Campanie „Viaţa liberă” - „Afaceri de top” - „Careu de Aşi” în economia gălăţeană

Campanie „Viaţa liberă” - „Afaceri de top” - „Careu de Aşi” în economia gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Să descoperim împreună firmele care pot fi un model pentru mediul de afaceri gălăţean! * Pentru început, vă propunem câteva firme care impresionează prin creşterea "curată", nealterată de "inginerii" şi influenţe politice - Arabesque, Asil Group, Cozamin şi AltFactor * Aşteptăm şi propunerile dumneavoastră!

Şi totuşi se poate! În ciuda crizei, a opacităţii administraţiei publice şi a fiscalităţii excesive sunt în Galaţi firme sănătoase, care au reuşit să treacă peste obstacole, au reuşit să se dezvolte, să asigure locuri de muncă, să producă, să aducă acel impuls de vitalitate fără de care în jurul nostru ar fi pustiu. Şi pentru că avem nevoie de astfel de modele, „Viaţa liberă” îşi propune să le aducă în atenţia publică.

Mai mult, vă îndemnăm şi pe dumneavoastră să vă alăturaţi demersului nostru şi să ne spuneţi care consideraţi că sunt firmele "curate" cu care ar trebui să ne mândrim aici, la Galaţi. Nu vom ezita să aducem astfel de afaceri de top în paginile ziarului nostru, pentru a le prezenta reuşitele, pentru a identifica acele elemente de bună practică ce pot contribui la formarea unui mediu economic mai puternic şi, implicit, mai valoros pentru gălăţeni.

Cum stăm cu mediul de afaceri

Ce înseamnă mediul de afaceri gălăţean în momentul de faţă? Strict statistic, potrivit datelor Registrului Comerţului, forţa economică a Galaţiului este generată de 19.725 de agenţi economici, din care 5.972 erau persoane fizice autorizate şi 13.753 erau persoane juridice. În acelaşi timp, putem nuanţa aceste date dacă ţinem cont de indicele intensităţii antreprenoriale (numărul de firme raportat la mia de locuitori).

Din păcate, dacă privim acest indicator drept expresie a atractivităţii mediului de afaceri, Galaţiul nu se află în cea mai fericită situaţie. Potrivit studiului „Carta Albă a IMM-urilor 2012”, realizat de patronatele din cadrul CNIPMMR, Galaţiul înregistrează doar 22,03 de firme la mia de locuitori, în regiunea noastră fiind net depăşit de Constanţa şi chiar de Tulcea, cu 35,87 şi, respectiv, 23,09 de firme la mia de locuitori. Să ne consolăm cu faptul că depăşim judeţul Vaslui (12,23)?

Răspunsul este unul mai degrabă negativ, dacă ţinem cont că existenţa firmelor se traduce, în fapt, în locuri de muncă. Iar Galaţiul, cu o rată a şomajului de 6,6 la sută, este mult peste media naţională de 4,49 la sută. Prin urmare, am putea spune că un mediu de afaceri sănătos este o necesitate socială imperativă şi un motiv în plus de a-i aduce în atenţia publică pe cei care, fie şi în condiţii dificile, reuşesc să facă performanţă.

Propunerile noastre

Iată care ar putea fi un posibil "Careu de Aşi" ai economiei gălăţene, firme ce pot servi drept exemplu pentru o dezvoltare sănătoasă a mediului de afaceri local: Pe segmentul firmelor mari ne-am oprit la Arabesque. Compania soţilor Cezar şi Angelica Rapotan s-a dezvoltat din 1994 până în prezent pas cu pas, fiind astăzi cel mai mare distribuitor de materiale de construcţii şi finisaje din ţară, cu un portofoliu complex de produse şi servicii, cu operaţiuni atât în plan intern, cât şi extern.

Pentru a exemplifica segmentul mijlociu al firmelor gălăţene am selectat două firme pentru că, la modul ideal, ele ar trebui să fie exponente ale „păturii de mijloc” a mediului de afaceri, baza plasei de siguranţă a economiei locale. Prima dintre ele este Asil Group, înfiinţată, în 1993, de Ali Yildirir, de loc tocmai din Izmir (Turcia), dar care şi-a împlinit la Galaţi vocaţia de om de afaceri, prin realizarea unei fabrici moderne ce produce detergenţi şi produse cosmetice.

Tot din segmentul productiv este şi a doua alegere, firma Cozamin, din domeniul confecţiilor. Fondată în 1993 de Costică Caloian, societatea are colaborări cu marile case de comerţ internaţionale şi multe dintre articolele din Occident ce poartă mărci celebre (Benetton, Zara, Bershka etc.) sunt produse în sistem lohn la Galaţi!

Pe segmentul companiilor mai mici ca dimensiuni, dar mari ca ambiţii, ne-am oprit la AltFactor, una dintre cele mai dinamice firme din IT-ul gălăţean. Specializată în software educaţional, compania s-a făcut remarcată prin programele de e-learning dedicate instituţiilor de învăţământ, dar şi prin platformele de perfecţionare dedicate mediului de afaceri.

Prin urmare, acestea sunt firmele cu care veţi face cunoştinţă în această săptămână. Dar cu siguranţă mai sunt şi alţi „Aşi” ai economiei gălăţene care merită să fie cunoscuţi şi apreciaţi. Dacă ştiţi astfel de firme, nu ezitaţi să ni le semnalaţi. Să (re)descoperim împreună valorile care pot reda vitalitatea mediului de afaceri gălăţean!

Citit 3255 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iulie 2012 22:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.