ArcelorMittal Galaţi, în luptă cu morile de vânt. Statul are de ales - industrie grea sau energie verde?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ArcelorMittal Galaţi, în luptă cu morile de vânt. Statul are de ales - industrie grea sau energie verde?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul vrea să reducă sprijinul pentru investitorii în energii regenerabile, la care contribuie absolut toţi consumatorii de energie din ţară prin plata de suprataxe la facturi * Executivul vrea să salveze astfel industriile energofage, cum e cea a oţelului sau a aluminiului, cocoşate de aceste suprataxe, care în cazul lor sunt de ordinul zecilor de milioane de euro pe an


Mai întâi a fost „Vrem pace în lume”. După două-trei decenii de flecărit despre porumbelul păcii, omenirea s-a plictisit şi a căutat următorul subiect în vogă. L-a găsit repede - nici nu era greu, stătea sub nasul tuturor. Era natura, protejarea ei. Deschis de organizaţiile ecologiste aflate atunci în plină ascensiune, subiectul a fost îmbrăţişat de idealişti şi, mai apoi, de mass-media. În scurt timp, toată lumea vorbea de încălzirea globală şi de nevoia de reducere a emisiilor cu efect de seră. De aici şi până la conturarea ideii de renunţare la energiile convenţionale (şi foarte poluante) şi de trecere la energiile regenerabile (sau verzi) nu a fost decât un pas. Astăzi, după alte câteva decenii, această temă la modă nu mai este haute couture, ci foarte prêt-à-porter. Parcurile eoliene, cele fotovoltaice şi centralele pe biomasă sunt doar cele mai cunoscute dintre sursele alternative de energie utilizate astăzi. În această tânără ramură energetică se investeşte tot mai mult, cu sprijinul consistent al comunităţilor. Comunităţi contributoare din care fac parte toţi consumatorii, fie ei casnici sau industriali. Şi eu, şi tu, şi covrigăria de la colţ, şi combinatul siderurgic, cu toţii plătim suprataxe la energie. Aceşti bani ajung în buzunarul investitorilor care, folosind vântul sau lumina solară, ne dau energie curată. Până aici, totul e în regulă. Dar - există un dar - în timp ce suprataxele la energia pe care o consumăm noi în locuinţă sunt te miri ce şi mai nimic, cele aplicate energofagilor din industrie ating valori colosale, care au puterea de a arunca aceşti agenţi economici, din profit, în pierdere. Desigur, există contraargumentul că ei încă poluează mediul înconjurător şi că măcar contribuind la dezvoltarea sectorului energiei verzi îşi pot răscumpăra păcatele toxice. Dar ce este, de fapt, mai toxic - fumul care iese pe coşuri ca rezultat al producţiei realizate de câteva mii de oameni ori balotul de suprataxe care, în timp ce atrage viitori furnizori de materie primă, îi goneşte chiar pe consumatorii acelei materii prime?

