Suprataxele plătite de combinatul gălăţean pentru energie, jumătate din costul Furnalului 5
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Suprataxele plătite de combinatul gălăţean pentru energie, jumătate din costul Furnalului 5
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Compania siderurgică ArcelorMittal Galaţi a plătit suprataxe de 43 de milioane de euro pentru energia consumată anul trecut, a dezvăluit recent ministrul delegat pentru energie, Costantin Niţă. Suma, care este egală cu jumătate din cheltuielile cu reînzidirea Furnalului 5, a încărcat factura deja considerabilă a Combinatului, al doilea mare consumator de energie din ţară, care dă 76 de milioane de euro pentru energia ce îi va fi livrată de Nuclearelectrica până în septembrie 2014.

Suprataxele plătite de producătorul de oţel alimentează schema de sprijinire a producătorilor de energie verde, la care contribuie toţi consumatorii, inclusiv cei casnici. Din aceste contribuţii, producătorii de energie regenerabilă din România - cei mai vizibili sunt dezvoltatorii de parcuri eoliene şi fotovoltaice - au încasat nu mai puţin de 500 de milioane de euro, sub formă de certificate verzi, doar anul trecut.

ArcelorMittal Galaţi încearcă să determine autorităţile de la Bucureşti să ia măsuri care să atenueze efectele pe care suprataxele la energie le au asupra stabilităţii consumatorilor industriali. Compania siderurgică nu este singură în acest demers, lobby făcând şi jucători din industria aluminiului, o altă ramură energofagă a economiei.

 

Citit 2523 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2013 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.