Noi reguli privind declaraţia statistică „Intrastat”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reglementările privind declararea - obligatorie! - a comerţului dintre firmele româneşti şi cele din spaţiul UE („Intrastat”) au fost din nou modificate.

În Monitorul Oficial nr. 839 din 12.12.2008 a apărut un ordin al Institutului Naţional de Statistică, nr. 684/2008, prin care se stabileşte că obligaţia furnizării de date statistice „Intrastat” revine doar operatorilor economici care îndeplinesc, cumulativ, condiţiile ce urmează:

- sunt plătitori de TVA;

- realizează schimburi de bunuri cu firme din alte state membre ale UE;

- valoarea totală anuală a schimburilor de bunuri depăşeşte pragul valoric de 300.000 lei (pentru introduceri) şi  900.000 lei (pentru expedieri).

Prin Intrastat trebuie declarate următoarele tipuri de operaţiuni: schimburi intracomunitare de bunuri care implică transfer de proprietate; mişcări de bunuri dintr-un stat membru al UE în altul, fără transfer de proprietate (transfer de stocuri, mişcari de bunuri înainte şi după procesare); returnare de bunuri; leasing financiar şi leasing operaţional cu o durată de peste doi ani.

Declaraţia „Intrastat” se transmite la Direcţia Judeţeană de Statistică, pe cale electronică, într-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea lunii de raportare.

Nedepunerea declaraţiei se sancţionează cu amendă de până la 15.000 de lei.

Citit 2061 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.