Campionii gălăţeni ai datoriilor la stat

Campionii gălăţeni ai datoriilor la stat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fiscul a recuperat de la datornicii la bugetul de stat, în anul 2008, 218 milioane lei * Cei mai mulţi datornici executaţi silit pentru restanţele mari sunt din zona agro-alimentară *  Pe „lista neagră” se mai află însă şi firme din domeniul comerţului, industriei şi chiar societăţi ale Consiliului Local *

De taxe şi impozite nu scapă nimeni. Iar atunci când în afaceri disciplina financiară este încălcată nu ar fi de mirare ca fiscul să bată la uşă pentru reamintirea obligaţiilor. În cazuri extreme se poate ajunge până la executarea silită.

Potrivit datelor centralizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Galaţi, în cursul anului trecut au fost comunicate somaţii pentru plata a aproape 509,5 milioane de lei. În cele din urmă, de la datornici au fost recuperate 218 milioane de lei, din care 200 milioane lei prin executare silită şi 18 milioane lei prin plăţi efectuate de debitor după începerea executării silite.

Cei mai cei

În topul datornicilor întocmit de ANAF, judeţul Galaţi figurează cu 21 de firme care, la sfârşitul anului trecut, înregistrau datorii la bugetul general consolidat de peste 800.000 lei (opt miliarde lei vechi  – n.r.) şi care se află acum în plină procedură de executare silită.

De departe, recordul absolut este deţinut de SC OWI Rominvest SRL, firmă profilată pe comerţ, aflată în insolvabilitate, dar cu bunuri urmăribile, datoriile către bugetul de stat fiind de 4,71 milioane lei.

Pe locul secund se află Cedanex SRL din Toflea, cu datorii de 3,9 milioane lei.

Pe locul trei s-ar afla, teoretic, Agrimat Matca SA, numai că societatea agricolă are în derulare, pentru cele 3,75 milioane lei datorate statului,  o serie de înlesniri la plată.

Restanţe cu rezonanţă

În domeniul agricol şi cel al industriei alimentare sunt cele mai multe societăţi cu datorii mari intrate în procedura de executare silită.

Printre ele sunt şi firme cu rezonanţă în economia gălăţeană, precum producătorul de bere Martens SA, cu datorii de 2,21 milioane lei, Prodas SA (1,99 milioane lei), Agrotec Tecuci SA (0,92 milioane lei) şi firma de panificaţie Galmopan SA (0,84 milioane lei).

Pe listă se mai află însă şi Fandros SRL, din domeniul alimentar, cu datorii de 1,79 milioane lei, Conexland SRL, din comerţul cu vinuri, cu restanţe de un milion lei şi Nadia SRL Nicoreşti, profilată pe morărit, cu obligaţii de 0,83 milioane lei.

Prea bine nu se simte nici Agromec Berheci SA, ce datorează statului 1,29 milioane lei. Împotriva acestei societăţi s-a declanşat procedura de executare silită, dar s-a câştigat ceva timp prin faptul că măsura a fost suspendată printr-o decizie a instanţei.

Socoteli încurcate

Dificultăţi sunt şi în zona industrială, dovadă cele 3,73 milioane lei datorate statului de Commet SA Tecuci sau cele trei milioane lei, restanţe ale Hidrotehnica Galaţi SA.

Pe zona comercială, Berdsid SRL, profilată pe tranzacţii cu minereuri, metale neferoase, deşeuri metalice etc, a intrat în insolvenţă, DGFP Galaţi înscriindu-se la masa credală cu 2,83 milioane lei datorii de recuperat.

Vestibus SRL, orientată spre comerţul cu materiale de construcţii, are datorii de 0,97 milioane lei. Lucrurile nu merg ca pe roate nici la firma de transport Geroco Group SRL, cu datorii de 0,95 milioane lei, dar nici la Sefrox SRL Tecuci, axată pe producerea de mobilier de bucătărie, ce a acumulat restanţe de 1,35 milioane lei.

Pe lista neagră a societăţilor intrate în executare silită se află şi o societate a Consiliului Local – Construcţii şi Reparaţii SA – cu datorii de 1,59 milioane lei, companie dizolvată la începutul acestui an.

În aceeaşi situaţie s-ar afla şi SC Apă Canal SA, ce are de dat statului peste un milion de lei, însă societatea, dat fiind faptul că are la rândul ei datorii însemnate de recuperat, a scăpat de executare silită printr-o cerere de compensare a obligaţiilor.

La bani mărunţi

Recuperarea datoriilor prin executare silită continuă la DGFP Galaţi, în primele două luni ale acestui an fiind emise nu mai puţin de 1.785 somaţii de plată, în sumă totală de 23,8 milioane lei.

De asemenea, s-au instituit 11 sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorilor, în valoare de 2,57 milioane lei, şi 167 de propriri asupra disponibilităţilor din conturile bancare ale debitorilor, totalizând 5,25 milioane lei.

Şi asta în condiţiile în care este vorba despre datorii de anul trecut. Criza de anul acesta nu va fi un sprijin pentru DGFP în recuperarea acestei sume, ba dimpotrivă.

Citit 2908 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.