Strategia BNR - Apărarea leului a redus rezervele valutare

Strategia BNR  - Apărarea leului a redus rezervele valutare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rezervele valutare la BNR au coborât în aprilie cu 268 de milioane euro, la 34,33 miliarde euro, în condiţiile unor ieşiri de aproape un miliard de euro, concomitent cu suplimentări de circa 700 de milioane euro. Mai exact, banca centrală explică ieşiri din rezervă de 966 milioane de euro prin modificarea rezervelor minime obligatorii constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice externe. În contul datoriilor externe, BNR a plătit în ultima lună aproximativ 200 milioane de euro.

Dat fiind faptul că ieşirile din rezerva valutară au fost mult mai mari, dealerii de pe piaţa bancară suspectează banca centrală de intervenţii masive directe pe piaţa valutară prin vânzarea de euro pentru a sprijini cursul de schimb al monedei naţionale. În ceea ce priveşte intrările, ele au avut o valoare de 698 milioane de euro, reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale.

La rezervele în valută se adaugă şi rezerva de aur, aceasta din urmă fiind menţinută la 103,7 tone. În condiţiile preţurilor internaţionale, rezerva de aur are o valoare de 4,9 miliarde de euro. Prin urmare, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 38,52 miliarde de euro.

Citit 2169 ori Ultima modificare Joi, 03 Mai 2012 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.