Cât ne costă răcoarea din casă. Piaţa aparatelor de aer condiţionat
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cât ne costă răcoarea din casă. Piaţa aparatelor de aer condiţionat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nu scăpăm fără o cheltuială de minim 1.500 de lei * Vom plăti măcar vreo 70 de lei în plus la curent * Deşi montajul nu se asigură gratuit, piaţa e în creştere * Retailerii apreciază că vânzările vor fi mai mari cu o cincime faţă de anul trecut


Ce n-am da ca, în zilele toride de vară, să ne fie casele răcoroase, zi şi noapte? Astăzi, plecăm tocmai de la ideea că de cheltuit ceva bani tot nu scăpăm, dacă vrem confort termic în apartamente, dar că trebuie să fim cu băgare de seamă atunci când ducem mâna la portofel. Dacă nu ne grăbim să cumpărăm aparatul cel mai scump din magazin, crezând că e şi cel bun pentru nevoile noastre, s-ar putea să ne mai rămână şi ceva bani pentru concediul de vara asta. Vă spunem astăzi cât costă să ne punem aer condiţionat şi cam cât cheltuim pe lună dacă îl folosim. Merită sau nu cheltuială? Am vrut să vedem şi ce cred câţiva dintre gălăţenii care ieşiseră, ieri dimineaţă, la plimbarea de duminică.

Preţul aparatelor, între 1.000 lei şi 5.300 lei

Aparate de aer condiţionat se găsesc, fie vară, fie iarnă, la toţi retailerii de electronice şi electrocasnice din oraş. Preţurile variază în funcţie de renumele producătorului, de capacitatea de răcire a aparatului, de tehnologia folosită la răcire şi de consumul de energie electrică pe care va trebui să-l suportăm după ce deschidem aerul rece, acasă.

Spre exemplu, la Altex, cel mai ieftin aparat de aer condiţionat costă 1.099 lei (marca Vortex), iar cel mai scump dintre cele 30 de produse din ofertă costă 5.299 lei şi este produs de Samsung. Retailerul ne informează că cele mai vândute cinci aparate nu depăşesc preţul de 1.500 de lei fiecare. Două dintre produsele din topul primelor cinci cele mai vândute aparate de aer condiţionat sunt produse de Vortex – firmă care scoate pe piaţă electronice şi electrocasnice cu preţ redus – altele două provenind de la Electrolux şi doar unul de la Samsung.

Domo are în ofertă 28 de aparate de aer condiţionat, cu preţuri cuprinse între 979 de lei şi 4.699 lei. Cel mai ieftin aparat poartă marca Neo, iar cel mai scump este produs de LG.

Flanco are în ofertă 23 de produse. Cel mai ieftin aparat paortă brand-ul Heimmer şi costă 1.099 lei, iar cel mai scump ajunge la 4.099 lei şi a fost produs de Whirlpool.

Ce şi cum alegem

Atunci când vrem să ne montăm un aparat de aer condiţionat, ar trebui să găsim unul care să facă exact atâta răcoare câtă ne trebuie. Nici mai multă, nici mai puţină. Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante caracteristici de studiat la aparatul pe care urmează să-l cumpăraţi.

Puterea. Caracteristica pe care toţi producătorii şi retailerii o menţionează prima dată este BTU (British Termal Units), unitatea internaţională prin care se exprimă puterea aparatului. Spre exemplu, într-o garsonieră cu până la 25 de metri pătraţi spaţiu util vă va fi de ajuns un aparat cu o putere de circa 9.000 de BTU ca să asiguraţi răcoarea. Sunt cele mai ieftine de pe piaţă. Puterea de care aveţi nevoie creşte, odată cu suprafaţa de răcit. Astfel, e nevoie de un aparat cu 12.000 BTU pentru incinte de 25-35 de metri pătraţi, de unul cu 1.8000 BTU pentru 35-45 de metri pătraţi şi de nu mai puţin de 24.000 de BTU pentru 44-50 de metri pătraţi.

Consumul de curent. La fel ca în cazul celorlalte electrocasnicelor mari, consumul de energie este semnalizat, în magazine, prin clase de consum, cum ar fi A++, A, B sau C. Din punctul nostru de vedere, cel mai sigur ar fi să vedeţi care este consumul în Kw (la aer condiţionat este menţionată o medie anuală, în condiţii de consum mediu). Dacă vi se pare rezonabil, spre exemplu, să plătiţi 500 de kW pe an, în funcţie de planul tarifar la care vă taxează ENEL, atunci înseamnă că veţi şti din timp la ce să vă aşteptaţi şi nu vă va lua prin surprindere valoarea facturii la curent.

