Comisarii de mediu: Cocseria, în curs de dezmembrare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Comisarii de mediu: Cocseria, în curs de dezmembrare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ArcelorMittal se fereşte încă să anunţe oficial închiderea definitivă a uzinei, pentru a evita termene clare de dezmembrare a instalaţiilor şi de ecologizare a terenului


Uzina Cocsochimică (UCC) din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi se află în proces de dezmembrare, au spus comisarii de mediu, după un control efectuat pe platforma industrială. "Unele părţi din UCC sunt dezafectate", a afirmat comisarul Ion Avram de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu.

"La UCC, povestea s-a sfârşit"

Declaraţia oficialului Gărzii de Mediu, deşi deloc surprinzătoare, confirmă scenariul şoptit pe la colţuri în oraş sau strigat de liderii sindicali din Combinat, dar neconfirmat de companie, care, după ce a oprit Cocseria în iunie 2009, s-a ferit să pronunţe cuvintele închidere definitivă.

"La UCC, povestea s-a sfârşit. Cocseria este închisă definitiv", a subliniat Ion Avram, adăugând că dezafectarea uzinei va continua până la readucerea terenului la starea iniţială. "În următorii ani, uzina va fi ecologizată complet, în funcţie, probabil, de finanţările alocate de companie", a spus comisarul de mediu.

ArcelorMittal amână anunţul oficial

Deşi au trecut mai bine de doi ani de când a oprit Cocseria şi a început demolarea acesteia, ArcelorMittal Galaţi nu intenţionează să facă prea curând anunţul oficial privind închiderea definitivă a uzinei, deoarece acesta ar antrena o procedură complexă, cu termene precise, pe care compania ar trebui să o urmeze. Potrivit legislaţiei autohtone, procedura constă în întocmirea de către ArcelorMittal, împreună cu autorităţile de mediu, a unui plan de închidere a Cocseriei, care să includă termene clare de golire şi dezmembrare a instalaţiilor din uzină şi de ecologizare a terenului, depăşirea termenelor asumate printr-un asemenea plan fiind sancţionabilă.

Pentru a evita complicaţiile, compania preferă să utilizeze în continuare termenul oprit în loc de închis atunci când se referă la UCC. "În conformitate cu Autorizatia Integrată de Mediu, Uzina Cocsochimică nr. 1 este un echipament oprit. O decizie privind închiderea permanentă nu a fost luată până acum. Planurile noastre de mediu au fost adaptate în consecinţă şi în coordonare cu autorităţile competente de mediu locale, regionale şi naţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

Halda de zgură, singura mare sursă de poluare rămasă

Comisarii de mediu au efectuat, în prima jumătate a acestei luni, un control în Combinat, vizând gradul de îndeplinire a obligaţiilor pe linie de protecţia mediului pe care ArcelorMittal şi le-a asumat în faţa autorităţilor de mediu în 2007, atunci când a primit Autorizaţia Integrată de Mediu. Obligaţiile, care trebuie îndeplinite treptat, până în 2014, constau într-o serie de măsuri şi investiţii care au ca scop reducerea poluării aerului, apei şi solului. Controlul din septembrie a relevat faptul că singura mare sursă de poluare rămasă pe platformă este halda de zgură. "Halda de zgură, unde lucrează mai multe firme contractoare, este singurul punct care mai poluează oraşul, prin acele pulberi (particule de praf, n.r.) emise în atmosferă de utilaje în timpul exploatării. În rest, activitatea s-a restrâns", a afirmat comisarul Ion Avram.

Citit 3970 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2012 23:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.