Sindicatele strâng semnături să schimbe Codul Muncii - Iată schimbările propuse!

Sindicatele strâng semnături să schimbe Codul Muncii - Iată schimbările propuse!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Sindicaliştii vor ca stabilirea salariului minim garantat să se facă prin raportare la nivelul salariului mediu comunicat de Institutul Naţional de Statistică

Blocul Naţional Sindical (BNS) vrea să modifice prin iniţiativă civică actualul Cod al Muncii. Acesta a fost aprobat prin asumare de răspundere de guvernul Boc, dar este considerat de sindicalişti ca fiind o concesie făcută unui grup restrâns de afacerişti. Pentru modificare, BNS trebuie să strângă minim un milion de semnături.

Argumentul principal al sindicaliştilor este că actuala variantă a legislaţiei muncii, de când a fost aprobată, a transformat România în singura ţară unde aproape un sfert din angajaţi au salariul minim pe economie. Sindicaliştii vor ca stabilirea salariului minim garantat să se facă prin raportare la nivelul salariului mediu comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Cel mult zece zile de probă pentru noii angajaţi

Un alt neajuns ce trebuie urgent remediat, în viziunea sindicaliştilor, este perioada de probă la angajare. Aceasta a fost crescută de foştii guvernanţi la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi 120 de zile pentru cele de conducere. Sindicatele propun 10 zile pentru muncitorii necalificaţi şi cel mult 45 de zile în cazul persoanelor cu handicap. Modificările mai vizează renegocierea obiectivelor de performanţă după care angajatorul poate evalua angajaţii, dar şi scoaterea neîndeplinirii acestora dintre motivele de concediere. Totodată, se mai propun şi compensarea cu spor de minim 50 la sută a orelor suplimentare sau zile libere în decurs de 30 de zile de la prestarea lor.

Sindicaliştii vor, cu ocazia modificării, să introducă în legislaţie şi dreptul pensionarilor şi şomerilor de a adera la o organizaţie sindicală.

Campania de strângere a milionului de semnături este programată să înceapă în a doua jumătate a lunii iunie.

Citit 2386 ori Ultima modificare Marți, 29 Mai 2012 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.