Suprataxe cât jumătate din investiţiile unui oraş

La o factură lunară la lumină de 100 de lei, suprataxele pe care le plătim noi, consumatorii casnici, sunt de câţiva lei, deci aproape insignifiante. În schimb, consumatorii industriali - şi ne referim la cei mai mari din economia românească - achită suprataxe cu multe zerouri. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a dezvăluit recent că producătorul de oţel ArcelorMittal Galaţi a plătit anul trecut suprataxe de 43 de milioane de euro, iar producătorul de aluminiu Alro Slatina a plătit 47 de milioane de euro.
Suma colectată astfel de la toţi consumatorii de energie din România s-a ridicat la 500 de milioane de euro în 2012. Statul le-a oferit-o, sub formă de certificate verzi care pot fi valorificate, dezvoltatorilor de parcuri eoliene şi fotovoltaice. Acest sprijin, la care se adaugă şi garanţia că energia verde produsă de ei va fi preluată cu prioritate în faţa energiei convenţionale produse de termocentrale sau de centrala nucleară, are drept scop stimularea investiţiilor în energiile regenerabile. Şi îl atinge - potrivit Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice, numai în acest sunt preconizate investiţii de 4 miliarde de euro în regenerabile.
Toate bune, frumoase şi nepoluante, numai că marii consumatori de energie - şi, totodată, cei mai mari contributori la schema de sprijinire a producătorilor de energii alternative - sunt tot mai vocali pe acest subiect. ArcelorMittal, ca şi Alro, nu a vorbit deschis de reducerea producţiei şi a numărului de angajaţi, dar a declarat că viitorul afacerii de aici este pus sub semnul întrebării în contextul actual. "Suntem extrem de îngrijoraţi de creşterea explozivă a costurilor cu energia, din cauza măsurilor de acordare de subvenţii pentru energia regenerabilă şi de liberalizare a preţului gazului din producţia internă. Pentru noi, aceste evoluţii necesită o reechilibrare urgentă, pentru a nu pierde sustenabilitatea activităţilor noastre industriale din România", declara, luna trecută, directorul general al combinatului siderurgic gălăţean, Bruno Ribo.
Pentru ArcelorMittal Galaţi, suprataxele la energie pe care le-a plătit anul trecut au însemnat o suplimentare cu circa 50 la sută a costurilor cu energia consumată efectiv. Prin comparaţie, suma de 43 de milioane de euro pe care Combinatul a achitat-o peste factura anuală la curent reprezintă jumătate din cea pe care compania a investit-o în modernizarea Furnalului 5 sau, dacă vreţi, jumătate din întregul buget de investiţii al municipiului Galaţi propus pentru anul acesta.
Vorbim, deci, de o cheltuială importantă. Din câte se pare, una dintre cele câteva cheltuieli (în frunte cu cele provocate de gerul din iarna trecută) care au împiedicat compania siderurgică să iasă pe profit în 2012, menţinând-o în zona pierderilor pentru al patrulea an consecutiv.
Pe de altă parte, trebuie spus că şi ArcelorMittal Galaţi a fost beneficiarul unor certificate verzi. Şi nu puţine. Potrivit unor relatări mai vechi ale presei centrale, în perioada 2008-2012 combinatului i-au fost alocate circa 71 de milioane de certificate verzi, adică o cincime din totalul certificatelor verzi ce puteau fi emise de ţara noastră în acea perioadă. De acele certificate beneficiau marii poluatori care reuşeau să-şi reducă emisiile de dioxid de carbon, prin investiţii în tehnologii moderne şi mai puţin poluante.

"Nu putem distruge industria de dragul energiei verzi"

Campania intensă de lobby pe care marii consumatori de energie precum ArcelorMittal şi Alro o duc de ceva vreme pe lângă statul român în scopul relaxării suprataxării la energie a avut de curând un prim ecou în rândul autorităţilor centrale. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a anunţat recent că Guvernul va diminua sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă. "Vom modifica legea privind acordarea de certificate verzi. Ştiu că nu este un subiect plăcut, mai ales pentru investitori, dar trebuie să fiu foarte clar: nu putem distruge industria românească doar de dragul industriei regenerabile, trebuie să găsim un echilibru", a declarat oficialul luna aceasta, la o întrunire pe tema energiei.
Semnalul - unul îngrijorător pentru producătorii de energie verde, dar îmbucurător pentru consumatorii de talia Combinatului - a fost însoţit de o sugestie "sănătoasă" pentru ambele tabere. "Nu am văzut investitori în energia regenerabilă care să ne propună să facem o fabrică de turbine eoliene. Efectul de multiplicare în economie este aproape zero. În ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă, în afară de firme de pază - nimic. Sigur că statul a câştigat din taxe şi impozite, dar nu este suficient", a spus Niţă. În traducere, construiţi turbine cu oţel făcut în România şi angajaţi români - primiţi facilităţi; nu o faceţi - ne mai gândim dacă vă oferim facilităţi.
Ideea a fost subliniată, nu demult, şi de conducerea combinatului de oţel din Galaţi. "În prezent, ArcelorMittal Galaţi livrează tablă groasă pentru turbine eoliene către producători din Grecia, Polonia, Republica Cehă, Ucraina, India şi Turcia, intenţionând să coopereze şi cu alte companii care construiesc parcuri eoliene în România în regiuni precum Moldova, Dobrogea, nordul şi estul Munteniei", declara, în ianuarie, directorul general, Bruno Ribo, lăsând să se înţeleagă că încă nu are comenzi similare din ţară, dar speră să primească.

