Oameni de afaceri, vi se pregăteşte ceva! Penalităţi fiscale vecine cu cămătăria

Oameni de afaceri, vi se pregăteşte ceva! Penalităţi fiscale vecine cu cămătăria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • La două luni de întârziere a obligaţiilor fiscale, s-ar putea ajunge la sancţiuni de peste 42 la sută din sumele datorate!
Lipsa unor masuri complementare celor sancţionatorii, aşa cum sunt ele prevăzute în proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală, nu va asigura o mai bună colectare a veniturilor la buget, avertizează CNIPMMR, din care fac parte şi patronatele gălăţene. Un exemplu concret în acest sens este propunerea ca pentru obligaţiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabili şi stabilite de organele de inspecţie fiscală să se aplice o penalitate de 30 la sută din obligaţiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de impunere. „Actele normative se modifică frecvent, există şi multe necorelări între dispoziţiile legale în vigoare şi astfel, de multe ori, pot apărea erori în declaraţii. Teoretic, în cazul unui control, organele de inspecţie fiscală ar trebui ca, în cazul în care sunt necorelări în dispoziţiile legale, interpretarea lor ar trebui să se facă în favoarea contribuabilului, numai că practica ne demonstrează că lucrul acesta, de cele mai multe ori, nu se întâmplă. Mai mult, în ultimii ani, în goana de fonduri la buget, s-au înmulţit cazurile în care inspectorii fiscali le caută pur şi simplu nod în papură contribuabililor, pentru a mai stoarce nişte bani”, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon. În opinia oamenilor de afaceri, creşterea penalităţilor nu ar face decât să alimenteze subiectivismul, arbitrariul funcţionarilor şi creşterea corupţiei.

Sancţiuni pe bandă

Patronatele mai atrag atenţia că, dacă proiectul de modificarea a Codului de procedură fiscală ar fi pus în practică, s-ar ajunge la penalităţi excesive, cumulate, de peste 42,4 la sută pentru 60 de zile de întârziere, reprezentând o creştere cu 25 la sută, raportat la cuantumul anterior al penalităţilor, de 17,4 la sută! „Se ajunge aici prin aplicarea unei dobânzi de 0,04 la sută pentru fiecare zi de întârziere, o penalitate de întârziere de 10 la sută din obligaţiile principale rămase nestinse şi o penalitate de 30 la sută din obligaţiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de impunere. E ca şi cum statul s-ar apuca de camătă…”, a explicat reprezentantul patronatelor. Acesta a arătat că, deşi se vorbeşte de penalităţi, nu se vorbeşte şi de existenţa unui sistem care să elimine subiectivismul funcţionarilor cu atribuţii de control fiscal, ceea ce, în contextul unei creşteri cu 25 la sută a cuantumului penalităţilor, va favoriza în mod evident creşterea corupţiei. „Menţinerea penalităţilor foarte ridicate, în contextul crizei economice şi a plăţilor întârziate, mai ales în contractele de achiziţie publică, va genera falimentul multor agenţi economici”, a mai arătat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi. Filimon a mai precizat că un proiect care să conducă la eficientizarea administrării fiscale este necesar, dar acesta trebuie să aibă la bază, în primul rând, îmbunătăţirea echilibrului între drepturile şi obligaţiile ce revin contribuabililor şi cele care revin organelor fiscale.

Citit 2296 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2012 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.