Campanie VL - Piscicultura pe apa Sâmbetei: Unde sunt pescarii de altădată?

Campanie VL - Piscicultura pe apa Sâmbetei: Unde sunt pescarii de altădată?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Până la industrializarea forţată a Galaţiului, viaţa oraşului gravita în jurul Dunării. Piscicultura a fost una dintre bogăţiile cele mai de preţ ale fluviului, o bogăţie care, în ultimii ani, dacă nu a căzut pe mâna braconierilor sau a altor tagme de jefuitori, a început încet, încet să se stingă în uitare şi nepăsare.
Începând din această săptămână, „Viaţa liberă” vă propune o nouă campanie „Piscicultura pe apa Sâmbetei”, în care îşi propune să aducă la lumină drumul sinuos care, în ultimă instanţă, în ultimă instanţă a îndepărtat „oraşul dintre ape” de matca sa naturală.
Seria de materiale ce va fi publicată vă prezenta, pentru început, cum a evoluat piaţa peştelui la Galaţi şi care sunt principalii actori de pe piaţă. Vom vedea astfel, că „În oraşul apelor, peştele de import este rege!” De asemenea, vă vom prezenta care sunt bălţile de unde venea o parte din bogăţia piscicolă a Galaţiului şi ce s-a întâmplat cu ele. Nu în ultimul rând, vom încerca să aflăm în ce măsură aici, la Dunăre, se mai poate vorbi de o tradiţie a formării specialiştilor în piscicultură, pentru că, deşi în ultimii ani s-a vorbit mai puţin despre peşte şi pescari, la Galaţi s-a înfiinţat, totuşi, prima Facultate de Piscicultură din ţară şi tot aici avem un Centru de Cercetări Piscicole. Ne vom apropia mai mult şi de tradiţiile pescăreşti care încă mai supravieţuiesc la Galaţi, în speranţa că, odată redescoperite, vom şti mai bine să le protejăm.
Pescăriile de la Galaţi erau cândva mândria porturilor dunărene, cu o celebritate ce depăşea graniţele ţării. Din păcate, nici din peşte, nici din industria de prelucrare a peştelui de la Galaţi nu a rămas mare lucru. Împreună vom descoperi cauzele şi consecinţele acestui fenomen. Vă îndemnăm şi pe dumneavoastră să fiţi alături de noi, pentru că nu se poate să fii gălăţean fără a iubiri lumea apelor şi tot ce reprezintă ea! Aşteptăm sugestiile sau comentariile dumneavoastră vizavi de acest subiect şi, cine ştie, poate că într-o zi vom putea vorbi şi despre un viitor al pisciculturii gălăţene!
Citit 2408 ori Ultima modificare Duminică, 07 Octombrie 2012 21:48

3 comentarii

 • postat de ALOOOOO POOOOLITIA DE FRONTIERAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Marți, 09 Octombrie 2012 10:06
  mi-e greata de tot ce se intampla in tara asta
  noi primeam amenzi pentru 5-6 carasei si jigodiile sunt lasate cu plase monofilament ,carbid etc,etc,s-a ales praful si pulberea de baltile din-prejurul galatiului.
  MA INTREB SI PE BUNA DREPTATE : CE O PAZI POLITIA DE FRONTIERA CA LA NOI PESCARII CU O UNDITA TARE SE MAI DADEAU ROTUNZI
  ALO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!POLITIA DE FRONTIERE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PE ASTIA CU PLASE SI CURENT NU-I VEZI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SAU SUNTETI BARA-BARA
  LEHAMITE
  0
  0
  Raportează
 • postat de caraivan
  Marți, 09 Octombrie 2012 09:17
  Alooo. Piscicultura nu mai exista. Pescari cata frunza si iarba. Plase monofilament, curent, carbit, etc. De la braila pana la gura prutului ar trebui patrule pe timp de zi si noapte, salupe ancorate in diferite puncte gen plaja lipoveneasca, priza dunarii,trecere bac, port, plaja cocuta, etc
  0
  0
  Raportează
 • postat de val
  Luni, 08 Octombrie 2012 10:48
  Doua notiuni distincte,pisciclultura si pescuitul.Cand ne referim la Dunare,discutam de pescuit si pestele ca bogatie.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.