Nivelul de zgomot. Mai ales dacă v-aţi pus în când să fie răcoare în cameră şi noaptea, cel mai bine ar fi să cumpăraţi un aparat de aer condiţionat care nu face tărăboi nici la pornire şi nici în timp ce răceşte sau dezumidifică aerul. Un zgomot constant de 30 de dB vă va tulbura somnul, iar suntele care ajung – în afara locuinţei – la 55 de decibeli, sunt considerate stresante. Dacă nivelul de zgomot al aparatului ajunge spre 70 de decibeli – am găsit modele dintre cele mai scumpe care ajung la 65 e dB – înseamnă că nu veţi putea folosi aparatul decât când nu sunteţi acasă. Specialiştii apreciază că 24 de ore petrecute într-un asemenea zgomot că vă va afecta grav auzul.

Marca. Să nu fim snobi. Un aparat de aer condiţionat, mai ales că vine cu garanţie, nu trebuie neapărat să fie produs de o firmă foarte cunoscută pe piaţă ca să merite cumpărat şi să asigure răcoarea. Totuşi, brand-urile mari - pentru cine nu-şi ia de la gură ca să le cumpere – sunt încă o garanţie a eficienţei produsului.

Montajul costă până în 350 de lei

S-au dus vremurile în care retailerul asigura montaj gratuit al aparatului de aer condiţionat şi trebuia să-ţi comanzi de prin iarnă dispozitivul, ca să-ţi şi vină rândul să te viziteze meseriaşii. Acum, fiecare retailer lucrează cu firme specializate. Montajul poate costa cu puţin peste 200 de lei, în cazul aparatelor de mică putere, şi poate ajunge la 350 de lei, în cazul celor care creează o atmosferă glacială în încăpere. Astfel, la Altex am aflat că un aparat Vortex de 9.000 de BTU se va monta la preţul de 229,9 lei, cu gaură în perete şi trei metri de traseu de răcire. Orice depăşeşte pachetul minim, se plăteşte suplimentar. Instalarea aparatelor de aer condiţionat cu putere mai mare costă 329,9 de lei. Până în 350 de lei e instalarea şi la Flanco, iar la Domo preţul practicat este de 329 lei.

Cât plătim la ENEL

După calculele noastre, un aparat de aer condiţionat cu o putere de 9000 de BTU, deci folosit pentru a asigura răcoare într-o garsonieră sau într-o cameră ceva mai spaţioasă, ar consuma 2,64 de KW într-o oră. Pe măsură ce creşte puterea aparatului şi cu cât tehnologia e mai puţin performantă, creşte şi consumul. Estimativ, ca să nu muriţi de cald cu aerul condiţionat în casă, veţi plăti, într-un apartament cu două camere şi o suprafaţă medie de vreo 50 de metri pătraţi, între 70 de lei şi 300 de lei în plus pe lună, la curent.

Scump sau nu, gălăţenii cumpără aparate de aer condiţionat. Potrivit estimărilor Flanco România, vânzările vor creşte, în acest an, cu 20 la sută, faţă de 2012. Asta, în condiţiile în care mulţi dintre gălăţeni îşi instalaseră deja aer condiţionat acasă, din anii trecuţi. 

N-o fi ieftin, dar merită!

Gălăţenii cu care am stat ieri de vorbă aveau păreri împărţite. Pe de o parte, erau oameni care spuneau că folosirea aerului condiţionat în casă, mai ales pe durata verilor caniculare cu care ne-am obişnuit deja în ultimii ani, este deja o necesitate şi că, oricât ar costa să cumpărăm, să instalăm şi să utilizăm, n-avem încotro şi plătim. De cealaltă parte se aflau cei care spuneau că cel mai probabil şi-ar permite să cumpere, să instaleze şi să folosească un aparat de aer condiţionat, dar că li se pare că utilizându-l şi-ar risca sănătatea. Drept pentru care preferă să lupte cu căldura fără ajutorul răcorii artificiale. „Eu am aer condiţionat acasă şi, bineînţeles, îl şi folosim. Pot spune că, pentru familia mea, aceste cheltuieli nu reprezintă o problemă şi nu le percepem drept apăsătoare pentru bugetul nostru”, ne-a declarat domnul Adrian, în vârstă de 45 de ani.

„Mi se pare că aerul condiţionat acasă este o necesitate, mai ales pe timp de vară. Iar atâta vreme cât trebuie să-l folosim, plătim. Mie nu mi se pare că ar fi o cheltuială prea mare. Vorbesc strict despre cazul meu. Altora li s-ar putea părea scump”, ne-a declarat domnul Florin Gheorghiu, în vârstă de 55 de ani.

„Nu ştiu dacă ar fi scump sau ieftin, dar eu încerc să evit, pe cât posibil, aerul condiţionat în casă. Ştiu ce înseamnă să foloseşti o astfel de facilitate în maşină şi nu consider că am şi în casă nevoie de aşa ceva. Nu mi se pare că este bine pentru sănătate, aşa că nu mi-am instalat. Probabil că mi-aş permite să-l folosesc, dar nu îmi doresc”, a declarat doamna Cecilia, în vârstă de 49 de ani.

 

Citit 49295 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iunie 2013 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.