Citit 3965 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2013 21:32

18 comentarii

 • postat de Soparla -Verde
  Joi, 21 Martie 2013 01:46
  Renegatul & COBRA-GALATI = acelasi papagal de Badalan
  0
  0
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Miercuri, 20 Martie 2013 03:00
  Pt. COBRA-GALATI...imi pare rau ca iti zic....dar daca lucrezi in csg...ori ramai sa suporti toate nemerniciile lor pana il vor inchide sau demola...ori apuca-te sa faci altceva si zi-le si celorlalti...ca isi pierd timpul degeaba visand la salarii bune si un trai decent...binele a fost atins in anii inaintea "privatizarii"...de cand a pus mana acest investitor strategic pe el....lucrurile nu vor mai fi cum a fost odata...27000 de angajati si alte companii anexe cu personal in jur 15000...
  Din pacate restul ramasi ar trebui sa isi caute de munca in alte parti...daca s-ar intampla vreodata in loc sa se faca greva si sa nu mai mearga nici un muncitor la servici din toti cei ramasi...crezi ca s-ar apuca indienii sa angajeze personal inlocuitor?! ...nu...ar fi cel mai mare castig a-l lor si ar pune lacatul pe el...iar cineva undeva va face o mare petrecere...
  Ceausescu a fost un ghimpe pentru cei 8...iar lor nu le-a fost greu sa il lucreze cu oamenii lui, distrugand apoi toata industria...iar pe noi restul sa fim un popor consumator...exportand sclavi si curve...
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Marți, 19 Martie 2013 08:32
  Ce mila le mai este la unii ministri fata de AMG!
  LUME ,LUME GARDA DE MEDIU SI-A DAT AVIZUL PT DEMOLAREA FURNALULUI 2.
  Ce mila imi e fata de franco/indieni!
  PE TAPET PT DEMOLARE SINT VIZATE OLD 3 SI TC3!
  Ce mila imi e de submintorii sigurantei nationale a Romaniei!Vorba poetului IREMEDIABILA!

  P.S. viata libera oare cind are de ghind sa ne anunte despre matrasirea Furnalului 2!Si cu ce texte!Proprii sau ca de obicei!
  0
  0
  Raportează
 • postat de sclav
  Luni, 18 Martie 2013 20:36
  INCHIDEREA COMBINATELOR DIN LUME MAI PUTIN SUA ARE LEGATURA CU PROGRAMUL DE EXTERMINARE A POPULATIEI PT CA SUNTEM PREA MULTI PE GLOB SI DECI DACA NU AI UNDE MUNCI NU AI CE MANCA SI DECI NICI NU ITI MAI FACI FAMILIE SI APOI COPII. AVETI GRIJA SI CU CE NA BAGA ASTIA IN ALIMENTE PT CA NE OTRAVESC LENT DAR SIGUR. MAI CITITI PE INTERNET SI O SA VEDETI CA E ADEVARAT. DISTRUGAND ECONOMIC DISTRUGI SI POPULATIA CARE NU MAI ARE NICI UN VIITOR. CEI DIN CONDUCREREA TARII ORICUM SUNT CU EI SI AU TRADAT PENTRU SUME IMENSE DE BANI ASIGURANDU-SI VIITORUL. NASTASE E LIBER SI PSD-UL IAR LA PUTERE. VA VINDE TOT SI VOR FURA IAR TOT CE MISCA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Luni, 18 Martie 2013 09:03
  RENEGATULE iti multumesc pt info.,chiar voi intra sa vad despre ce este vorba.Cit priveste idiotul care se exprima in numele galatenilor indemnind-ui la letargie informationala,sigur crede ca esti COBRA.Pt ca in prostia lui el chiar crede ca doar eu ghindesc si fugaresc neghina din griu.In plus de asta el se regaseste in tabelul de mai jos :  Doar 288 de zile ramase pt
  publicarea LISTEI RUSINII:

