Când aproape toţi românii ieftinesc, pământurile gălăţenilor îşi menţin valoarea
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Când aproape toţi românii ieftinesc, pământurile gălăţenilor îşi menţin valoarea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu mici excepţii, preţurile din intravilan scad în toată ţară * Doar la Târgu Mureş valoarea medie a terenurilor a crescut cu un procent


Preţurile terenurilor intravilane n-au crescut decât în zona Târgu Mureş, în primele şase luni ale anului, potrivit studiilor realizate de Darian DRS. Dimpotrivă, în cele mai multe oraşe, pământul s-a ieftinit, măcar cu un procent sau două.

În Moldova, stăm bine

Spre exemplu, în regiunea Moldovei şi Dobrogei s-au înregistrat doar scăderi de preţ, în prima jumătate a acestui an : Iaşi ( -1 la sută), Constanţa (-1 la sută), Bacău (-3 la sută) şi Succeava (-6 la sută). Excepţie face Galaţiul, unde preţurile au stagnat, variaţia fiind de zero la sută, potrivit datelor Darian DRS. Comparativ cu perioada de dinaintea crizei începute în 2008, cea mai serioasă devalorizare au suferit-o terenurile din Iaşi, care sunt astăzi cu 79 la sută mai ieftine. Cel mai bine şi-au păstrat valoarea pământurile intravilane ale gălăţenilor, care s-au ieftinit cu doar 42 la sută.

Vâlcenilor le fuge pământul de sub picioare

În sectorul Oltenia-Muntenia, cea mai serioasă scădere a preţurilor la terenuri s-a înregistrat în Râmnicu-Vâlcea, unde valoarea pământurilor intravilane a scăzut, în primele şase luni ale acestui an, cu nu mai puţin de 11 la sută. Urmează Ploieştiul, unde terenurile s-au devalorizat cu 11 procente. Chiar şi terenurile din Capitală şi-au mai pierdut din valoare, dar preţurile medii au scăzut cu un singur procent, în condiţiile în care erau deja printre cele mai scumpe din ţară.

Din 2008 încoace, cel mai bine şi-au păstrat valoarea terenurile din Buzău, care s-au ieftinit cu doar 46 la sută. Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în Râmnicu Vâlcea, unde pământurile intravilane sunt acum cu 76 la sută mai ieftine decât acum cinci ani.

În Vest, piaţa e mai domoală

Locuitorii din Târgu Mureş care nu vor să cumpere teren intravilan au motiv de bucurie! Potrivit datelor Darian DRS, doar în zona lor preţurile terenurilor au crescut cu circa 1 la sută. La Miercurea Ciuc s-a înregistrat stagnarea preţurilor, în rest pământurile devalorizându-se cu unul până la opt procente, în primele şase luni ale acestui an.

Comparativ cu anul 2008, terenurile s-au ieftinit cu până la 74 la sută.

Citit 2378 ori Ultima modificare Joi, 22 August 2013 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.