Ministerul IMM-urilor, în căutarea soluţiilor anticriză

Ministerul IMM-urilor, în căutarea soluţiilor anticriză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Încercăm să găsim acele tipuri de sprijin care să ţină în viaţă societăţile comerciale”, a declarat marţi, la Galaţi, Constantin Niţă, ministrul IMM-urilor *

Lipsa de cerere pentru produse şi limitările în ce priveşte creditarea sunt principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile, au arătat oamenii de afaceri din Galaţi şi Tecuci, în discuţiile pe care le-au avut ieri, 24 martie, cu Constantin Niţă, ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri.

„Prin unele măsuri la nivel guvernamental încercăm să uşurăm situaţia acestor întreprinderi. Sigur, nu o să reuşim în totalitate. Este clar că vom avea de-a face şi cu falimente, şi cu reduceri de activităţi, şi cu trimiterea în şomaj a unor salariaţi, dar încercăm pe cât posibil să limităm aceste fenomene şi să găsim acele formule de sprijin care să ţină în viaţă societăţile comerciale”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă organizate alături de preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.

Din pachetul de măsuri anticriză destinat IMM-urilor, ministrul  a amintit de operaţionalizarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, capitalizarea celor două bănci de stat – CEC Bank şi EximBank, găsirea unor soluţii de export prin programe agresive de promovare a produselor româneşti pe pieţele externe, altele decât UE, simplificarea procedurilor administrative.

„Mai avem în vedere şi alte măsuri care să conducă la revigorarea IMM-urilor. Avem discuţii cu sistemul bancar pentru reeşalonarea unor rate la creditele existente şi plătirea în această perioadă numai a dobânzilor”.

„De asemenea, discutăm cu Ministerul Finanţelor şi ANAF o reeşalonare a datoriilor, de după 1 octombrie 2008 (la bugetul de stat – n.r.) şi găsirea unor alte soluţii pentru IMM-uri, cum ar fi crearea unor fonduri de risc la nivel de piaţă internă sau la nivel de piaţă externă”, a precizat ministrul IMM-urilor.

Fonduri de salvare

Accesarea fondurilor europene ar fi un instrument ce ar putea ajuta IMM-urile să depăşească situaţia de criză. Ministrul a arătat că, în 2009, IMM-urilor le sunt destinate 180 milioane euro.

„În această săptămână va ieşi ghidul de accesare a fondurilor şi, după perioada de dezbatere de 20 zile, la începutul lunii aprilie va începe apelul de proiecte. Pentru a se veni în ajutorul întreprinderilor, perioada de accesare a fondurilor a fost micşorată de la nouă luni la 45 zile şi, de asemenea, a fost redus considerabil numărul de documente necesare”, a precizat ministrul Constantin Niţă.

Acesta a afirmat că vor fi şi alte oportunităţi de finanţare. De exemplu, 100 milioane de euro vor fi puşi la dispoziţia IMM-urilor de Banca Europeană de Investiţii (BEI), prin bănci din România, sub forma unor credite cu dobândă mică. În calcul mai sunt luate, pentru a doua jumătate a anului, şi alte forme de finanţare.

Ajutor condiţionat

Referitor la legătura dintre marile întreprinderi şi mediul de afaceri din industria pe orizontală, ministrul  Constantin Niţă a declarat: „Statul poate să dea garanţii de stat marilor întreprinderi în condiţiile în care o bună parte a furnizorilor din industria pe orizontală, din componentele folosite, sunt din România. Aşa ar putea fi şi în cazul ArcelorMittal. Dacă s-ar veni cu un program în acest domeniu în care s-ar spune că prin el s-ar sprijini câteva mii de IMM-uri româneşti, atunci s-ar  putea lua în calcul un asemenea sprijin”.

Citit 1089 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.