„Microbul” crizei atinge şi Zona Liberă Galaţi

„Microbul” crizei atinge şi Zona Liberă Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Afacerile derulate în Zona Liberă Galaţi nu au scăpat nici ele de „microbul” crizei economice, semnul cel mai evident fiind acela că investitorii au devenit mai prudenţi în gestionarea fondurilor. Cu toate acestea, 75 la sută din suprafaţa de 92,21 hectare disponibilă în Zona Liberă este concesionată, iar în luna martie se vor derula licitaţii pentru adjudecarea a două noi suprafeţe de 2.000 şi, respectiv, 2.100 metri pătraţi.

Unul creşte, altul scade

În termeni financiari, Zona Liberă Galaţi a încheiat anul 2008 pe plus. Astfel, cifra de afaceri a fost de 3,5 milioane lei, profitul brut fiind de 840.000 lei, de peste două ori mai mare decât profitul obţinut în 2007.

În prezent, sunt în derulare 18 contracte de concesionare, precum şi 22 de contracte de închiriere şi utilizare a unor spaţii în scopuri de comercializare sau tranzitare a unor mărfuri.

Ultima firmă venită în clubul afacerilor din Zona Liberă este EPK, o societate din Ucraina, care în ianuarie şi-a adjudecat spre concesionare şase hectare de teren în scopul de a dezvolta un centru de depozitare şi comercializare de materii prime - minereu, cărbune. Asta nu înseamnă că toate afacerile merg ca pe roate.

„Dată fiind criza economică, unii dintre investitori au intrat în expectativă, fiind mai dificilă asigurarea de lichidităţi pentru continuarea proiectelor. Cu toate acestea, sunt şi firme care se dezvoltă, dovadă în acest sens fiind cererea pentru concesionarea unor noi terenuri”, ne-a declarat Angela Ivan, directoarea generală a Zonei Libere Galaţi.

Printre societăţile afectate mai puternic de criză se numără Arvi Agro, ce are firma mamă tocmai în Letonia. Profilată pe producerea şi comercializarea îngrăşămintelor chimice, firma dorea să dezvolte pe suprafaţa de cinci hectare concesionate un centru regional de distribuţie. Cum afacerile nu au mers prea bine în ultimul timp, Arvi Agro a solicitat o suspendare a plăţilor către administraţia Zonei Libere pe perioada de criză, însă dată fiind disciplina financiară ce ar trebui să existe în derularea unui contract, o asemenea variantă este destul de greu de acceptat.

Într-o situaţie mai complicată se află firma Dina Medpak ce intenţiona să construiască o fabrică de ambalaje, dar care s-a trezit fără finanţare bancară, fiind pusă în situaţia de a lua în calcul renunţarea la cele 1,4 hectare concesionate.

Concesionari de top

În Zona Liberă sunt însă şi afaceri care se consolidează, precum cele derulate de Metaltrade, axată pe producerea şi comercializarea de produse siderurgice sau City Gas şi Unicom Oil Terminal, axate pe tranzacţii cu produse petroliere. De asemenea, Holding de Aceros Especiales (Spania) deţine un terminal de produse siderurgice.

De departe însă, cei mai importanţi concesionari din Zona Liberă rămân ENEL şi Global Internaţional 2000 Bucureşti, ce şi-au adjudecat 38,6 hectare de teren în scopul de a construi o termocentrală ecologică, un proiect evaluat la un miliard de euro.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, în ciuda crizei economice, proiectul continuă. În ianuarie au fost obţinute de la autorităţile locale avizele pentru Planul de Urbanism Zonal (PUZ). Vor mai fi însă de obţinut şi alte avize importante, precum cele de mediu, atât din partea autorităţilor române, cât şi din partea celor din R.Moldova şi Ucraina, ceea ce ar mai putea dura cel puţin un an de zile. Potrivit unor oficiali din cadrul ENEL, problema obţinerii fondurilor pentru construirea centralei se va pune abia în 2010.

Totul până la bani

Dincolo de calculele pe care şi le face un investitor sau altul, administraţia Zonei Libere are obligaţia de a asigura condiţii cât mai bune pentru desfăşurarea activităţilor economice. Evident, acest lucru presupune noi şi noi investiţii.

„Printre obiectivele importante pe care am reuşit să le atingem este şi acela de a construi o nouă hală de depozitare, cu o suprafaţă de 650 mp. Finanţarea, de aproximativ 400.000 lei, a fost asigurată din surse proprii, recepţia lucrării fiind programată pentru săptămâna viitoare. Astfel, cu hala pe care deja o avem, ajungem la o suprafaţă acoperită de aproape 1.200 mp, existând inclusiv cereri de închiriere şi pentru noua hală”, a precizat directoarea Angela Ivan.

În ce priveşte investiţiile pe 2009, sunt programate finalizarea gospodăriei de apă şi asigurarea infrastructurii aferente pentru utilizatori, amenajarea peroanelor de intrare în Zona Liberă, precum şi realizarea unui nou drum betonat. Desigur, totul depinde de fondurile care vor fi disponibile, toate aceste investiţii necesitând aproximativ două milioane lei. Zona Liberă poate susţine din surse proprii aproximativ un sfert din investiţii, pentru restul fiind nevoie de un sprijin din partea Consiliului Local, care este, de altfel, şi proprietarul de drept al terenurilor.

Cât priveşte posibilităţile de care dispune Consiliul Local, acest lucru se va vedea când va fi definitivată schema de buget pe acest an.

Citit 3262 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.