Piaţa muncii - Angajările de sezon nu ne scapă de şomaj

Piaţa muncii - Angajările de sezon nu ne scapă de şomaj
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lunar, aproximativ 1.000 de gălăţeni s-au angajat, iar 300 au ajuns în şomaj, de la începutul anului

Odată cu reluarea lucrărilor în construcţii şi agricultură, mii de gălăţeni au reuşit să se angajeze şi să scape, cel puţin pentru o perioadă determinată de timp, de lipsurile traiului în şomaj. Siguranţa locului de muncă rămâne, însă, un lux pentru mulţi dintre gălăţenii angajaţi, în condiţiile în care atât privaţii, cât şi instituţiile de stat anunţă, în continuare, disponibilizări individuale şi colective.

Cine a angajat?

În medie, circa 1.000 de gălăţeni au reuşit, lunar, de la începutul anului, să îşi găsească un nou loc de muncă sau să se reangajeze la firmele care îşi suspendaseră activitatea pe perioada iernii. „Până la finele lunii aprilie, agenţii economici au angajat 4.189 de gălăţeni. Cele mai multe posturi au fost oferite de Vega 93, Şantierul Naval Damen, Super A Plus K, Comdata Service, Data Mondial, Katy, Security WBC, Viva Construct şi Sheriff Guard Protection”, a precizat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Carmen Hanţaţuc. Cei mai mulţi dintre gălăţenii angajaţi după data de 1 ianuarie a acestui an muncesc acum în construcţii, comerţ, fabricarea mijloacelor de transport, lucrări de geniu civil, activităţi de investigaţii şi protecţie şi în domeniul serviciilor informatice. Potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, 40,69 la sută dintre gălăţeni lucrează în domeniul prestării de servicii, 32,3 la sută în agricultură, 18,51 la sută în industrie şi 8,5 la sută în construcţii.

Peste 1.200 de gălăţeni concediaţi

În vreme ce mii de gălăţeni au început anul cu dreptul, reuşind să îşi găsească de muncă, peste 1.200 de persoane au ajuns deja în şomaj sau aşteaptă să fie concediate, de la o zi la alta. „S-au anunţat, până acum, 91 de disponibilizări colective. Dintre persoanele care ar putea ajunge în şomaj, 62 sunt angajate ale unor firme private, Dumony şi Spiact, iar 29 lucrează la CFR Călători”, a declarat directorul executiv al AJOFM, Carmen Hanţaţuc. În primele patru luni ale anului s-au înregistrat 1.267 de disponibilizări. Carmen Hanţaţuc apreciază că numărul şomerilor - 14.251 la începutul acestei luni - va creşte în vară, odată cu înscrierea în baza de date a absolvenţilor de licee, şcoli de arte şi meserii sau facultăţi care nu se vor putea angaja imediat după terminarea şcolii. În aceste condiţii, revigorarea pieţei gălăţene a muncii pare să fie, cel puţin deocamdată, doar una sezonieră. Problemele legate de numărul mare de şomeri şi de lipsa locurilor de muncă sunt departe de a fi rezolvate.

 

Citit 3372 ori Ultima modificare Duminică, 27 Mai 2012 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.