  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU

  -288 zile pt a nu ii
  uita pe cei care iar au TRADAT salariile si locurile de munca parintilor copiilor de siderurgisti
  din AMG,girati de cei TRADATI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Locuitorii Galatiului
  Duminică, 17 Martie 2013 17:26
  Renegatule, ne pare rau dar noi nu vrem sa stim mai multe. Te rugam expune teoriile tale in piata central langa statia de taxiuri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Duminică, 17 Martie 2013 17:13
  Mai baieti si fetite...daca vreti sa mai aflati cum sta treaba pe terra la capitolul combinate siderurgice si alte uzine anexe...intrati pe site-ul arcelor mittal si puteti trage singuri concluziile... intrebati-va cum un amarat de indian a putut avea la 25 de ani un combinat siderurgic in 1976...si de atunci pana in prezent a ajuns sa aiba combinate siderurgice in 60 de tari...precum USA...Germania...Canada...Franta...Belgia...Italia...Rusia...Ukraina...etc. mai intrebati-va de ce locuieste tocmai in Londra? Si de ce sunt probleme peste tot in lume unde sunt combinate? Mai putin in USA...unde combinatele merg la capacitate maxima fiind alimentate cu energie de la "paduri" cu mii de eoliene!!!! Pe cand celelalteconsuma de 3 ori mai multa energie fata de energia verde a USA.
  Iar Nastase pe care toti il injura...a fost prins in menghina si fortat sa ne pacaleasca pt ca csg mergea in pierdere (sanchi) si l-a vandut cu 1 $ ca altfel veneau si ni-l luau cu fortza... Mittal este doar perdeaua din fatza jidanilor care conduc lumea...ei sunt rasa de pe planeta care se considera cea mai cea fatza de restul lumii ...iar Hittler a fost considerat un nebun.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Soparla -Verde
  Duminică, 17 Martie 2013 04:49
  Lista cu TRADATORII DIN TARA

  1. COBRA-GALATI
  2. COBRA-GALATI
  3. COBRA-GALATI
  4. COBRA-GALATI
  5. COBRA-GALATI

  1291 zile pt a nu il
  uita pe cel care iar a TRADAT salariile si locurile de munca parintilor copiilor de siderurgisti
  din AMG,girati de cei TRADATI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tibi
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 12:34
  Capitalistii lacomi si hoti din occident au venit sa inchida industria romaneasca si sa distruga dar bineinteles dupa ce fac profit si cand vad ca nu mai merge inchid si pleaca lasandu-ne saraci lipiti! Faptul ca nu se dau salarii de atata timp de cand s-a privatizat ar fi trebuit sa va dea de gandit! Nu se vrea! Cum e posibil ca siderurgistii sa fie platiti ca sclavii doar ca sa manance si sa plateasca curentul electric si atat?!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 10:37
  TRADATORII DIN COMBINAT

  Doar 290 de zile ramase pt
  publicarea LISTEI RUSINII:

  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU

  -290 zile pt a nu ii
  uita pe cei care iar au TRADAT salariile si locurile de munca ale parintilor copiilor de siderurgisti
  din AMG,girati de cei TRADATI.PS : unul din cei 13 este sopirla cracanata.Oare cine o fi!Cel care din cauza sexului sta de obicei in aceasta pozitie!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 10:32
  MINISTRU CARE PREGATESTE TERENUL-sau-MINISTRU SCOS LA INAINTARE

  CITEZ : " La o factură lunară la lumină de 100 de lei, suprataxele pe care le plătim noi, consumatorii casnici, sunt de câţiva lei, deci aproape insignifiante. În schimb, consumatorii industriali - şi ne referim la cei mai mari din economia românească - achită suprataxe cu multe zerouri. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a dezvăluit recent că producătorul de oţel ArcelorMittal Galaţi a plătit anul trecut suprataxe de 43 de milioane de euro, iar producătorul de aluminiu Alro Slatina a plătit 47 de milioane de euro."!Oauu nu zau!Ce comparatie!Mai sa fie ce va mai plac COMPARATIILE dupa cum va suna voua bine!Ministru de cacat ce a comparat Elefantul cu furnica!Ce profit a facut consumatorul casnic pe anul dat exemplu comparativ cu AMG!Ce facilitati a primit(si blat mai primeste) AMG atita amar de vreme comparativ tot cu consumatorul casnic!Ce tezaur a gasit ELEFANTUL la privatizare comparativ cu furnica casnica care dupa 1989 a primit drept tezaur in sictir celebrele actiuni,caror acest ELEFANT trebuia sa verse dividente celor ce le-au depus aici!Mai ce fumigene,petarde,somnifere mai aruncati pe piata!Vorba comunismului TRAIASCA MINISTRUL si VIATA NOUA!Sczz ....LIBERA!

