat el, subliniind că, şi din acest motiv, protestul va continua. "Acţiunea noastră este pe termen nelimitat. Ea continuă până când primim ceea ce solicităm", a spus acesta.

"Se fac presiuni foarte mari să încetăm protestul"

Potrivit lui Lungu, 93 dintre cei 180 de salariaţi ai fabricii sunt în grevă. Protestul generează pierderi "destul de mari", a admis el, de aceea patronatul face presiuni ca acţiunea să înceteze. "Se fac presiuni foarte mari. De exemplu, greviştii nu au încasat prima de fidelizare, corespunzătoare bonusului de performanţă, în timp ce salariaţii care nu sunt în grevă au încasat bonificaţia", a afirmat liderul protestatarilor. "Cu toate astea, noi ne înmulţim", a adăugat el.

"Continuăm dialogul cu angajaţii"

"ArcelorMittal Tubular Products Galaţi îşi reafirmă deschiderea de a acţiona în vederea încheierii acestei greve cu o soluţie care ţină cont deopotrivă de interesul muncitorilor, cât şi de cel al companiei. Vom continua dialogul cu reprezentanţii angajaţilor", a comunicat compania.

Citit 3083 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2012 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.