Propunere legislativă - Scutiri de impozite la "Prima casă"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Propunere legislativă - Scutiri de impozite la "Prima casă"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
O iniţiativă încurajatoare pentru cei care accesează programul "Prima casă" e pe cale să devină lege. Imobilele achiziţionate prin program vor fi scutite de impozit pe 10 ani, dacă prevederea va trece de Parlament.

În expunerea de motive, iniţiatorii argumentează propunerea de modificare a Codului Fiscal printr-o aliniere la legislaţia multor ţări europene, cum ar fi Belgia, Franţa şi Marea Britanie. Totodată, apreciază facilitatea ca fiind un stimulent consistent vizavi de impactul nesemnificativ pe care l-ar avea supra bugetelor locale.

Iniţial, senatorii din Comisia de buget-finanţe au respins proiectul pe motiv că programul "Prima casă" acordă din start facilităţi persoanelor eligibile. Iniţiativa legislativă a trecut însă de Senat prin aprobare tacită, termenul maxim până la care trebuia pusă în discuţie fiind 21 mai.

Totuşi, pentru a fi pusă în practică, iniţiativa mai trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Scutire pe 10 ani de la plata impozitului pe clădire prevedea şi Ordonanţa 19/1994, dată de guvernul Văcăroiu. Aceasta stimula construcţia de locuinţe, din bani publici, pentru tineri până în 35 de ani şi vânzarea către aceştia în rate pe 15 ani. Programul a fost continuat până în 2001, când a fost înlocuit de programul ANL, respectiv construcţia de locuinţe pentru tineri dar numai în vederea închirierii. Statul, prin consiliile locale, a rămas proprietarul imobilelor, vânzarea către chiriaşi fiind deocamdată amânată.

 

Citit 3750 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Mai 2012 20:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.