Fermierii îl iau „în furci” pe ministrul Agriculturii

Fermierii îl iau „în furci” pe ministrul Agriculturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Situaţia necosmetizată a agriculturii a fost luată la bob mărunt, la Galaţi, într-o întrunire a Comitetului lărgit al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Iar concluziile nu sună a bine.

„Criză? Apăi, agricultura e mai în criză decât… criza! De 20 ani o tot ducem într-o criză şi se pare că nici un guvern nu vrea să scoată agricultura la liman. Cel puţin asta simţim din declaraţiile celor de sus”, ne spune Nicolae Sitaru, din Ialomiţa.

„Dacă nu se iau măsuri urgente şi cu responsabilitate, România nu va mai importa 70 la sută din hrană, ci probabil vom ajunge la 90 la sută! Şi, până la urmă, va veni o scadenţă pentru toate aceste importuri…”, ne spune la rândul său preşedintele LAPAR, Adrian Rădulescu.

Problemele se trag, consideră fermierii, de la faptul că „suntem într-o campanie electorală veşnică”, inclusiv ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, venind cu „tot felul de poveşti aberante”, cum ar fi, de exemplu, cea despre subvenţii.

„Se aplică un soi de «matematică ministerială» din care reiese, minune, că pe fiecare hectar s-ar da o subvenţie de 1.300-1.400 lei, lucru evident neadevărat. Se adună nişte subvenţii care sunt punctuale, accesate de foarte puţini agricultori, ca şi cum le-ar accesa toată lumea!

Păi, luaţi bugetul Agriculturii şi vedeţi dacă ar ajunge la banii despre care zice domnul ministru că s-ar da la hectar! La modul real, cu fonduri europene şi fonduri guvernamentale se ajunge cu subvenţiile cam la 500 lei pe hectar, cu mult sub nivelul subvenţiilor pe care le primesc agricultorii din alte ţări europene”, ne explică Şerban Nicuşor, din Călăraşi. Ce rost ar avea „umflarea” datelor?

„Ce urmează? La vară, preţurile la cereale vor fi drastic sancţionate, după poezia ministerială. Adică, ai primit subvenţii, mai vrei să vinzi şi grâul cu cinci mii de lei? Ia vinde-l cu două mii! Aşa că, pe real, cel care face producţia iese în pierdere!”, spune fermierul.

Agricultorii mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că, prin diverse declaraţii la nivel ministerial, s-au determinat distorsiuni ale pieţei. „Vreo două, trei luni s-a vorbit că se vor da subvenţii pentru îngrăşăminte. Nu s-au dat şi nici nu se vor da. Dar piaţa a reacţionat la vorbele ministrului şi au crescut preţurile la îngrăşăminte! Când are ministrul guturai, tuşim noi!”, ne spun reprezentanţii LAPAR. În aceste circumstanţe, fermierii au ajuns la o concluzie: musai este nevoie de un „sfat al ţării”, care să hotărască încotro s-o ia fermierii.

„Vrem să organizăm un Congres Naţional al Agricultorilor, nu numai cu cei din asociaţia noastră, ci cu toţi cei din Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), în care să abordăm problemele cu care se confruntă fermierii”, ne spune preşedintele Adrian Rădulescu. Acţiunea, la care ar trebuie să participe patru, cinci mii de delegaţi, ar urma să fie organizată, în principiu, după sărbătorile de Paşti. Până atunci, poate şi pe la minister o veni mintea românului cea de pe urmă.

„La un astfel de sfat vom decide ce vom face. Deocamdată, noi vrem să rezolvăm paşnic, să ne înţelegem omeneşte. Dar, dacă altfel nu se poate…”, zic fermierii, lăsând să se înţeleagă faptul că cine seamănă vânt va culege furtună.

Explicaţie foto: Imagine de la mitingul organizat în 2008, la Bucureşti, de către LAPAR

Citit 1902 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.