Nu ne ajung banii nici să mâncăm

Nu ne ajung banii nici să mâncăm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fructe şi legume sunt din belşug, în pieţele gălăţene, iar preţurile au început să scadă. Vânzările nu sunt, însă, prea mari. Chiar dacă mărfurile s-au ieftinit şi cu câţiva lei, faţă de săptămânile trecute, oamenii se plâng, încă, de faptul că banii nu le ajung să-şi cumpere ce şi-ar dori.

Câţi bani, atâta mâncare

„Fără 50 de lei de cheltuială n-ai ce căuta în piaţă. Preţurile sunt mari şi la legume şi fructe, şi la carne şi brânză. Eu am o pensie mică şi îmi iau ce pot. Am pe cineva bolnav şi aş lua mâncare mai bună, dar nu la preţurile astea”, ne-a spus, ieri, nea Nicu, pensionar în vârstă de 70 de ani. Îşi terminase cumpărăturile în piaţa din Micro 17 şi pleca acasă cu o sacoşă doar pe jumătate plină.

„Eu am zis să fac o salată şi am venit cu 10 lei, la piaţă. Am cumpărat 2 kilograme de roşii, unul de castraveţi, iar la ceapă nu mi-a mai ajuns de un kilogram. Am luat şi eu jumătate, dacă atâţia bani am avut, preţurile sunt încă mari”, apreciază Neculai Ciochină, în vârstă de 60 de ani.

Nici din Piaţa Centrală gălăţenii nu pleacă încărcaţi cu sacoşe de fructe şi legume.

„Piaţa e bine aprovizionată, dar preţurile sunt aşa cum sunt. Pentru cine are bani e bine, dar cei mai mulţi nu au. Se fac preţurile şi niciun comerciant nu vrea să lase mai ieftin”, a declarat Gheorghe Serea, de 57 de ani.

Bursa fructelor

În Piaţa Centrală, caisele se dau cu 3,99 lei kilogramul. Piersicile costă 4,5 lei la unele tarabe şi 3 lei, la altele. Pe nectarine veţi plăti, inevitabil, un preţ mai mare cu câţiva bani. Vişinele sunt minim 5 lei, cireşele se găsesc şi la 6 lei, iar preţul căpşunilor nu prea coboară sub 8 lei kilogramul. Merele costă până la 4 lei, iar pere argentiniene nu veţi cumpăra cu mai puţin de 8 lei kilogramul. Alternativă: pere italiene, cu doar 3,6 lei. Fructele de grapefruit sunt printre cele mai ieftine de pe tarabe şi nu vă vor costa mai mult de 2,99. Accesibile sunt şi portocalele turceşti, la 3 lei kilogramul. Bananele ar putea să fie şi mai ieftine de 4,99 lei kilogramul. Cheltuială fac gălăţenii care vor zmeură de 20 de lei kilogramul sau cireşe negre de 10 lei. Pepenii verzi se vând cu 2 lei kilogramul, iar cei galbeni ajung la 3,5 lei. În Piaţa din Micro 17, pepenii mari şi vărgaţi sunt tot 2 lei. Caisele şi nectarine se vând, cot la cot, cu 5 lei kilogramul. Piersici găsiţi şi la 3,5 lei, dar şi la 5 lei.

Dieta cu legume ne "usucă" buzunarele

Cele mai ieftine roşii pe care le-a văzut, în Piaţa Centrală, se vindeau cu 2,99 lei. În Micro 17, preţul nu scade sub 3,5 lei. Castraveţii au, în ambele pieţe, preţuri cuprinse între 2 şi 2,5 lei. Căpăţâna de salatăî verde valorează 1,5 lei. Păstăi „fideluţă” găsiţi, în Micro 17, şi la 1,5 lei kilogramul. Ceapa e 2 lei, iar ardeiul gras ajunge la 6 lei. Varza, la preţ de castravete. Cartofii au scăzut şi la 80 de bani, iar dovleceii costă 1 leu kilogramul. Verdeţurile, ca întotdeauna, se dau la 50 de bani sau 1 leu legătura.

Separat, verdeţurile costă destul de puţin. Dacă socotim, însă, cât ne ajung mesele încropite, din economie, într-o lună, s-ar putea să vedem că din leafă sau pensie nu ne-a mai rămas aproape nimic!

Citit 2663 ori Ultima modificare Vineri, 22 Iunie 2012 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.