  S :pt soprla cracanata ce face parte sigur din tabelul rusinii,baga bine la cap nu doar voi 13 sinteti TRADATORII SIDERURGIEI ,sint de exemplu si ministrul de ca_cat ce a glasuit intoxicatia pe piata pregatind ceva,si cei ce ratracteaza aceste intoxicatii pt publicul lar.In Romania sa furat cu f multe si diverse institutii.Asa sa va ajute DUMNEZEU.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Soparla -Cracanata
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 03:37
  Lista cu tradatorii din Galati

  1 COBRA-GALATI
  2 COBRA-GALATI
  3 COBRA-GALATI
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Vineri, 15 Martie 2013 17:38
  Draga "vifore" ai intrebat si ti_ai raspuns singur!Daca ar fi sa ma dau in TONUL tau m-as numi "alizeul",dar ar insemna sa mint asemeni lor.... .Pentru ca am vrut tara sa aibe miliardari,vipuri,si "lume buna(!)" si i-am lasat sa ne "joace"drepturile si libertatile elementare prevazute in constitutit si in carta drept omului!Iar EI nu s-au lasat asteptati invitati,sau apucat sa faca ce stiu mai bine TRADATORII sa faca.Au dat informatii de diferite substante contra cost fie strainilor fie auutohtonilor jefuitori,de aici rezultind marile tunuri industriale,zootehnice,si agricole.Acest moment sintem terminati d.p.d.v. economic industrial,si chiar agricol,ingenunchiati in fata lor dar mai ales a Europei.Ei sev lauda cu TICALOSIA lor etalindo sub forma banilor ohilor nostri,si se cred Dumnezeii natiunii romane!Fac donatii unii dintre ei ,dar tot ticalosi ce au nenorocit tara sint.
  Toate astea ca sa se termine e la latitudinea noastra: avem forta si curajul sa ne cerem dreptul conform constitutiei si a drepturilor Europene,sau stam in jegul umilintei si nepasarii noastre!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de VIFORUL
  Vineri, 15 Martie 2013 13:33
  De ce trebuie ca eu un simplu cetatean sa contribui la o investitie, iar altul sa ia profitul pentru acea investitie? Acest lucru este un JAF din putinul venit pe care il are simplul cetatean . JAFUL este insa legalizat de nesimtitii de politruci care pe langa birurile care exisau au mai inventat unul prin care FURA de la oamenii saraci ca sa umple buzunarele celor bogati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Vineri, 15 Martie 2013 12:20
  TRADATORII DIN COMBINAT

  Doar 291 de zile ramase pt
  publicarea LISTEI RUSINII:

  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU

  -291 zile pt a nu ii
  uita pe cei care iar au TRADAT salariile si locurile de munca parintilor copiilor de siderurgisti
  din AMG,girati de cei TRADATI.

  ATENTIONARE —
  Inst. de monitorizare si statistica a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de munca .
  Toate astea pe fondul acumularilor
  de nepasare,tradare,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din aceasta fabrica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 15 Martie 2013 09:59
  In Franta si Belgia costurile cu energia electrica, taxele si forta de munca SUNT MULT MAI MARI DECAT IN ROMANIA !

  Unde mai pui ca acolo (pana si in Polonia) un combinat costa MILIARDE DE DOLARI la privatizare, nu cum a dat indianu cateva amarate de zeci de milioane de dolari !

  Managementul indian MITTAL a fost unul catastrofal, noroc de partea franceza nou venita in joc ARCELOR care mai sunt oameni cu cap, altfel era un nepotism caracatita indiana cu incompetenti numiti nu politic ci pe rudenie.
  Tampitii de PSD trebuiau sa privatizeze pe Bursa de Valori Bucuresti prin cerere-oferta de actiuni direct in concurenta pietei reale de capital NU CU PRIVATIZARE CU INVESTITOR STRATEGIC a la PSD !!!

  Idiotenia care se pregateste dealtfel si la Oltchim - privatizare cu investitor strategic !!
  De parca Mechel nu a dat faliment tot cu investitorul strategic rus !

  dar asa stie PSD sa faca privatizari ! in mod idiot !
  Daca l-am dat jos per MR Ungureanu (care avea plan de privatizare stil polonez cu IPO pe BVB de actiuni) ne meritam soarta de idioti si prosti ce suntem !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 15 Martie 2013 09:47
  Cumva recunoastem stiul lui Dorian Dumitrescu sau cum l-o chema pe purtatorul de doine si jale al Arcelor Mittal?
  0
  0
  Raportează
 • postat de daliahk
  Vineri, 15 Martie 2013 09:41
  Draga Miscaleanco, te rog sa-ti amintesti ca nu esti la Scanteia, gazeta Combinatului, sau alta fituica de propaganda. Un ziarist adevarat trebuie sa prezinte lucrurile din toate perspectivele si se se abtina de la a lua atitudini atat de ferme. Dupa cum stim, nimic pe lume nu e alb sau negru, in plus, articolul asta nu spune nimic nou.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.