Combinatul ia energie de la Nuclearelectrica până în septembrie 2014
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Combinatul ia energie de la Nuclearelectrica până în septembrie 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Societatea Naţională Nuclearelectrica a devenit noul furnizor de energie electrică al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, în urma unei tranzacţii de 76 de milioane de euro derulate joi pe bursa de energie OPCOM de la Bucureşti. Producătorul de oţel cumpără de la Nuclearelectrica, la preţul de 181 de lei/MWh, o cantitate de energie de 1.862.865 MWh, care îi va fi livrată din martie 2013 până în septembrie 2014.

Preţul la care a avut loc tranzacţia, 181 de lei/MWh, este un preţ de bază, la care se adaugă costuri suplimentare importante, care par să nemulţumească gigantul ArcelorMittal. "Fiind o companie intens consumatoare de energie şi printre cele mai mari unităţi industriale din România, ArcelorMittal Galaţi este, în continuare, îngrijorată de preţul final al energiei, cu toate costurile adiţionale: transport, distribuţie, certificate verzi, taxe de cogenerare, costuri de echilibrare şi accize. Suntem extrem de îngrijoraţi de creşterea explozivă a costurilor cu energia, din cauza măsurilor de acordare de subvenţii pentru energia regenerabilă şi de liberalizare a preţului gazului din producţia internă. Pentru noi, aceste evoluţii necesită o re-echilibrare urgentă, pentru a nu pierde sustenabilitatea activităţilor noastre industriale din România", avertizează producătorul de oţel într-o declaraţie emisă joi seară.

Amintim că ArcelorMittal Galaţi a rămas fără un furnizor stabil de energie în ianuarie 2012, când contractul avantajos pe care îl avea cu Hidroelectrica, o altă societate energetică naţională, a expirat. Deşi a lansat mai multe proceduri de licitaţie pe OPCOM pentru a-şi găsi un nou furnizor, combinatul nu a reuşit, fiind nevoit să cumpere energie de pe o zi pe alta, uneori la preţuri mai ridicate decât preţul mediu de pe piaţă. De-a lungul ultimelor luni, conducerea companiei a declarat în repetate rânduri că situaţia pune în pericol stabilitatea afacerii, încercând să sensibilizeze statul român să-i faciliteze combinatului accesul la energie ieftină.

Citit 2947 ori Ultima modificare Joi, 21 Februarie 2013 19:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.