Adriana Ţicău propune modernizarea energetică a clădirilor

Adriana Ţicău  propune modernizarea  energetică a clădirilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adriana Ţicău, raportoare a Parlamentului European pentru modificarea Directivei privind performanţa energetică a clădirilor, a organizat luni o audiere publică pe această temă. Audierea a vizat evaluarea implementării de până acum a Directivei existente, dar şi consultarea specialiştilor în domeniu pentru optimizarea reglementării în acest dosar prioritar, atât la nivel european, cât şi pentru guvernul român, prin programul de reabilitare termică a clădirilor.

Un fond european pentru eficienţă energetică şi energii regenerabile

Am întrebat-o, la finalul audierii, pe Adriana Ţicău de ce i se pare importantă această chestiune şi care au fost concluziile colegilor săi din Parlamentul European.

Potrivit raportoarei Parlamentului European, "finanţarea eficientizării energetice a clădirilor este vitală. Crearea unui Fond European pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile, care să asigure mobilizarea de capital public şi privat pentru realizarea proiectelor din domeniu în perioada 2010-2020, ar reprezenta un mare pas înainte.

Cetăţenii europeni nu ar mai fi astfel obligaţi să suporte singuri toate costurile modernizării energetice a clădirilor. De asemenea, utilizarea fondurilor structurale, o reducere temporară a TVA la nivel european şi credite ieftine obţinute de la Banca Europeană de Investiţii ar crea un mix de instrumente fiscale şi financiare care ar îmbunătăţi gradul de implementare a directivei şi, până la urmă, viaţa oamenilor.

Toate aceste instrumente dezvoltate la nivel european se vor adăuga celor puse în practică de fiecare stat membru în parte, contribuind astfel la o uniformizare a performanţei energetice a clădirilor pe teritoriul Uniunii".

Pentru a înţelege mai bine care este importanţa acestei directive şi de ce contează atât de mult aplicarea ei, să spunem doar că în redresarea economică şi pentru ieşirea din criză a Europei nu trebuie să neglijăm importanţa sectorului imobiliar, care generează cele mai multe locuri de muncă în Uniunea Europeană - 13,6 milioane de locuri de muncă directe şi 26 milioane de locuri de muncă conexe, pe locul al doilea aflându-se industria auto -  cu 2 milioane de locuri de muncă directe şi 12 milioane conexe.

Sistemul centralizat de încălzire trebuie eficientizat

Mai mult, a precizat Adriana Ţicău, "sectorul eficienţei energetice a construcţiilor reprezintă o mare parte din consumul energetic total - peste 40 la sută - depăşind sectorul transportului, de exemplu. Avem mari pierderi de energie la nivel european, nu doar la nivelul clădirilor, ci şi al transportului agentului termic.

În unele state membre se înregistrează pierderi de 15 la sută în transportul agentului termic de la punctul de producţie la cel de distribuţie termică şi de 35 la sută de la punctul de distribuţie termică spre clădiri, în jur de 15 clădiri fiind arondate unui punct de distribuţie. Consider că, pentru a asigura o bună eficienţă energetică a clădirilor, nu este suficient să le izolăm termic.

Am avut consultări în această privinţă cu asociaţii şi reprezentanţi ai comunităţilor locale şi ai Comitetului Regiunilor şi, ţinând cont de punctul lor de vedere, am extins scopul directivei către eficientizarea sistemelor centralizate de distribuţie termică. Eu cred că modernizarea acestor sisteme este esenţială, cel puţin de la punctul de distribuţie termică înspre clădiri".

Din discuţii, a  reieşit o ipoteză de lucru conform căreia, pentru fiecare miliard de euro investit anual în creşterea eficienţei energetice a clădirilor, economiile realizate la facturile de energie ale europenilor ar depăşi trei miliarde.   

E nevoie de programe regionale şi naţionale de finanţare

“Importanţa eficienţei energetice a clădirilor este recunoscută de toate statele membre, dar rezultate rapide în acest sector pot fi obţinute doar dacă statele membre vor dezvolta programe  naţionale şi regionale pentru finanţarea proiectelor specifice.

Este o fereastră de oportunitate pentru modernizarea energetică a clădirilor din Europa pe care o avem in următorii de 10 ani. Este necesar ca Statele membre să revizuiască Programele Operaţionale pentru a acorda importanţa cuvenită eficientizării energetice a clădirilor.", a conchis Adriana Ţicău. 

În raportul său de modificare a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor, Adriana Ţicău promovează creşterea locurilor de muncă în domeniu şi  informarea cât mai rapidă a cetăţenilor cu privire la beneficiile generate de reducerea costului la utilităţi.

Inspecţii regulate la sistemele de încălzire şi climatizare

Propunerea Comisiei Europene de modificare şi republicare a directivei din 2002 solicită statelor membre elaborarea unor planuri naţionale pentru promovarea clădirilor cu consum de energie, stabilirea la nivel naţional a  unor cerinţe minime pentru eficienţă energetică, care să ţină cont de situaţia climaterică specifică fiecărui stat membru, inspecţii regulate pentru sistemele de încălzire (boilere) şi răcire (sisteme de aer condiţionat) pentru ca acestea să poată funcţiona în mod eficient, eliminarea pragului minim de 1000 metri pătraţi existent pentru obţinerea certificatului de performanţă energetică.

Clădirile noi şi cele vechi sunt tratate în mod diferit de către directivă, în cazul clădirilor vechi lucrările de reabilitare pentru eficienţa energetică realizându-se fie la cererea locatarului, fie în cazul renovărilor majore ale acestora.

Citit 1611 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.