Cercul vicios al ierarhiei bugetarilor

Cercul vicios al ierarhiei bugetarilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicatele şi reprezentanţii Executivului au reluat ideea Legii unice a salarizării bugetarilor * Până la sfârşitul lunii viitoare proiectul ar trebui, teoretic, să fie gata! * Mărul discordiei: plasarea în ierarhia socială a diferitelor categorii profesionale *

Elaborarea unei legi privind salarizarea unică în sectorul bugetar s-a dovedit ani la rând „o misiune imposibilă”, fie din cauza lipsei de voinţă politică, fie din cauza disensiunilor sindicale între diferitele categorii sociale de bugetari.

Iată că, din nou, la nivel guvernamental s-a luat iniţiativa elaborării unui proiect de lege privind salarizarea unică în sectorul bugetar. Teoretic, până la sfârşitul acestei luni, Executivul ar trebui să aibă consultări cu sindicatele, iar de la mijlocul lunii aprilie să se treacă la elaborarea proiectului de lege. Dacă lucrurile merg bine, proiectul ar putea intra, în mai, în dezbaterea Parlamentului.

Deocamdată se vorbeşte mai mult de îngheţarea salariilor mari şi creşterea salariilor mici. Mai exact, de la un decalaj între salariul minim şi salariul maxim în sectorul bugetar într-un raport de 1-50, cât este în prezent, s-ar dori să se ajungă la un raport de 1-15.

Sublimă, dar greu de făcut

O lege unică a salarizării ar fi sublimă, dar sindicaliştii gălăţeni din învăţământ consideră că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

„Categoric, această lege trebuie să se facă! Ea trebuia să se facă demult. În definitiv, această lege trebuie să stabilească ierarhiile din sistemul bugetar. Adică, să poziţioneze din punct de vedere salarial fiecare categorie bugetară pe o anumită poziţie. După aceea, este problema fiecărui departament bugetar ce face în interiorul sistemului său”, ne-a declarat Constantin Ciosu, secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Acesta consideră că o asemenea lege ar elimina discrepanţele şi discriminările dintre bugetari. În ce priveşte Învăţământul se consideră că ar fi, într-adevăr, o oportunitate de a i se reflecta statutul de prioritate naţională.

„Sperăm ca Învăţământul să fie astfel poziţionat încât salarizarea să materializeze calitatea şi importanţa acestui domeniu. Este inadmisibil ca un sistem care creează viitorul acestei ţări, forţa de muncă, să fie tratat cum este în prezent. Dacă forţa de muncă nu are calitatea necesară, vom face ce facem acum - vom culege căpşuni sau vom fi îngrijitori de bătrâni prin alte ţări”, a arătat Valeriu Diculescu, preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi.

Liderul sindical consideră că, dincolo de voinţa politică în realizarea acestei legi, o problemă va fi în legătură cu domeniile privilegiate. „În Magistratură, Apărare, Ministerul de Interne, sunt bugetari ce au nişte privilegii în baza unor legi speciale la care nu vor renunţa. Asta e problema! Este inadmisibil ca raportul dintre salariul minim şi salariul maxim din sectorul bugetar să fie de 50. Peste tot în lumea civilizată, o lume din care văd că nu prea vrem să facem parte, această diferenţă nu este mai mare de 12 la sută.

Va fi foarte greu, pentru că angajaţii din aceste domenii speciale nu vor accepta niciodată scăderi şi, de altfel, juridic vorbind, nici nu poţi să le iei un drept deja câştigat. Dar în viitoarea lege se poate porni de la un principiu: ca în timp această diferenţă să se estompeze, mărind salariile mici şi plafonând salariile mari”, ne-a mai declarat reprezentantul FEN.

Lege cu obstacole

Unii lideri sindicali sunt de-a dreptul sceptici vizavi de şansele ca proiectul salarizării bugetarilor să se materializeze. Paraschiv Sălăvăstru, membru al Biroului Executiv „Sanitas”:

„Am avut şi noi o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, am avut în paralel şi o întâlnire cu cei de la Ministerul Muncii, ştim de acest proiect, dar nu cred că el se va putea materializa prea curând. Care ar fi obstacolele?

Despre o lege unică a salarizării se discută de peste 15 ani în România, dar de fiecare dată proiectul a rămas nedus până la capăt. Ar trebui să se reaşeze foarte bine grilele de salarizare, ceea ce înseamnă un calcul extraordinar de serios, pentru că trebuie făcută o ierarhizare cât mai corectă a tuturor ramurilor de activitate, a categoriilor sociale. Şi nu cred că unii vor dori să aştepte să crească şi salariile mai mici.

Ne interesează, desigur, unde va fi plasată Sănătatea în această ierarhie. Ar trebui să fim undeva în primii trei, deşi acum suntem pe un loc mult mai codaş…  Doar teoretic se spune că Sănătatea este prioritară. O astfel de lege poate că ar schimba lucrurile, dar, după cum spuneam, mă îndoiesc că o vom avea prea curând”.

Este un proiect laborios şi sunt categorii speciale care nu ştiu dacă vor accepta să intre într-o lege unică a salarizării. Şanse? Am mari rezerve că proiectul se va finaliza până la sfârşitul semestrului I. Se va finaliza anul acesta, în guvernarea aceasta? Nu. Pe acest proiect s-a încercat să se lucreze de foarte mulţi ani şi mereu a rămas aşa, nedus până la capăt.

Cerc vicios

Şi sindicaliştii din SED LEX, din care fac parte mulţi dintre funcţionarii publici, se îndoiesc de faptul că termenul de realizare a proiectului de lege va fi respectat. Însă, potrivit lui Dan Mihalache, preşedintele Sindicatului Finanţe SED LEX Galaţi, există şi pericolul declanşării unor războaie sindicale pentru ocuparea unei poziţii cât mai avantajoase în ierarhia bugetarilor.

„Sigur, toată lumea aşteaptă să vadă cam cum va fi această lege şi sperăm să fie o aşezare corectă a salarizării, să nu mai fie acele discrepanţe mari. Dar problema va fi aici, cum se va face ierarhia între bugetari, cum se va face încadrarea. Trebuie să se aşeze bugetarii între ei şi este destul de greu să faci acest lucru.

Obligat va duce la nişte discuţii, dar depinde acum de modul în care se doreşte a se scoate această lege. Ţine de abilitatea guvernului, dar nu numai a lui, trebuie un consens şi cu reprezentanţii sindicatelor. Până acum s-a mers cam mers pe principiul (dezbină şi stăpâneşte - n.r.), unele sectoare bugetare având salarii mai mari decât altele. Ori, dacă stăm să facem o lege unică a salarizării nu poate să fie un bugetar mai bugetar decât altul”.

Altfel spus, o lege unică a salarizării bugetarilor este excelentă în teorie, rămâne însă de văzut dacă nu cumva, intrându-se într-un cerc vicios, practica o va omorî, aşa cum s-a întâmplat deja de câteva ori până acum.

Citit 1357 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.