Investiţiile municipalităţii, oportunităţi pentru firmele locale. Metaltrade va reabilita corpul vechi al CNVA

Investiţiile municipalităţii, oportunităţi pentru firmele locale. Metaltrade va reabilita corpul vechi al CNVA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un milion de lei vor costa lucrările de înlocuire a uşilor şi ferestrelor, precum şi reabilitarea faţadei şi parchetului la corpul vechi al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” * Opt firme au fost interesate de lucrare, dar atuul câştigătorului a fost linia tehnologică de producere a tâmplăriei stratificate


Compania Metaltrade International şi-a adjudecat contractul privind lucrările de reabilitarea a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, anunţul de atribuire fiind recent postat de Primărie pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Valoarea contractului este de aproape un milion de lei şi va presupune lucrări de refacere a faţadei, de înlocuire a uşilor şi ferestrelor, precum şi refacerea parchetului.
„Este o lucrare amplă, pe care noi o aşteptam de mult. În fapt, este vorba de lucrările de renovare a corpului vechi al Colegiului, construit în 1890. De atunci, de la inaugurarea liceului, nu s-a mai făcut nici o refacere integrală a tâmplăriei şi, vă daţi seama, după atâta timp este foarte deteriorată. În plus, ferestrele actuale, pe timp de iarnă, au pierderi mari de căldură, iar vara ne este frică să umblăm la ele, să le deschidem, pentru că pur si simplu există riscul să cadă cu totul”, ne-a explicat directorul CNVA, Vasile Ciuchină.
Chiar dacă este vorba de o investiţie într-o clădire de patrimoniu şi una dintre emblemele Galaţiului, reabilitarea CNVA a fost una care a avut de aşteptat pentru a se materializa. SC Proiect SA Galaţi a început încă din 2007 să întocmească proiectul tehnic, caietul de sarcini şi celelalte studii necesare lucrărilor, dar finalizarea documentaţiei, dată fiind complexitatea lucrării şi a avizelor necesare, s-a făcut în 2011, iar actuala licitaţie a fost lansată anul trecut.

Mulţi veniţi, puţini rămaşi

În noiembrie 2012, când a lansat procedura de licitaţie, municipalitatea estima valoarea lucrărilor la aproape 1,26 milioane de lei. De lucrare s-au arătat interesate nume grele din domeniul construcţiilor, precum Vega’93, Tancrad sau Vâlceana, plutonul acestora fiind completat cu Meridian Construct SRL, Comtiem SRL, Super A Plus K SRL, Aprocom SRL (Topliţa) şi, desigur, Metaltrade International SRL. Prin urmare, nu mai puţin de opt firme s-au arătat interesate de această lucrare, dar pe parcurs, numărul acestora s-a subţiat. Astfel, potrivit sumarului achiziţiei, trei firme – Tancrad, Comtiem SRL, Super A Plus K S – s-au înscris la licitaţie, dar nu au mai depus nici o ofertă, în timp ce alte trei firme – Vega’93, Vâlceana şi Aprocom SRL – s-au retras din licitaţie. „Considerăm că lucrarea este subevaluată”, şi-au motivat poziţia cei la Vega’93 şi, se pare, la fel au considerat şi celelalte firme care au renunţa să mai intre în cursa de adjudecare a lucrărilor. De altfel, lucrările la CNVA nu sunt unele simple. Fiecare element de tâmplărie trebuie reprodus exact, iar uşile şi ferestrele nu sunt „standard”, fiecare având o serie de particularităţi privind dimensiunile şi forma.

Oferta câştigătoare

Pe masa Primăriei s-au aflat în cele din urmă doar două oferte. Prima a venit din partea Meridian Construct SRL, care se oferea să facă lucrările la un preţ de 1,2 milioane lei, adică unul destul de apropiat de cel avansat de Primărie. Cea de-a doua ofertă, care a fost şi câştigătoare, a aparţinut Metaltrade International SRL care, nu numai că nu a considerat oferta subevaluată, ci a avansat un preţ mai mic cu aproape 300.000 lei decât estimarea iniţială, respectiv 962.945 lei! Explicaţia, potrivit reprezentaţilor Metaltrade International ar fi aceea că, la nivelul companiei este controlat tot fluxul tehnologic de producere a tâmplăriei stratificate, ceea ce i-a ajutat să depună o ofertă mai competitivă.
„Noi nu luăm profilul de tâmplărie de la terţi. Noi realizăm tot, iar produsul trece pe la noi de la stadiul de buştean, scândură până la tâmplăria stratificată propriu-zisă şi toată prelucrarea pe care o presupune un astfel de proces. Din câte ştiu, celelalte firme de construcţii nu au astfel de linii de producţie, prin urmare trebuie să cumpere această tâmplărie de undeva. În ceea ce ne priveşte, având tot acest lanţ tehnologic pe tâmplăria stratificată nu mai apelăm la intermediari. Asta înseamnă, desigur, costuri mai mici. Mai contează lemnul folosit, tipul şi forma tâmplăriei, dar, în medie, reuşim pentru lucrările noastre să avem astfel de produse chiar şi cu peste 10 – 15 la sută mai ieftine decât pe piaţa obişnuită”, ne-a declarat Tudorel Năstase, directorul comercial al Metaltrade International. Acesta a precizat că, în cazul reabilitării Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, aproape 80 la sută din valoarea lucrării este reprezentat de lucrările de înlocuire a tâmplăriei, partea de refacere a faţadei fiind, întrucâtva, complementară.

