ArcelorMittal a obţinut ce şi-a dorit. Bruno Ribo: „Salutăm decizia Guvernului Ponta”

ArcelorMittal a obţinut ce şi-a dorit. Bruno Ribo: „Salutăm decizia Guvernului Ponta”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea ArcelorMittal Galaţi se declară satisfăcută de recentele decizii ale Guvernului Ponta, care au redus costurile cu energia pentru marii consumatori industriali


„Suntem mulţumiţi şi salutăm acest pas care merge în direcţia bună şi care reechilibrează situaţia. Nu suntem împotriva suportului pentru tehnologiile verzi de fabricare a energiei, dar credem că un astfel de sprijin poate fi oferit şi fără a afecta industriile”, a declarat, sâmbătă, directorul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo. Acesta a ţinut să menţioneze că decizia Guvernului va avea efecte pozitive în toată industria mare din România. „ArcelorMittal Galaţi îşi desfăşoară activităţile în Romînia, suntem parte a economiei şi industriei româneşti. Nu este o problemă doar a ArcelorMittal, ci a industriei grele, acea parte a industriei care este mare consumatoare de energie. Nu doar industria oţelului este în această situaţie, ci şi cea a cimentului, a aluminiului, a sticlei etc. Toţi suntem într-o lume competitivă şi ne confruntăm cu dificultăţi care sunt legate de decizii luate în trecut şi care acum crează dezechilibre atât în ce priveşte preţul la energia electrică, cât şi la gaze. Noi nu putem transfera pe mai departe aceste creşteri către clienţi”, a mai spus Bruno Ribo.

„Mittal nu a venit doar ca reprezentant al ArcelorMittal”

Directorul combinatului gălăţean susţine că industria siderurgică românească nu poate concura cu industria similară din Rusia din cauza preţurilor mari la energie şi gaze. „Noi exportăm două treimi din producţie, pentru că suntem prea mari ca amprentă industrială pentru România. Pieţele noastre de export sunt în bazinul Mării Negre. În această zonă avem concurenţi din Rusia, unde preţurile gazelor naturale sunt la o treime din cât se plăteşte în Europa. La electricitate, colegii noştri din Rusia plătesc jumătate din preţul pe care îl plătim noi. Cum ne putem lupta cu ei? Iar ei nu au doar avantajele legate de energie, ei au şi avantajul materiilor prime, unii dintre ei au şi surse proprii de materie primă”, a punctat Bruno Ribo. De altfel, acesta a precizat că venirea în România a patronului combinatului, Lakshmi Mittal, a fost legată de întreaga situaţie energetică din Europa. „Când a venit în România, domnul Mittal nu a venit doar ca preşedinte al ArcelorMittal, ci şi pentru a da un mesaj factorilor de decizie politică în legătură cu ceea ce doreşte Europa legat de viitorul său industrial, în legătură cu ceea ce doreşte România în privinţa viitorului industriei sale”, a mai spus Bruno Ribo.

Şi sindicatele sunt mulţumite de rezultat

Nu doar conducerea ArcelorMittal Galaţi a salutat decizia Guvernului, ci şi unul dintre sindicatele de pe platforma siderurgică gălăţeană. „Suntem mulţumiţi de amânarea taxelor şi suprataxelor din energie, considerăm că este o decizie înţeleaptă, care va avea efecte pozitive în industrie. Insistăm, totuşi, ca autorităţile române să se implice în continuare în industrie şi să ceară patronatelor să păstreze actualele locuri de muncă şi să stopeze înciderea de obiective majore din industria siderurgică românească”, a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan. Pe de altă parte, acesta s-a arătat totuşi îngrijorat de anunţatele majorări de preţ la gazele naturale. „Pe 11 şi pe 12 iunie vom fi alături de colegii noştri din chimie şi petrochimie la protestele din faţa Guvernului care vizează creşterile de tarife la gaze naturale”, a mai spus Vasile Crişan.

Citit 4632 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Iunie 2013 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.