Avem hidrocentrală la Movileni!

 Avem hidrocentrală la Movileni!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Hidrocentrala de pe Siret, dată în folosinţă toamna trecută, are o putere instalată de 41,7 MW, adică aproximativ o cincime faţă de Bicaz * Peisajul a fost esenţial modificat de lacul de acumulare de peste 300 de hectare, care e pe cale să devină raiul pescarilor * O altă veste bună: toate localităţile de pe Siret, de la Cosmeşti la Galaţi, sunt acum apărate de inundaţii *

De puţină vreme, Galaţiul a intrat în clubul select al judeţelor care au pe teritoriul lor hidrocentrale, lucru pe care nu-l ştie foarte multă lume. În toamna trecută, la Movileni (circa 10 kilometri de Barcea şi cam tot atâţia de Cosmeşti) a fost pusă în funcţiune o hidrocentrală care a costat aproape 33 de milioane de euro. Investiţia s-a derulat pe parcursul mai multor ani şi a avut destule momente de cumpănă până să fie gata.

În 2003 s-a bătut primul ţăruş

Societatea Naţională Hidroelectrica (cea care a investit la Movileni)  avea în intenţie construirea unei hidrocentrale în zonă încă de dinainte de 1989 (existau studii aprofundate în problemă), însă proiectul a picat odată cu începutul bizarei tranziţii româneşti. Au urmat 11 ani de uitare...

Investiţia a reintrat în discuţie de-abia în 2001, când România şi-a reformulat strategia energetică. Nu s-a pornit la treabă chiar imediat, deoarece nu existau fondurile necesare, însă în 2003 s-a bătut primul ţăruş al şantierului.

Lucrurile nu au mers chiar şnur. Inundaţiile din 2005 au dat o grea lovitură constructorilor, deoarece puhoiul a măturat o bună parte din investiţie, paguba ridicându-se la circa cinci milioane de euro. Însă totul a fost luat de la capăt în acelaşi an, în 2008 lucrările au fost terminate, iar producţia de energie a început.

Deocamdată, doar la jumătate din capacitate

Puterea instalată a hidrocentralei de la Movileni este de 41,7 MW (aproximativ o cincime din cea a hidrocentralei de la Bicaz – care e cea mai mare din Moldova), iar puterea energetică se ridică la 71 de gigawaţi pe an. Însă, deocamdată, nu se produce la capacitate, deoarece reţeaua care face legătura cu sistemul naţional este cam şubredă. Am aflat că se investeşte într-o linie nouă, însă sunt unele probleme în negocierea terenului de pe traseul planificat. De, suntem în economie de piaţă!

Hidrocentrala Movileni are o cădere brută de 12,5 metri şi este echipată cu două turbine Kaplan KVB 17-11,5 şi două turbine Kaplan KVB 2,7-11,5, pentru un debit instalat de 375,2 mc/s.

Lungimea totală a digurilor este de circa nouă kilometri. Barajul, de tip stăvilar, este dimensionat la clasa a II-a de importanţă şi este echipat cu şapte stavile segment (16x18m) ce pot evacua un debit de viitură de 7080 mc/s.

Este mai mult decât clar că nu doar producţia de energie este de luat în seamă, ci şi faptul că toate aşezările de pe malul Siretului (din judeţele Galaţi, Vrancea şi Brăila), de la Movileni-Cosmeşti până la Galaţi, sunt de acum înainte în afara pericolului de inundaţie.

În fine, trebuie să mai spunem că lacul de acumulare cu o suprafaţă de circa 300 de hectare este pe cale să devină un paradis al pescarilor. „Deja vin aici, în weekend-uri, sute de pescari din judeţele Galaţi şi Vrancea. Ne gândim să investim în nişte facilităţi care să aducă bani comunei şi să fie şi de ajutor pentru împătimiţii undiţei”, ne-a declarat Marcel Tudose, primarul comunei Movileni.

Citit 6252 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.