Pe şantiere, o zi fierbinte ca smoala

Pe şantiere, o zi fierbinte ca smoala
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Arşiţa nu-i sperie pe muncitorii din construcţii, care susţin că şi-ar dori chiar program prelungit * Dacă obosesc, se pot odihni, că doar strada pe care o asfaltează nu pleacă * Inspectorii de muncă nu au găsit nereguli pe şantiere

Dogoarea zilei de ieri a făcut ca multora dintre muncitorii de la drumurile aflate în lucru în oraş să li se permită să plece acasă mai devreme. Pe străzile Frunzei şi Oţelarilor activitatea s-a sistat la ora 14.00. Surse din cadrul şantierului de pe strada Frunzei ne-au declarat că oamenii ar fi vrut să mai lucreze, ca să acumuleze ore suplimentare şi să mai câştige un ban. Totuşi, hotărârea a fost luată la nivel de conducere a şantierului, aşa că oamenii au muncit de la ora 6.00 la ora 14.00.

Singurii pe care i-am găsit la lucru, în jurul orei 15.00, erau muncitorii care întindeau covorul asfaltic pe trotuarele de pe strada Nicolae Bălcescu. Oamenii au refuzat să-şi dezvăluie numele sau să fie fotografiaţi, de teamă să nu fie sancţionaţi de superiori pentru că se declară nemulţumiţi. Spun că nu au acces la nicio toaletă în zona în care asflatează şi nici n-au unde să se spele în timpul programului.

„Avem apă de băut, dar bineînţeles că e caldă, nu avem unde să o răcim. Oricum, nu suntem de acord cu ideea de scurtare a programului. Stăm până la şase seara şi am mai sta şi după, dacă s-ar putea. Fără ore suplimentare, nu vin bani în plus şi avem cheltuieli mari acasă”, ne-a spus unul dintre muncitori. Drept e că, atunci când am ajuns noi pe Bălcescu, vreo trei sferturi dintre muncitori făceau exact ce ne-au spus: stăteau. Aşezaţi pe bordură, monitorizau traficul.

„Patronii ştiu legea şi au respectat-o”

Directorul-executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea, ne-a declarat că se fac zilnic verificări pe şantierele gălăţene.

„Controalele au început miercuri, pe 20 iunie. În prima zi s-au desfăşurat 15 verificări. Joi s-au realizat alte 18 controale, iar în cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.) s-au făcut cel puţin şase controale, până la prânz. N-am constat abateri. Patronii ştiu legea şi le asigură muncitorilor apă şi intervale în care să se odihnească”, a precizat Ionel Petrea.

Citit 1666 ori Ultima modificare Vineri, 22 Iunie 2012 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.