Lucrările de reabilitarea a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” ar putea debuta odată cu încălzirea vremii, în aceste zile fiind aşteptat şi ordinul de începere a lucrărilor din partea Primăriei Galaţi. Lucrările vor ţine cont de programul de studiu al elevilor şi, conform planurilor, ar urma să fie finalizate până în toamna acestui an.

Citit 4155 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2013 12:36

9 comentarii

 • postat de neata
  Miercuri, 27 Februarie 2013 06:42
  La Scoala Gimnaziala nr.24 cand invetiti? La fiecare ploaie ne creste tensiunea. Primaria stie de ani de zile DAR se rdfica din umeri. Foarte bine ca se investeste si in invatamant dar vrem sa vedem mai mult. Platim taxe si impozite marite.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu, alt fost lva-ist
  Marți, 26 Februarie 2013 19:45
  In mod ironic, la mine acasa era mai frig decat la scoala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de parinte, fost LV-ist
  Marți, 26 Februarie 2013 17:53
  Liceul arata jalnic, e frig in clase si parchetul este sub orice critica .Nu asa ar trebui sa arate o scoala etalon, recunoscuta la nivel national si nu numai . Sa inteleg ca sunt totusi unii care ar dori sa-i pedepsim pe elevii de acolo pentru ca invata si obtin rezultate si ca ar trebui sa-i obisnuim cu greul si sa-i calim in conditii extreme ?Pana la urma nu-i obliga nimeni sa stea cu burta pe carte si pot s-o faca si in frig, praf, fara banci, laboratoare .... Si daca mai au si parintii someri...asa le trebuie, cine-i pune sa invete? Oameni buni, sunt in oras scoli foarte frumoase, curate, cu mobilier nou etc. Investitia de la CNVA este o picatura intr-un ocean ! Copiii nostri merita mai mult, oriunde ar invata, pentru ca doar la ei mai poate fi speranta zilei de maine .Astept o initiativa de strangere de fonduri pentru aceasta scoala minunata si sunt sigura ca din putinul fiecaruia vom putea face mult pentru noi toti .
  0
  0
  Raportează
 • postat de MT
  Luni, 25 Februarie 2013 20:33
  @Marius Stanica, imbunatatirile se fac "doar la o singura scoala" pentru ca acolo e nevoie mai mult decat in altele. Nu stiu de gimnazii, dar am vazut cum e la aproape toate liceele din orasul Galati. Am fost acolo pentru concursuri si olimpiade si am stat in clase. De exemplu la Liceul de Marina in clase nu stai cu geaca pe tine si nu iti tremura dintii ca la LVA, unde temperatura in unele clase e cu 2-3 grade mai mare decat afara. Acolo au termopane, nu ca noi, cu cadrane de lemn si lor le merge ca lumea centrala. Nu stiu cum ai putea sa faci o comparatie intre conditiile noastre si cele de la alte licee fara sa fi stat macar o ora intr-o sala de clasa la LVA. Despre Pedagogic, nu stiu cum e acum dar cu 2 ani in urma stiu din proprie experienta ca era aceeasi situatie: tremurai de frig dupa doua minute dupa ce te asezai pe scaun.
  0
  0
  Raportează
 • postat de unu
  Luni, 25 Februarie 2013 16:46
  Trecem pe langa faptul ca sunt, si au mai trecut elevi muncitori priin CNVA....va ploua-n gat.

  Acum 8 ani, imi aduc aminte ca imi era frica sa umblu la ferestre - si sunt inalte de ~2m. Ganditi-va ce tragedii s-ar putea intampla daca ar cadea asemenea suprafata in capul unui elev, bogat sau sarac. Apoi ati veni, astia de-alde ghita-contra sa ziceti ca de ce nu s-au inlocuit geamurile cand se stia de pericol? Si avand in vedere ca aceasta cladire are valoare patrimoniala, nu se pot face renovari (asa scrie la lege, dom'le!) pe 'ieftineala', ci doar cu prezervarea actualei fatade in minte.

  Pe de alta parte, se stie cat de indragostit de valuta este directorul, asa ca m-ar mira sa nu creasca aceste costuri imediat dupa inceperea lucrarilor. Stati cu ochii pe ei, VL!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru Marius Stanica
  Luni, 25 Februarie 2013 15:24
  La LVA nu intra doar acele progenituri, ci si copii saraci care au muncit mult pentru a ajunge acolo. Asa ca nu ai dreptul sa ii jignesti din cauza ca au colegi bogati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 25 Februarie 2013 09:26
  Problema acestui Marius Stan este ca face imbunatatiri LA DOAR O SINGURA SCOALA - Liceul Pedagogic unde sunt clasele 1-8 ale copiilor oamenilor bogati si la DOAR UN SINGUR LICEU - Liceul LVA unde sunt clasele 9-12 ale copiilor oamenilor bogati !

  Restu, sa ii ia draq, ce ne pasa noua... .

  bagam 1 milion de lei noi in LP si 1 milion in LVA unde sunt progeniturile importante din Galati, daca ma intelegeti, restu nu au decat sa stea in frig
  0
  0
  Raportează
 • postat de oops
  Luni, 25 Februarie 2013 09:17
  ce mai cautati de lucru pentru clientii vostri,contractele cu statul sunt cele mai bune ! noi platim ca fraierii !! inafara de afaceri cu statul,alte afaceri nu mai sunt in orasul asta,si va plangeti de somaj!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Toma
  Luni, 25 Februarie 2013 06:25
  Numai sa nu apara acele situatii neprevazute cum se ivesc de obicei la contractele de acest gen si se vor solicita majorari de se face de 10 ori suma planificata.Sa vedem zice orbul.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.