Galaţi - judeţul mămăligii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şi în anul 2009 porumbul rămâne cea mai importantă cultură cultivată în judeţul Galaţi, acoperind peste 35 la sută din suprafaţa arabilă.

Potrivit planului de culturi anunţat de fermierii gălăţeni, vom avea în judeţ  circa 110.000 ha de porumb, dintr-un total arabil de 293.195 ha. Aşadar, Galaţiul rămâne pe mai departe un judeţ al mămăligii, „convertirea” ţăranilor către culturile tehnice mai profitabile (dar şi mai pretenţioase din punct de vedere tehnologic) fiind mai grea decât se credea.

Partea tristă a problemei este că aprovizionarea cu seminţe de porumb de calitate este destul de precară la Galaţi. Astfel, potrivit cifrelor oficiale, din cele 2.200 de tone de sămânţă necesare, doar 682 de tone vor fi furnizate de firme autorizate. Adică aproximativ o treime.

În rest, se va apela, ca şi în anii trecuţi, tot la hambarul din fundul curţii, iar producţia va fi pe măsură. Adică foarte slabă, pentru că specialiştii spun, categoric, că nefolosirea seminţelor certificate reduce recolta cu cel puţin 40-50 la sută.

Pe altă parte, şi ţăranii care refuză să cumpere seminţe „de firmă” au dreptate. Nu de alta, dar preţul per kilogram cerut de firmele de pe piaţă depăşeşte, incluzând tratamentul cu insecticide şi fungicide, 14 lei. Cam cât 40 de kilograme (un sac!) de porumb boabe de consum...

Citit 992 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.